5 perc jóga Johannával: tavaszi megújulás

2022. április 02.
„A világon minden élőlény találjon békére, legyen boldog és szabad, az én gondolataim, szavaim, cselekedeteim is legyenek összhangban a világgal, adjanak hozzá minden élőlény boldogságához és szabadságához” – ezt jelenti a szaknszkrit „Lokah Samastah Sukhino Bhavantu” mantra. Johanna ezúttal egy frissítő tavaszi gyakorlatsorral köszönti a jógázni vágyókat.

Ez az ősi szanszkrit mondás évezredekkel ezelőtt alakult ki, mert már az akkori embereket is foglalkoztatta az emberi lét értelme és célja. Most, a mai rohanó és zűrös világban pedig különösen fontos önmagunk és a környezetünk megnyugtatása. A mantra ismétlése segít harmóniában élni a környezettel és megvalósítani békés szerepünket az univerzumban, ráhangol a másokkal való szeretetteljes együttélésre.

5-perc-joga-johanna-tavasz

Johanna most olyan jógapózokat és gyakorlatokat hozott nekünk, melyekkel meg tudjuk nyugtatni önmagunkat, és tudatosan választhatjuk segítségükkel a tavaszi megújulást segítő pozitív gondolatokat. Minden jógapózt tartsunk ki legalább 4 légzésig.

1. Gyakorlat: a mantra

Gyújtsunk egy gyertyát, helyezkedjünk el kényelmesen, és ismételgessük a fenti mantrát, ahányszor csak jólesik. Engedjük, hogy elöntsön a nyugalom, a béke, a szeretet, az együttérzés, hogy testünk és lelkünk megpihenjen. Utána bármit kívánhatunk, mert a tudatunk olyan tiszta lesz, ami által könnyedén leszünk képesek teremteni. Ha nehezünkre esik magunknak mondogatni a mantrát, YouTube-on válasszuk ki a nekünk legjobban tetsző megzenésített változatot.

2. Marjari – Bitil ászana

Helyezkedjünk el térdelőtámaszban. Ha fájnak a térdeink, bátran tegyünk alájuk takarót! Tegyük a tenyereinket a vállak alá. A könyökhajlatok nézzenek egymás felé. Lábfejünkel spicceljünk, lazítsuk el őket. Térdeinket csípőszélesen nyissuk ki, a comb és a lábszár legyen merőleges egymásra. Belégzéssel a keresztcsontunkból indítsuk a homorítást. A sorrend a következő legyen: keresztcsont – derék – lapockák – felsőháti szakasz – vállak – fej. Kilégzéssel domborítsunk, amit a fejünk lehajtásával indítsunk. A sorrend a következő legyen: fej – vállak – felsőháti szakasz – lapockák – derék – keresztcsont. Ez a póz enyhíti a hát fájdalmait, erősíti és egyben nyújtja a mell-, illetve hátizmokat.

3. Sasanka ászana

Az előző pózok után csak üljünk rá sarkainkra. A lehető legkényelmesebben helyezkedjünk el ebben a pózban. Ha nagyon távol vagyunk a sarkainktól, bátran tegyünk egy párnát a talpainkra. Kezeinket először megnyújthatjuk előre is és utána tegyük őket magunk mellé, a képen látható módon. Vállainkat egy nagy sóhajtással ismét lazítsuk el. Homlokunkon legyen a fejünk súlya. Finoman forgathatjuk a fejünket jobbra és balra. Ez a póz lenyugtat és finoman masszírozza a belső szerveket.

4. Úrdhva-mukha-svanászana

Térdelőtámaszból finoman kezdjük el leengedni a hasunkat, tartsuk magunkat a hátunkból! Belégzéssel engedjük a medencét a talajhoz közel, de ne tegyük le. Homorítsuk a gerincoszlopot, amennyire jólesik. Támaszkodjunk meg a tenyereinken. Karjaink legyenek merőlegesek a talajra, a váll, a könyök és a csukló megint legyen egy vonalban. Vállaink maradjanak lazák, ne húzzuk fel őket a nyakunk irányába. Derekunkat addig engedjük le finoman a talaj felé, ameddig jólesik. Lábfejeinket tarthatjuk tovább a lábujjhegyeken, vagy átforgathatjuk a rüsztünkre. Ha könnyíteni szeretnénk, tartsuk lent a térdeinket a talajon és csak picit homorítsunk, akár le is tehetjük az alkarjainkat, ha úgy jobban esik. Ez a póz javítja a testtartást, segít enyhe depresszió esetén és oldja az érzelmi feszültséget

5. Adhó-mukha-svánászana

Ez a fordított nyújtás friss vért szállít a szívhez és a tüdőhöz, növeli az egész test edzettségét. Kezdjük a pózt az előzőből kiindulva. Fordítsuk vissza a lábfejünket, tegyük le a talpainkat a talajra. Legyen csípőszéles a terpesz és a sarkunkat próbáljuk a talaj felé tolni. Csípőszéles terpeszben tartsuk a lábainkat és emeljük a magasba a medencét. Nyújtózzunk előre a kezekkel és vállszélességben tegyük le a tenyereket a talajra. A karok legyenek nyújtva. Az ujjakat eleinte nyissuk szét, majd később összezárhatjuk őket. Vállainkat itt is próbáljuk lazítani.

Tekintetünk a köldöködön vagy a lábak között legyen. Kilégzéssel hajlítsuk be a térdeinket és engedjük le a medencét a sarkakra, hasaljunk a combunkra és pihenjünk meg újra sasankasanaban! Ha könnyítésre van szükségünk, térdeinket hajlítsuk be, ha feszülnek! Ez a pozíció élénkíti az elmét, megnyugtatja az idegrendszert és enyhíti a szorongást. Nyújtja a gerincet, oldja a váll és a nyak feszültségét és a vérnyomást is szabályozza.

Fotó: Kliszek Antal 
Helyszín: Aria Hotel Budapest
Ruha: KEO Sportswear

Olvass tovább!