5 intő jel, mielőtt megfogadjuk egy fitneszinfluenszer tanácsait

2021. február 24.
A fitneszinfluenszerek elárasztották a közösségi oldalakat. A probléma az, hogy bárki mondhatja magát fitnesztanácsadónak, az internet nem kér bizonyítványt. Emiatt rengeteg téves információval és edzésmódszerrel találkozhatunk, amelyek akár sérülést is okozhatnak.

Egy friss kutatás szerint a TikTokon fellelhető fitneszvideók közel harmada (27 százalék) helytelen és rossz tanácsot ad. A legnagyobb arányban a kettlebell témájú edzéstanácsok hibásak: leggyakrabban rosszul kivitelezettek (az esetek 80 százalékában), de ha mi magunk nem vagyunk szakértők a témában, nagy valószínűséggel nem tűnik fel a hiba.

fitnesz-influenszer-szempont-tanacs

„Csak azért azonban, mert valakinek rengeteg követője van és szép leggingsben pózol, nem lesz birtokában annak a tudásnak, amely feljogosítaná arra, hogy másoknak adjon tanácsot – mondta Liam Cavanagh személyi edző. – Rengeteg ember keres az interneten és az Instagramon online edzőt, ám gyakran az alapján kerülnek elénk a különböző profilok, hány követőjük van, nem a releváns edzői tapasztalat a döntő.”

Rengeteg olyan edző is akad szerencsére a közösségi oldalakon, akik megbízható tudással rendelkeznek. Érdemes az alábbi szempontokat végiggondolni, hogy felismerjük, valóban szakemberrel, vagy csupán egy szakértőként pózoló influenszerrel van-e dolgunk. 

1. Felszínes tartalom oktatás helyett

Annak a személyi edzőnek, aki valóban segíteni akar másoknak és jó információkkal ellátni a követőit, az Instagram-oldalán nem azok a fotók vannak túlsúlyban, amelyeken tökéletesen kidolgozott testével büszkélkedik.

2. Főleg termékpromóciókat posztol

Nincs semmi rossz abban, ha valaki szponzorált vagy fizetett hirdetéseket helyez el a közösségi oldalán, mindenkinek fizetnie kell a számláit. Ám érdemes megnézni és átgondolni, mennyi és milyen termékpromóciót helyez el az oldalán egy influenszer, mielőtt megfogadjuk a tanácsait. „A karcsúsító detoxtea intő jel kell, hogy legyen – mutatott rá Cavanagh. – Akkor is érdemes menekülni, ha arra biztat egy influenszer, hogy vegyünk meg valamit az általa adott promóciós kóddal. Ezek nem valódi fitnesztanácsok” – tette hozzá a személyi edző.

Olvastad már?

3. Hiányzó képzettség és tapasztalat

Ha valaki nem ír listát a jellemzésében arról, hol tanult és milyen végzettségei vannak, nem azt jelenti, hogy nincsenek ilyen papírjai. „Ha nem vagyunk biztosak benne, kérdezzünk” – javasolja Liam Cavanagh, hozzátéve, hogy mivel ma már némi túlzással bárkiből lehet személyi edző, kérdezzünk rá a tapasztalatokra is. 

4. Csak a saját módszere a jó módszer

Minden jó edző tudja, hogy az egészség és fittség nem egyetlen, mindenki számára ugyanolyan és ugyanazt jelentő fogalom. Így ha egy influenszer azt sugallja, hogy mindenki, aki nem pontosan azt teszi, amit ő, az rossz úton jár, azt tekinthetjük intő jelnek. „Rengeteg eltérő módon érhetjük el ugyanazt a célt – mutatott rá Cavanagh. – Egy edző feladata megtalálni az adott személy számára legjobban működőt ezek közül, és a számára megfelelő tervet kidolgozni, folyamatosan alakítva az aktuális állapotához.”

Fontos észben tartani azt is: hiába ettünk és edzettünk pontosan ugyanúgy, mint a kedvenc fitneszinfluenszerünk, akkor sem nézhetünk ki ugyanúgy, mint ő. A genetikának is hatalmas szerepe van abban, hogyan formálódik a testünk.

5. Kizárólag a rövid távú, gyors átalakulásra fókuszálnak

Az előtte-utána fotók nagyon meggyőzőek lehetnek, ám rengeteg kérdést vethetnek fel, ráadásul egyáltalán nem bizonyítják, hogy egy edző mennyire érti a dolgát. „Először is, ezek a fotók csupán az edzeni vágyók nagyon kis szeletkéjére vonatkozhatnak. Azok vannak kisebbségben, akiknek ilyen szintű átalakulásra van szükségük. Másodszor, a rövid távú, gyors átalakulás nem jelenti azt, hogy az eredmény tartós lesz – mondta Liam Cavanagh, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy sok edző a külső, látható változásokra koncentrál, ezt jelöli meg fő célként. – Ez persze rajtunk is áll, mit szeretnénk. De hatékonyabb és biztonságosabb olyan edzőt választani, aki az általános egészségünkkel foglalkozik. Ezért ne féljünk kérdezni, jelenlegi vagy korábbi kliensektől ajánlásokat kérni, hogy biztonságosan alakíthassuk át testünket, egészségünket.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!