A fiatalabb generációk tényleg gyengébbek, mint az idősebbek?

2022. április 16.
A fiatalokat gyakran tartják lustának, követelőzőnek és egocentrikusnak. Évszázadok óta. Tényleg van alapja a sztereotípiáknak?

Hópihék. Gyakran nevezik így a mai huszonéveseket, akikről a boomer generáció előszeretettel hangoztatja, hogy azért nincs még saját házuk, mert elköltik a pénzüket avokádóra, de egyébként is gyengébbek, képtelenek a kemény munkára és egyáltalán, kevésbé képesek bármire, mint az idősebb, „bezzeg generáció” tagjai. Ez egyáltalán nem új felállás. Az emberek ősidők óta panaszkodnak a mai fiatalokra. Viszont a vádak mintha sokkal konkrétabbak lennének a milleniálokkal és a Z generációval szemben, de tényleg gyengébbek, mint a boomerek vagy az X generációsok?

Ha csak a tényeket nézzük, az új generáció valóban gyengébb, persze ezek a mérések általában azokat a dolgokat hasonlítják össze, melyekben az előttük járó generációk erősebbek lehetnek. A szakértők szerint a baby boomerek (a nagyjából az 1946 és 1964 között született generáció) és az X generációsok (1965–1980 között születettek) talán túl szigorúan ítélik meg a későbbi generációkat, és azok az elvárások, amiket ők előszeretettel hangoztatnak, már rég nem érvényes normák.

A generációs kontextus lehet a kulcs ahhoz, hogy közeledjenek egymáshoz az évtizedek alatt az egyes generációk. Ám ne legyenek illúzióink, az idősebb generációk gondolkodásában már nem lehet az évtizedes berögződéseket felülírni.

generacio-ellentet

Mítosz kontra valóság

Lenézni az utánunk jövő generációkat valószínűleg az emberi természet része. A sztereotípia él és virul, a kutatások szerint ezrek és ezrek hiszik megdönthetetlenül, hogy ezek a mai fiatalok híján vannak minden szükséges képességnek, amivel az idősebbek rendelkeznek. Ám ennek oka nem az, hogy a fiataloknak tényleg hiányoznának azok a bizonyos képességei. „Ennek hátterében inkább az áll, hogy a saját jelenlegi énünket vetítjük a múltbeli énünkre – mutatott rá Peter O’Connor, az ausztrál Qeenslandi Technológiai Intézet professzora. – Amikor ezt teszik, az idősebb emberek nem szándékosan, de azt hasonlítják össze a fiatalabb emberekkel, akik ők a jelenben, ezzel azt a benyomást keltve, hogy a mai fiatalság hanyatlik, függetlenül az évtizedtől, amiben élünk.”

A brit ingatlanguru, Kirstie Allsopp nagy felháborodást keltett azon kijelentésével nemrég, hogy a mai fiatalok saját maguk tehetnek arról, hogy nem tudnak lakást venni maguknak. Allsopp, aki az első saját házát családi segítséggel vásárolta még az 1990-es években, azt sugallta, hogy a mai fiatalok túl sok pénzt költenek el felesleges luxuskiadásokra, Netflixre és edzőteremi bérletre ahelyett, hogy spórolnának az önrészre. 

Allsopp megnyilvánulása csak a legutóbbi azok sorában, akik azt elemezgetik, hogy a mai fiatalok képtelenek áldozatokat hozni, nem úgy, mint az idősebb generációk, vagy éppen nem olyan kemények, mint a szüleik és a nagyszüleik voltak korábban.

2017-ben, Tim Gurner ingatlanmogul szájából hangzott el az a később sokat idézett mondat, hogy a fiatalok túl sokat költenek avokádós pirítósra – ahelyett, hogy saját lakásra gyűjtenének. (Azt már nagyvonalúan elfelejtette hozzátenni, hogy a lakásárak Ausztráliában, ahol Gurner tevékenykedik, megduplázódtak az elmúlt tíz évben, míg a bérek csupán 30 százalékkal növekedtek. De nincs ez másképp a világ más országaiban sem.)

Elavult mércék

Az idősebb generációk talán keményebbek (vagy csak keménykedőbbek?), mint a mai fiatalok, de lehet ezt egyáltalán mérni? A szakemberek szerint igen. Egy 2010-es tanulmány, ami 2004 és 2008 között diplomázó milleniálokat vizsgált, arra a következtetésre jutott, hogy több olyan tulajdonságuk van, melyet a kisebb rugalmassággal kapcsolhatók össze, mint az 1987 előtt diplomázóknak. Egy másik kutatás azt derítette ki, hogy a fiatalabb generációba tartozóknál megemelkedett a láthatóságra való igény és a túlzott stresszre való hajlam, míg egy 2012-es kutatás szerint a fiatalok énközpontúbbak, mint a korábbi generációk fiataljai.

