A Z generációt viselte meg lelkileg legjobban 2020

2020. december 05.
Ha azt tapasztaljuk, hogy a környezetünkben élő fiatalok sokkal ingerlékenyebbek és rosszkedvűbbek, mint általában, ne legyintsünk rá: egy friss kutatás szerint az idei év a Z generáció tagjait viselte meg mind közül legjobban.

Minden évben elkészíti az Amerikai Pszichológusok Társasága azt a stressztesztet, amely a társadalom mentális állapotát tárja fel. Az idei mutatók vészjósló képet festenek a tinédzserek és fiatal felnőttek lelki egészségéről: a világjárvány és a társadalmi feszültségek nehezen feldolgozható terhet jelentenek a Z generációnak.

z-generacio-stressz-lelki-egeszseg-2020
Az összes korosztály közül a 15–25 év közötti fiatalok stressz-szintje a legmagasabb a világszervezet felmérése szerint. A válaszadók fele nyilatkozott úgy, hogy nem tudják elképzelni, hogyan tervezzék a jövőjüket, ami komoly belső stresszt okoz. A kutatás arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a Z generáció fejlődésében komoly stagnálást, visszaesést okozhat.

Minden korosztálynak, fiataloknak és időseknek egyaránt komoly stresszforrásokkal kellett szembenéznie 2020-ban: a koronavírus-járvány, a lezárások, izoláció, gazdasági visszaesés és a rendszerszintű rasszizmus súlyos terheket rótt a világon mindenhol a társadalmakra. 

A Z generációt ez azért érintheti különösen súlyosan, mert ők először néznek szembe ilyen nehézségekkel, és az egész tervezett jövőképük vált bizonytalanná pár hónap alatt. Az UNICEF azt javasolta a szülőknek és az idősebb generáció tagjainak, hogy mutassák ki szeretetüket és megbecsülésüket a környezetükben élő tinédzserek, fiatalok felé. Akadályozzák meg a katasztrofizálást, amelyre a tinédzserek különösen hajlamosak. „Ez maga az apokalipszis, sosem lesz vége” – mutatott rá dr. Erlanger Turner pszichológus a tinédzserek jellemző gondolatmenetére, ami sokkal nehezebbé teszi számukra, hogy megküzdjenek a stresszhelyzetekkel és erősítsék a mentális egészségüket.

Olvastad már?

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash