6 lépés, amivel a maximumot hozhatjuk ki a tavaszból

2022. május 08.
Ha átengedjük magunkat a tavasznak, a pszichológusok szerint nemcsak azt tapasztalhatjuk, hogy energikusabbak, boldogabbak vagyunk, de úgy érezzük majd, hogy minden sokkal könnyebb és egyszerűbb.

A levegő reggel még csípős, de a Nap már tántoríthatatlanul süt. A tavasz sokat váratott magára, de végre visszavonhatatlanul megérkezett. A végtelennek tűnő rossz idő még nyomokban mindig rátelepedhet a kedvünkre, ezért érdemes megfogadni a szakemberek kedélyjavító tippjeit, melyekkel végre maradéktalanul átengedhetjük magunkat a tavasznak.

tavasz-jokedv-pszichologus

Irány a szabadba!

Már egészen kevés napfény is nagy hatással van a lelkünkre. A kutatások szerint segíti a koncentrációt, javítja az alvás minőségét és csökkenti a szorongást. „A természetben töltött idő pszichológiailag jó hatással van az emberre. Ahogy az idő melegszik, legyünk proaktívak, és töltsünk minden nap időt odakint – javasolta Nicole Arzt pszichoterapeuta. – Még egy rövidke séta a környéken vacsora után vagy az erkélyen elfogyasztott reggeli kávé is jelentősen javíthat a kedélyállapotunkon.”

A szakember szerint akár az online naptárunkat is beállíthatjuk úgy, hogy küldjön értesítést róla, ha az idő melegszik odakint. Biciklizzünk, kiránduljunk, amikor az időnk engedi, gyűjtsünk be annyit a tavaszi napsugarakból, amennyit csak lehet.

Több növényt a lakásba

Egy csokor virág vagy új növény a konyhaasztalon vagy a home office-unkban azonnal jókedvűvé tesz. „Nem kell, hogy szobanövényt telepítsünk a lakásba, ha úgy érezzük, nem boldogulnánk vele. Már egy csokor illatozó orgonától egyből vidámabbak és energikusabbak leszünk – mondta Arzt. – A növények csökkentik a stressz szintjét a szervezetünkben, és jobban érezzük magunkat, ahányszor csak rájuk nézünk.”

Új programok

Ha az idő jó, szervezzük be a családtagokat, barátokat, vacsorázzunk étteremben vagy legyünk egy napra turisták a lakóhelyünkön. Elkezdhetjük a nyaralás tervezgetését is. „A kutatások szerint, ha valami olyan esemény tervezésével foglalkozunk, amit nagyon várunk, már annak jó hatása van a mentális egészségünkre. Nem kell tehát megvárnunk a nyarat azzal, hogy a vakációnk körvonalait felvázoljuk, elkezdhetjük már tavasszal” – mondta a szakember.

Gondoljuk át a kapcsolatainkat

A tavasz a nagytakarítás ideje is. Ám nemcsak az otthonunkban, hanem az emberi kapcsolatainkban is érdemes rendet raknunk. „Ha tudatosul bennünk, hogy mérgező dinamikája van bizonyos baráti vagy romantikus kapcsolatunknak, a tavasz erőt adhat ahhoz, hogy lerázzuk ezeket a béklyókat magunkról, és csak a valóban értékes emberi kapcsolatainkat tartsuk meg. Határokat kell húznunk? El kell engednünk bizonyos embereket? Most van itt az ideje, hogy átgondoljuk” – figyelmeztetett Arzt.

Élénk színek a környezetünkben

A téli rosszkedv elűzésének legjobb módja, ha minél több élénk színű kiegészítőt helyezünk el otthonunkban. Tavasszal amúgy is szívesebben pillantunk a vidám mintákra és formákra, és így reggel amint kinyitjuk a szemünket, azonnal annyi fényt és jókedvet engedünk be a lelkünkbe, amennyit csak lehet. 

Próbáljuk a természetes fényt maximalizálni otthonunkban, ehhez számos lakberendezési módszert segítségül hívhatunk. 

Mozogjunk minél többet

„Az egyik legjobb és leghatásosabb dolog, amivel javíthatjuk a közérzetünket, a testmozgás” – mutatott rá dr. Brenda Wade pszichológus. Szerencsére ez is könnyebben megy tavasszal. A szabadban való mozgás hatására még vidámabbak, még energikusabbak leszünk, hiszen a természet bizonyítottan javítja a kedélyállapotunkat, különösen a tavaszi melegben. „Séta, meditáció, kertészkedés – ezek mind olyan tevékenységek, melyek csökkentik a stresszt, és jókedvűvé tesz, hogy képesek legyünk teljesen átélni és élvezni a tavaszt.”

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!