Sok szakértő számára ezek a mérési eredmények egyáltalán nem azt jelentik, hogy a fiatalabb generációk gyengébbek lennének. Inkább azt, hogy egy modern, technológia központú társadalmat a korábbi évtizedek sztenderdjei alapján ítélnek meg.

„A korábbi generációknak azt tanították, hogy nyomják el saját magukat ahelyett, hogy kifejeznék.”

„Az újabb generációkban ez már máshogy működik – mondta dr. Carl Nassar lelki egészség specialista. – Az idősebbek az érzelmek ilyetén kifejeződéseit a gyengeség jelének tekintik, mert nekik még azt tanították, hogy a sebezhetőség gyengeség, nem erő.” Nassar meggyőződése, nagyrészt csupán városi legenda az, hogy a fiatalabb generációk gyengébbek lennének, melyet az táplál, hogy a különböző generációk eltérően fejezik ki a problémáikat. Ez egybehangzik Jennifer Robison, a Gallup közvélemény-kutató cég vezető szerkesztőjének véleményével is. „Az X generációsoknak és a boomereknek is vannak gondjai, ám ezeknek hangot adni egyszerűen bénaságnak tűnik számukra – mondta Robison. – Mi történik akkor, amikor a fiatalokat hópehelynek vagy nyafogósnak titulálják? Semmi egyéb, mint hogy szembe mennek egy társadalmi normával.”

A gyakran emlegetett vélemény, miszerint a milleniálok és Z generációsok önzősége akadályozza meg, hogy közelebb jussanak egy saját ingatlanhoz, szintén azt támasztja alá, mennyire nem lehet az évtizedes sztenderdek alapján megítélni egy generációt. A lakástulajdonos boomerek, akik a fiatal felnőttkorukat egy olyan időszakban élték, amikor a gazdaság virágzott és stabil volt a társadalmi helyzet, valószínűleg emlékeznek rá, mikor az első házukra spóroltak. Most élvezik az ingatlan birtoklásának minden örömét, és azt hiszik, hogy a fiataloknak azért nincs saját lakása, mert gyengébbek és képtelenek ugyanazt végrehajtani, mint ők. Azt a nem is olyan apró problémát teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy az ingatlanárak az egekbe szöktek, a fizetések stagnálnak és a munkahelyek bizonytalanok, ami mind – teljesen jogosan és észszerűen – óvatosabbá teszi az embereket a jelzálog felvételével kapcsolatban. Teljesen mások a kihívások, amikkel szembe kell néznie a fiataloknak, ezért nem összehasonlítható a különböző generációk helyzete. 

A saját koruk termékei

Minden generáció tetteit és gondolkodásmódját a saját egyedi problémáik és kihívásaik formálják. A boomerek és X generációsok még okostelefon nélkül nőttek fel, nem kellett megküzdeniük annak az összetett problémájával, hogy a felnőtté válásuk online zajlott. 

Igaz, a régebbi generációk nem fértek hozzá úgy az oktatáshoz, mint a fiatalabbak, viszont sokkal nagyobb eséllyel kaptak középosztálybeli állást főiskolai vagy egyetemi diploma nélkül is, és nem kellett a felnőtt életüket diákhitellel kezdeniük. 

Másrészről a Z generációsok azt gondolhatják, hogy a szüleik vagy nagyszüleik nem harcoltak elég keményen a társadalmi igazságtalanságok ellen, a környezetvédelemért és az anyagi egyenlőtlenségek ellen. Arról azonban hajlamosak ők is elfeledkezni, hogy a korábbi generációknak más társadalmi problémák ellen kellett harcolniuk, a szexizmus és rasszizmus sokkal durvább formái ellen például.

Az igazság az, hogy a boomer generációt is lustának és egocentrikusnak tartották a szüleik és nagyszüleik, a mémek és a generációs viccek pedig csak mélyítik a generációk közötti szakadékokat. „A legjobb módja annak, hogy rávegyük az idősebb generációkat arra, hagyjanak fel a fiatalok leckéztetésével, ha megteremtjük a generációk közötti párbeszédet. Ehelyett inkább mémeket gyártunk arról, hogy az idősek dinoszauruszok, a fiatalok hópelyhek. Ám az igazság az, hogy mindannyian emberek vagyunk.”

Forrás: BBC Worklife Fotó: Getty Images

Olvass tovább!