A világ leghosszabb húsvéti tojásvadászata: a Fabergé legendás tojásainak története

2021. március 30.
Fabergé lenyűgöző tojásainak nem fakult a legendája az eltelt évtizedek, évszázadok során sem, a modern művészek még mindig inspirálódnak a cári Oroszország ötvösmunkájából.

Napjaink legnagyobb és legexkluzívabb márkái bármit megtennének azért, hogy olyan híresek és hírhedtek legyenek, mint a Fabergé-tojás, ami egyet jelent a gazdagsággal, különlegességgel, könyvek, dalok és filmek szólnak róla. Az Ocean’s Twelve – Piszkos tizenkettőtől a Polipkán és Peaky Blindersön át a Simpson családig számos műben játszott fő- vagy mellékszerepet, bonyolódott a Fabergé-tojás körül a történet. A mitikus aura, amely körülveszi a legendás ékszereket a készítésétől az eltűnéséig, évtizedeken átívelő tojásvadászatot indított útjára, amely még napjainkban is tart. 

faberge-tojas-husvet

Így indult a családi hagyomány

A Fabergé-tojások története a szerelem, szépség, rablás, gyilkosság, titkok és mérhetetlenül sok pénz legendája, amely 1885-ben indult. III. Sándor cár ekkor bízta meg a tehetséges fiatal ékszerészt, Peter Carl Fabergét, hogy készítsen egy meglepetés húsvéti tojást feleségének, Marija Fjodorovna cárnénak. 

Az eredmény egy egyszerű fehér berakásos aranytojás lett, amelyet felnyitva láthatóvá vált a tiszta arany tojássárgája. Ezt is lehetett még fokozni: ez egy aranytyúkot rejtett rubinszemekkel, aminek a belsejében a cári korona apró másolata és egy rubinfüggő volt. 

Nem csoda, hogy a cárné el volt ragadtatva az ajándéktól, ahogy az sem, hogy a nagy sikerre való tekintettel III. Sándor minden évben rendelt egy tojást Fabergé mestertől. A hagyomány egészen 1917-ig működött. A szakértők szerint Fabergé összesen 52 tojást alkotott, ebből tíz volt a cár ajándéka felesége számára. Miután III. Sándor meghalt 1894-ben, fia, II. Miklós folytatta a hagyományt, ám ő már két tojást rendelt minden évben: egyet az édesanyjának, egyet pedig a saját feleségének, Alexandra Fjodorovnának. 

Évről évre merészebb tojások

A cári tojások egyre díszesebbé váltak az idők folyamán. Fabergé megtartotta azonban a formát és a titkos belsőbe rejtett meglepetéseket. Miniatűr órával és tűzzománc portréval, értékes figurákkal örvendeztette meg a cári családot. Köztük volt például 1897-ben a koronázási hintó nemesfém reprodukciója, vagy a cár gatcsinai palotájának másolata, a sok ékszerről nem is beszélve. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by The Magazine ANTIQUES (@antiquesmag)

Minden egyes tojás az ékszerkészítés mesterműve, a legfinomabb, legritkább drágakövekkel, lenyűgöző aranyműves képességekről és ragyogó, művészi zománcműves képességről téve tanúbizonyságot.

Olvastad már?

Közbejött a forradalom

Az 1917-es nagy októberi forradalom után a cári tojásokat – a Romanovok többi kincsével együtt – a bolsevikok kaparintották meg. Tíz Fabergé-tojást a Kremlben tartottak, a maradékot később ellopták vagy eladták. Egy századdal később a Kremlben található tíz tojással együtt 36 Fabergé-műalkotás volt meg: ezeket különböző múzeumokban és magángyűjtményekben őrizték szerte a világban.

II. Erzsébetnek például három Fabergé-tojás van a gyűjteményében. Egyet a nagyapja, V. György király vásárolt 1933-ban 250 fontért, Viktor Vekselberg orosz üzletember pedig kilenc aranytojást birtokol, amelyeket a Forbes családtól vásárolt 2004-ben több mint 100 millió dollárért. Hat cári tojás elveszett. A gyűjtők egy kicsi, ám elszánt csoportja pedig az életét tette fel arra, hogy megtalálja őket.

A tojásvadászok

Sok évvel ezelőtt egy Fabergé-tojást a pusztulástól mentettek meg. 1887-ben a harmadik Fabergé-tojást, amely egy Vacheron Constantin óra 18 karátos aranyból készült kicsinyített mását rejti, egy bolhapiacon találtak meg Amerika közép-nyugati részén a szemfüles kincsvadászok. Egy színesfémgyűjtő vette meg a tojást, be akarta olvasztani, ám ettől a tervétől szerencsére elállt, amikor valaki 13 ezer dollárért megvásárolta tőle.

faberge-tojas-husvet

Ez a vevő 2012-ben egy újságcikkben ráismert a tojásra, ami az újság szerint akár 20 millió fontot is érhet. Azonnal Londonba repült, ahol egy Fabergé-tojás szakértő antik ékszerekkel foglalkozó szakértővel való találkozás után azonosították a műkincset, majd a becsült 20 millió fontért a Wartski műkereskedés meg is vásárolta egy magán gyűjtő részére. 

A műkincsgyűjtők továbbra is reménykednek, hogy újabb hiányzó Fabergé-tojásokat fedeznek fel. Erre például az 1889-ben készült Nécessaire-tojás esetén van esély, amely a szakemberek szerint továbbra is egy magángyűjteményben lehet. 

A modern tojások

A tojások tovább élnek a Fabergé-ház modern darabjaiban, amely több váltáson is keresztülment, míg 2013-ben a Gemfields gyémántbánya tulajdonába nem került. A mai Fabergé-tojások sokkal kisebbek, ám a ragyogó ötvösmunka továbbra is jellemzi a darabokat. A Heritage kollekció minden 22 milliméter magas tojása összetett, festői technikával készül, amelynek zománcozása felidézi Peter Carl Fabergé saját kezű alkotásainak gazdag színeit.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Asia Jewellers (@asiajewellers)

A függők belseje természetesen meglepetést rejteget: miniatűr karmazsinvörös zománcozott szívet apró, egyedi metszésű gyémánttal. Valószínűleg bármelyik cár felesége boldogan fogadná a romantikus jelképet még ma is.

Forrás: The Telegraph Fotó: Getty Images

Olvass tovább!