„Szülés előtti depressziótól szenvedtem, mint Britney. Próbáltam elrejteni a gömbölyödő hasamat”

2022. április 16.
Britney Spears egyszerre több bombát is robbantott várandósságának hírével. Miután hosszú harc után lerázta magáról a több mint egy évtizedes gondnokságot, végre közös gyermeket vállalhat szerelmével, Sam Asghari fitneszmodellel. Rajongói osztoztak örömében, hiszen kijárt már a boldogság az énekesnőnek. A másik információval azonban, hogy szülés előtti depressziótól szenved, már nem igen tud mit kezdeni világ, hiszen a társadalom szemében egy várandós nő, ha szerette volna a gyereket, mindig vidám és kicsattan a boldogságtól. Pedig a probléma gyakoribb, mint gondolnánk. Ahogy a szülés utáni depressziót övező tabukkal egyre inkább leszámolunk, úgy a szülés előtti depresszió témájának is gyakrabban terítékre kellene kerülnie.

„Terhesnek nézek ki ebben a felsőben?” – kérdezte férjét a harmincas éveiben járó nő, mielőtt vacsorázni indultak barátaikkal. „Remélem, mivel a kilencedik hónapban jársz” – válaszolta a férj, mire a feleség lázasan másik ruha után kezdett kutatni a szekrényben. Miután mindent kiszórt a padlóra, könnyek között rogyott a hálószoba padlójára. „Nem mehetek, képtelen vagyok – szipogta. – Mindenki látja majd, hogy kisbabát várok.” A férj erre sóhajtott, és tudta, hogy a logika itt nem segít. „Persze, hogy látják. Tarts ki, nemsokára vége” – próbálta nyugtatni feleségét. 

szules-elotti-depresszio-vallomas

Amikor Britney Spears nemrég bejelentette, hogy kisbabát vár, nem domborodó hasáról tett fel képet, egy teáscsésze mellé helyezett rózsaszín szegfű fotója mellett jelentette be a nagy hírt. 

Az énekesnő korábbi várandósságai nem voltak éppen könnyűek, ám ezúttal nyíltan beszélt arról, milyen küzdelmet folytatott a szülés előtti depresszióval, mikor fiait várta. És nem Britney Spears az egyetlen, aki a várandósság alatt a depresszió tüneteit tapasztalja, kimerültséget, szomorúságot, hangulatingadozásokat és sírást. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Britney Spears (@britneyspears)

Nem hallani a terhesség alatti depresszióról

Egyre többet és egyre nyíltabban beszélünk a szülés utáni depresszióról, ám szinte soha nem hallani arról, hogy az anya mentális egészsége igenis szenvedhet azalatt, míg gyermeke a szíve alatt fejlődik. Nem csoda, ha az anyák ezért próbálják titokban tartani, hiszen úgy érzik, szégyenteljes dolog nem boldognak lenni, mikor azt a kisbabát várják, akire úgy vágytak.

„Tele voltam kétellyel, pedig egy erős, egészséges babát vártam. Szégyelltem, hogy a testem növekszik, a szomorúság pedig teljesen megbénított” – mesélte egy édesanya.

„Biztos voltam benne, hogy rossz anya leszek, amiért utálok terhesnek lenni. Ezért próbáltam elrejteni a várandósságomat.”

„Bő, sok rétegű ruhákba bújtam és karcsúsító feketébe. A harmadik trimeszterben elkezdtem online rendelni a bevásárlást, hogy ne lássanak meg a boltban. Mindezt azért, mert féltem, hogy idegen emberek mit mondanak a terhességemre. Utáltam a megbeszéléseket, mert rosszul voltam tőle, hogy a kollégáim bámulnak. Egy nagy táskát raktam az ölembe a tömegközlekedésen, hogy eltakarjam a hasamat. Kerültem a zsúfolt parkokat, inkább egy csendes temető mellett sétáltattam a kutyámat.”

Sötét gondolatok

Ahogy a depresszió más típusai esetében, a szülés előtti depressziónál is negatív gondolatok kerítik hatalmába az embereket. „Minden áldott nap ott motoszkált a fejemben, hogy a fiam haldoklik. Láttam egy videót, amiben talál egy kisbaba egy lehullott szőlőt a földön, beveszi a szájába és félrenyel. Ez a film újra és újra lejátszódott az agyamban, napokig láttam a lelki szemeim előtt. Azonnal beiratkoztam egy újszülött újraélesztési tanfolyamra a helyi kórházban – mesélte egy anya. – Amikor a tanfolyamon a műanyag bábu mellkasán gyakoroltam az újraélesztést, megkérdeztem az oktatótól, jól csinálom-e. Azt mondta, remekül, és hozzátette, hogy biztos nagyon kényelmetlen, mert útban van a hasam. Óra után kisétáltam a parkolóba, és sírni kezdtem az oktató hasamra tett megjegyzése miatt.”

A fiatal nő Britney-vel és sok-sok nővel ellentétben szerencsés volt, a hozzá közel állók nem használták fel ellene sérülékeny mentális egészségét. „Kilenc hosszú hónap után a szülési fájdalmak megkönnyebbülésként hatottak, melyek megszabadítanak a terhességtől – mondta. – Amikor pedig a szülésznő a mellkasomra helyezte a fiamat, a köd felszállt. Az arcában boldogságot leltem, ajándék volt. Annak a bizonyítéka, hogy a fájdalmamból születhetett valami sokkal jobb és szebb.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!