Szemkontaktus, fújás, ölelés: 10 dolog, amivel biztosan feldühíted a kutyád

2022. április 20.
Ami az embernek vicces vagy természetes, az egy kutyának roppant stresszes, idegesítő lehet. Még a legjobb szándék mellett is előfordul, hogy a kommunikáció a kutya és a gazdi között félrecsúszik. De vannak olyan viselkedési formák, amiktől a kutyák tényleg gyakran kiborulnak, így ezekkel nem árt óvatosnak lennünk.

Minden jó gazdi szeretné, ha a kedvence egészséges és boldog lenne. Ám a kutyának nem feltétlenül ugyanaz jelenti az örömet és boldogságot, mint egy embernek. Az állatorvos elárulta, mi az a tíz dolog, amitől legnagyobb eséllyel borulnak ki a kutyák, és még a legnyugodtabb példányt is kihozhatja a béketűrésből.

kutya-agresszio-viselkedes

A ráfújás agressziót válthat ki

Sok kutya utálja, ha felé fújnak, különösen, ha az arcába. „A levegő fújása összezavarhatja, megriaszthatja a kutyákat – mondta dr. Agni Voutsinou állatorvos. – Félreérthetik, és agressziót válthat ki belőlük, ami odáig fajulhat, hogy odakapnak.” Arról nem is beszélve, hogy a levegőfújás kiszáríthatja a kutya orrát, ami miatt elveszítheti a szaglása érzékenységét.

A hosszú bámulás fenyegető

„Ne a kutyánkkal akarjunk farkasszemet nézni. Ha mozdulatlanul és mereven nézzük, feldühítheti a kedvencünket – mondta az állatorvos. – A kutyáknál ez fenyegetést jelenthet.” A szakember azt javasolja, néhány másodpercnél tovább ne nézzünk a kutyánk szemébe, így elkerülhetjük, hogy agresszióként értékelje. 

Nem minden kutya gyerekbarát

Sok kutya kezd szorongani, ha kisebb gyerekek kerülnek a közelébe. „Nem minden kutya szereti, ha gyerekek bombázzák a figyelmükkel – mondta Stacy Choczynski Johnson állatorvos. – Ettől még az egyébként nyugodt és kiegyensúlyozott kutyák is elveszíthetik a béketűrésüket.” Ha tudjuk, hogy a mi kutyánk is közéjük tartozik, tájékozódjunk előre, ha nyilvános helyre indulunk, mennyi gyerek jelenléte várható az adott helyen.

Méregbe gurulhatnak, ha nem hagyjuk aludni őket

„Abban viszont hasonlítanak az emberhez, hogy roppant mód zavarhatja a kutyákat is, ha megzavarják az alvásukat – mondta az állatorvos. – Ha a gazdi odébb rakja őket, vagy hangos gyerekek lépnek a szobába, miközben ők szunyókálnak, ez könnyen előfordul.” A szakember hozzátette, hogy ez különösen idősebb kutyáknál gyakori, akiknek a hallása már nem tökéletes, ezért még inkább megijedhetnek, ha hirtelen zaj vagy mozgás riasztja fel őket álmukból.

Kényelmetlen lehet az ölelés a kutyáknak

Egy szoros ölelés idegessé és stresszessé teheti a kutyát, bármennyire is szeretnénk minél közelebb érezni magunkhoz a puha bundájukat. „A legtöbb kutya valójában nem igazán élvezi az ölelést. Ahogy a testük köré fonjuk a karjukat, inkább fenyegető számukra” – mondta dr. Voutsinou. Hagyjuk, hogy a kutyánk a saját feltételei mellett kerüljön velünk testkontaktusba, ne mi irányítsuk, ne kényszerítsük magunkat az ő személyes terébe. 

Porszívó, az ősellenség

Mivel a kutyák hallása sokkal jobb, mint az emberé, a hangos zajok, mint például a porszívózás, erős stresszt jelent számukra. Ha tudjuk, hogy a kutyánk pánikba esik a porszívótól, mindig úgy intézzük, hogy ne legyen a közelben, amikor bekapcsoljuk a gépet.

Félénk kutyát ne barátkoztassunk 

Ha egy félénk kutyánál erőltetjük, hogy szocializálódjon más kutyákkal, azzal többet árthatunk, mint használunk. Ha azt tapasztaljuk, hogy a kutyánk tart más kutyáktól, fél, kerüljük el a kutyafuttatókat, olyan helyen sétáltassuk, ahol kevesen vannak, és kérjük kutyaoktató segítségét, aki különböző technikákat taníthat, hogy magabiztosabb legyen a kedvencünk.

Nem szeretik, ha elhúzzuk az érdekes szagoktól

A séta közbeni szagolgatás jelenti a kapcsolatot a kutyánk számára más kutyákkal, ez természetes ösztön bennük. Ha ezt akadályozzuk, az feldühítheti a kutyánkat. Úgy időzítsük a sétákat, hogy legyen mindig elég idő a kutyánk természetes szagok iránti kíváncsiságának kiélésére. 

A fojtónyakörv nemcsak agresszívvá tehet, de káros is

A fojtónyakörvet azért alkalmazzák, hogy így tanítsák meg a kutyát arra, ne húzza a pórázt. De ez a módszer inkább csak veszélyes, mintsem hasznos. A légzési problémákon túl engedelmesség helyett inkább csak kiszámíthatatlan viselkedést és agressziót eredményez. Kicsi kutyákra, vagy olyan kutyákra nézve, melyeknek a légutai egyébként is nehezebben átjárhatók (mint például a mopszoknak), kifejezetten életveszélyes lehet. Használjunk inkább hámot, és szelíd, jutalmazásos módszerrel tanítsuk meg a kutyánknak a szép sétát.

A büntetés agressziót szül

„Ha a nemkívánatos viselkedést büntetjük ahelyett, hogy az elvárt viselkedésformákat jutalmaznánk, nem engedelmes kutyánk lesz a végén, hanem agresszív és kiszámíthatatlan – figyelmeztetett az állatorvos. – Ha a kutyánk azt csinálja, amit kérünk vagy szeretnénk, jutalmazzuk játékkal, jutifalattal, ezzel rögzül benne, mi a helyes, mi a jó.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!