A fiatalok optimistábbak a világ sorsával kapcsolatban

2021. december 07.
A mentális egészséggel kapcsolatos problémák és a klímaválság ellenére a fiatalok hisznek abban, hogy jobb lehet még ez a világ. Sokkal inkább, mint az idősebb generációk, derült ki a UNICEF gyermekek világnapja alkalmából készített kutatásából.

Gyakran láttatják úgy a fiatalokat, mint akik borúsan néznek a világra, kritika nélkül vetik magukat a közösségi oldalakra és szoronganak a klímaválság miatt, sok egyéb nyomasztó dolog mellett. Ám az ENSZ gyermekekkel foglalkozó ügynökség, a UNICEF által készített világméretű felméréséből az derült ki, hogy ez inkább csak előítélet. A kutatásból ugyanis az rajzolódik ki, hogy a gyerekek és fiatalok hisznek abban, hogy a világ minden egyes felnövekvő generációval jobb lesz, még akkor is, ha most sok a szorongásos problémával élő fiatal és türelmetlenül sürgetik a válaszlépéseket a globális felmelegedés miatt. 

Az UNICEF a Gallup közvéleménykutató céggel közösen végezte 21 országban két korcsoportban – 15-24 évesek és 40 év felettiek – a különböző társadalmi-gazdasági státuszú alanyoktól a mintavételt, hogy összehasonlítsa a generációk felfogását.

gyerek-optimizmus-unicef

Az eredmények szerint a fiatalabbak sokkal pozitívabbak és sokkal inkább világméretű társadalmi összefogásban gondolkodnak, mint az idősebbek, szkeptikusak azzal kapcsolatban, amit a közösségi oldalakon olvasnak (csupán a fiatalok 17 százaléka mondta azt, hogy a közösségi oldalak megbízható információforrások) és sokkal inkább hisznek a tudománynak, a globális együttműködésnek és a nemzetközi intézményrendszereknek.

A fiatalabbak szerint jobb ma gyereknek lenni, az egészségügy, oktatás, fizikai biztonság jobb, mint amilyen a szüleik generációjában volt. “Egy digitális, egymáshoz erősebben kapcsolódó, sokszínűbb valóságba születve a fiatalok jobb helynek látják a világot a gyermekek számára, mint amilyenben a szüleik nőttek fel. Biztonságosabb és több lehetőséget, jobb oktatást és a jövőbe vetett reményt nyújtja a gyerekeknek” – foglalta össze az elemzés. “Ugyanakkor a fiatalok nem elégedettek. Sokan küzdenek mentális egészségügyi problémákkal. Az álhírek és megtévesztő információk tengerében sokkal kevésbé bíznak azokban az információforrásokban, amikben korábban még igen.

“A pesszimizmusra okot adó dolgokban nincs hiány: klímaválság, világjárvány, szegénység és egyenlőtlenség, növekvő bizalmatlanság és nacionalizmus. Ám van ok az optimizmusra: a gyerekek és fiatalok elutasítják azt, hogy a felnőttek szemüvegén keresztül lássák a világot” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója. “A fiatalok a világ minden pontján reménykednek, sokkal inkább világszinten gondolkodnak és elszántak arra, hogy jobb hellyé tegyék a világot. A mai fiatalok törődnek a bolygónkkal, és a megoldás részeként látják saját magukat” – mondta Fore összehasonlítva a fiatalokat az idősebb generációkkal. 

Az adatok azt mutatják, hogy a fiatalok sokkal inkább a globalizáció hívei, mint a 40 felettiek, azaz saját szüleik: 39 százalékuk mondta azt, hogy a világ része, ahelyett, hogy a saját nemzete vagy régiója részeként határozta volna meg magát. Ezzel szemben a negyven felettieknél csak 22 százalék mondta ugyanezt. Az életkorban felfelé haladva minden egyes évvel 1 százalékkal kevesebben vallották magukat világpolgárnak.

A kutatás, mely a világjárvány kellős közepén készült, azt is megmutatta, hogy a fiatalok általánosságban legjobban a saját országuk kormányaiban, a tudósokban és a nemzetközi hírmédiában bíztak, mint a pontos információk forrása. Ugyanakkor nagyon is tudatában vannak a problémákkal, melyekkel szembe kell néznie a világnak:

  • A fiatalok többsége tudja, milyen veszélyes hely lehet a világháló a gyermekeknek, például az erőszakos és a szexuális tartalmak (78 százalék) vagy az online zaklatás (79 százalék) problémáját is ismerik.
  • Az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban élő fiatalok 64 százaléka gondolja úgy, hogy jobb anyagi helyzete lesz, mint szüleinek. A gazdag országokban élőknél nem látják úgy, hogy különösebben előre lépnének szüleikhez képest. Csupán a fiatalok harmada szerint várható az, hogy jobb anyagi helyzetük lesz, mint szüleiknek. 
  • Több mint a gyermekek harmada érzi magát idegesnek vagy szorongónak gyakran, és közel ötből egy fiatal érez depressziót vagy érdektelenséget az életének dolgai iránt.
  • A fiatalok átlagosan 59 százalékának több a stressz és a nyomás az életében, mint a szüleinek volt ugyanennyi idősen.

“Nem tudjuk, mi jár a fiatalok fejében, míg nem kérdezzük meg őket. Az UNICEF felmérése rávilágított arra, milyen fontos meghallgatni a következő generációt és megérteni az ő nézőpontjukat is” – mondta Joe Daly, a Gallup munkatársa. “Ez a kutatás csupán egy szeletkéjét villantja fel annak, milyen különbségek vannak a generációk között, azonban tiszta kép rajzolódik ki belőle: a gyerekek és fiatalok testesítik meg a 21. század lelkét, és sokkal inkább készen állnak erre, mint a szüleik.”

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!