A magzat fejlődése múlik azon, milyen fény éri az anya hasát

2021. szeptember 27.
A legfrissebb kutatások szerint összefüggés lehet a magzat agyfejlődése és az anya hasát érő fény között. Ez azért fontos, mert segíthet megérteni az élet későbbi szakaszaiban kifejlődő idegrendszeri betegségek természetét.

„Ez a felfedezés új lehetőségeket nyit meg. A megfelelő fény segítségével a várandósság alatt stimulálni lehetne a magzat agyfejlődését, hogy megelőzzük a felnőttkori idegrendszeri betegségek kialakulását” – magyarázta Lena Gunhaga, a svédországi Umeå Egyetem molekuláris orvostudomány professzora, a kutatás vezetője. 

magzat-feny-idegrendszer-fejlodes

A Gunhaga által vezetett orvoscsapat a Cincinnati Egyetem tudósaival dolgozott együtt, hogy megfejtsék és bebizonyítsák, a fény milyen és mekkora hatással van a magzat fejlődésére már a terhesség egészen korai szakaszában. Az úgynevezett Opsin 3 molekula fontos szerepet játszik különböző idegsejttípusok, az idegrendszeri pályák és a perifériás idegrendszer kialakulásában az agy és a gerincvelő területén. Az Opsin 3 többféle motoros és szenzoros idegpályával áll kapcsolatban, szabályozza a mozgást, a fájdalomérzetet, látást és szaglást, de a memóriában, kedélyállapotban és érzelmek szabályozásában is szerepe van.

A tudósok feltevése szerint – melyet kutatásuk most be is bizonyított – a fény hatással van a test sejtjeire, még az anya hasában fejlődő magzati állapotban is. A fény ugyanis áthatol a bőrön, a lágy kötőszöveteken, és aktiválja a koponyában található érzékelőket. Az Optis 3 molekula a kék spektrumú fényt érzékeli. 

A vizsgálat eredményei szerint a magzat agyfejlődésében létfontosságú szerepe van a fénynek. A nem megfelelő fényviszonyok növelhetik az idegrendszeri és pszichiátriai betegségek kialakulásának esélyét az élet későbbi szakaszaiban. Ez magyarázatot jelenthet arra is, miért gyakoribb a Parkinson-kór, Alzheimer-kór, sclerosis multiplex, bipoláris zavar, autizmus, skizofrénia és epilepszia a bizonyos évszakban született emberek között. Persze hozzátéve, hogy az évszak csupán egy a számtalan rizikótényező közül.

Forrás: Science Daily Fotó: Unsplash

Olvass tovább!