Ezek a fitnesztrendek nem érik meg a felhajtást

2022. május 15.
Ha eddig nem próbáltad ezeket, ezután sem kell. A személyi edző szerint ideje magunk mögött hagyni végre a túlértékelt fitnesztrendeket.

Egy gyorsan terjeszkedő szeméttelephez tudnám hasonlítani a fitneszipart a sok túlértékelt és agyonsztárolt fitneszguruval és a gyors megoldásokra való törekvésekkel. Természetesen nagyon sok pénzért” – jelentette ki Joelle Cavagnaro személyi edző, aki elárulta, szerinte mik azok a fitnesztrendek, melyeket jobb lenne egyszer s mindenkorra elfelejtenünk, mert se nem hatékonyak, se nem szükségesek ahhoz, hogy egészségesek és fittek legyünk.

fitnesz-trend-felesleges

A nincs pihenőnap mentalitás

A nonstop edzőtermek és a minden nap edzés kényszere árad felénk a közösségi oldalak fitneszinfluenszereitől, ami oda vezethet, hogy kicsúszik a kezünkből az irányítás. A testmozgás nagyon fontos és jó dolog az egészségünk és állóképességünk fejlesztésére, ám az a hiedelem, hogy a több mindig jobb, nem vezet eredményre. „Rengeteg embert látok, aki a nincs pihenőnap mantra áldozata lett – mondta Cavagnaro. – Fontos, hogy megértsük, szükségünk van a pihenésre, szükségünk van a regenerálódásra, függetlenül a fitneszcéljainktól.”

A személyi edző szerint, ha nem tartunk pihenőnapot, az egyenesen a katasztrófa receptje. A folyamatos fizikai aktivitás a szimpatikus idegrendszert – a stresszre adott válaszreakciókat szabályozó rendszerünk – állandó készenléti állapotban tartja, ami azt jelenti, hogy a pihenést aktiváló paraszimpatikus idegrendszernek nincs esélye, hogy működésbe lépjen. Ez oda vezethet, hogy az anyagcserénk romlik, a menstruációs ciklus egyensúlya megbomlik, az immunrendszer hatékonysága csökken és sokkal gyengébb lesz az egészségünk. Mindegy, miért edzünk, a pihenés pontosan olyan fontos, mint az edzés a céljaink eléréséhez.

Technológia és edzés

Tagadhatatlan, hogy a technológia nagyot fejlődött a fitneszben is. A futó applikációktól a kalóriaszámlálókig és a mobil pulzusmérőkig, mindent monitorozhatunk akár egy okosórával és a telefonunkkal. Ez egy bizonyos határig hasznos, ám nem feltétlenül jó, ha a technológia rabjává válunk az edzésünkben. 

Ha folyamatosan azt figyeljük, hány kalóriát égettünk el, elveszítjük a nagyobb egészre való rálátásunkat. „Nem az a lényege egy edzésnek, hány kalóriát égetünk el közben. Ez csak egy szám, de nem mutatja meg, mennyit erősödünk például” – mutatott rá Cavagnaro. Ráadásul arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy ezek az eszközök nem feltétlenül pontosak, és az étkezési zavarok előszobáját jelenthetik. 

Csodás fogyókúrák és táplálékkiegészítők

Ha követjük az életmóddal kapcsolatos híreket, szinte minden nap belefuthatunk olyan cikkekbe, melyek valamilyen új és csodás fitneszmódszerről szólnak, esetleg fogyókúrát vagy táplálékkiegészítőt elemeznek. 

Míg néhány ételről és tápanyagról hosszas kutatások alapján kijelenthető, hogy valóban jó hatással vannak az egészségünkre és javítják az anyagcserénket, energikusabbá tesznek, nem árt azonban óvatosnak lenni az új beugrókkal, különösen akkor, ha túl jól hangzik az ígéret. „Minden alkalommal, amikor valami új, divatos diétával vagy táplálékkiegészítővel találkozunk, amit csodaszerként reklámoznak, tegyük fel magunknak a kérdést: mióta került fel a palettára? Vannak rendes, igazi kutatások is a témában? Elérhetők dokumentumok ezzel kapcsolatban?” Használjuk a józan ítélőképességünket, mielőtt bedőlünk valamilyen új ígéretnek.

Tízezer lépés

Talán a legfelkapottabb fitneszőrületté nőtte ki magát az elmúlt években a napi tízezer lépés, irodistáktól a nagymamáig mindenki ezt figyeli. Ennek lehet oka az, hogy nagyon könnyű megjegyezni és számon tartani – szép kerek szám a 10 ezer –, de a telefonos lépésszámlálók elterjedése is kellett ahhoz, hogy ilyen népszerűvé váljon. 

Sajnos azonban ha azt várjuk, hogy ettől fogyunk vagy átalakul a testünk, csalódni fogunk: önmagában az, hogy tízezer lépést megteszünk egy nap, nem elég. Az viszont tény, hogy a gyaloglás a lehető legegyszerűbb dolog, amit a fizikai és mentális egészségünkért tehetünk, a tízezer lépés elérése pedig pszichológiailag roppant motiváló lehet, ha megtörténik (az agy jutalmazó központja bekapcsol). 

„A séta az egyik legalulértékeltebb mozgásforma. Pedig tudjuk, hogy jót tesz a szívnek, javítja az inzulinérzékenységet a receptorokban, segíti a vérnyomás és koleszterin szinten tartását, javítja az alvást, az immunrendszert, az emésztést, csökkenti a stresszt, hogy csak a legalapvetőbbeket soroljuk fel” – magyarázta a személyi edző, hozzátéve, hogy nem a tízezres szám miatt hasznos ez a trend, hanem azért, mert motiváló lehet arra, hogy felálljunk végre a kanapéról és mozogjunk.

Forrás: Yoga Journal Fotó: Unsplash

Olvass tovább!