Viszlát, mesterséges színezők! Növények, amikkel csodálatos húsvéti tojásokat lehet festeni

2022. április 15.
Bármennyire is kézenfekvő a népi tudást kicsit feleleveníteni, a legtöbben mégis a bolti tojásszínezőket szerzik be húsvétra. Pedig filléres, konyhai alapanyagok használatával nemcsak zero waste lehet a tojásfestés, de a színhatás is sokkal különlegesebb és természetesebb lesz! 

Hogyan csináljuk?

Körülbelül egy óra alatt gyönyörű színes tojásokat kaphatunk, ha a nagyi módszerével látunk neki a folyamatnak! Töröljük át a tojásokat ecettel vagy mosogatószerrel, rakjunk fél liter forrásban lévő vízhez kb. 4 evőkanál ecetet, és a kiválasztott zöldséget vagy gyümölcsöt főzzük 15-20 percig, majd engedjük bele a tojásokat is. A legjobb, ha egy habverő közepébe helyezzük a tojásokat a színezéskor, mert így biztosan minden oldalát érni fogja az anyag. Ha kihűltek az alkotásaink, olajjal fényesíthetjük a felületüket!

termeszetes-tojasfestes

Mivel színezzük?

Körülbelül bármilyen zöldséggel, gyümölccsel, maggal, aminek erős színe van és jól is ereszti azt. Lilakáposzta, kurkuma, kávé, vöröshagyma, fekete tea, vörösbor, áfonya, chilipor, őrölt pirospaprika és cékla: ezek a természetes alapanyagok mind lehetnek a húsvéti tojásfestés alapanyagai! Válasszunk ki 2-3 alapanyagot, így tojástálat is összeállíthatunk.

termeszetes-tojasfestes

Hogyan díszítsünk?

Habár ezek a színek önmagukban is szépek és rusztikusak, ha a letisztított tojásra viasszal rajzolunk, vagy ha ráerősítünk egy kis levelet, és úgy színezzük be a tojást, akkor ezek a részek színezetlenek maradnak. De akár csipkével vagy fonállal is átköthetjük a színezett tojásokat – vagy azzal is játszhatunk, hogy melyik oldalát, végét meddig tartjuk a színezőanyagban.

termeszetes-tojasfestes

Fotó: Getty Images, Pinterest

Olvass tovább!