A lusták fitneszrutinja meglepően hatásos

2022. március 22.
Még az is, aki egyébként megtalálta az ideális mozgásformát és szeret mozogni, néha arról álmodik, hogy ne kelljen túl sok erőfeszítést tennie a fittségért. Jó hírünk van: nem lehetetlen!

Különösen kezdőként lehet nehéz mindig megtalálni a motivációnkat a mozgásra, amikor azt látjuk, hogy körülöttünk mindenki gyorsabban fejlődik és előrébb jár. Tyrone Brennard celebtrénernek azonban megvannak a módszerei arra, hogyan lendüljünk át a nehezebb időszakokon és legyünk fittebbek anélkül, hogy túl sokat kellene tennünk ezért.

8-tipp-fitt

1. Légzés

A légzésmunka ereje nem csak mítosz. „Napi néhány percet kell csak légzésgyakorlatokkal tölteni. Belégzés 7 másodpercen át, kilégzés 11 másodperc alatt – tanácsolta a személyi edző. – Ez erőteljes lökést ad a paraszimpatikus idegrendszernek, felturbózza az emésztést és csökkenti a vérnyomást.”

Az előnyök is sokrétűek: mentális hatásai között csökkenti a stresszt és szorongást, fizikailag pedig csökkenti a vérnyomást és javítja az emésztőrendszer működését, ami hozzájárul a fitneszcéljaink eléréshez. Az alacsonyabb vérnyomás ugyanis azt jelenti, hogy a szívnek kevésbé kell erősen pumpálnia, az izmokba könnyebben eljut a friss, oxigénnel teli vér. A jobb emésztés miatt pedig a tápanyagok jobban felszívódnak az emésztőrendszerünkből, így jobb teljesítményre leszünk képesek és gyorsabb lesz az edzés utáni regeneráció, de a méreganyagok is hatékonyabban ürülnek ki a szervezetünkből. Mindez csupán a légzéstől.

2. Mozogjunk reggel

Nagyon kevés ember képes egy teljes edzésre reggel, ébredés után. Ami viszont sokat javíthat a motivációnkon és beindíthatja a napot: egy gyors tánc. „Megemeli a pulzusszámot és kalóriákat éget – mondta a személyi edző. – Nyilvánvaló, hogy minél hosszabb, annál jobb. De ha csak egy dalnyi időnk van, akkor annyit táncoljunk. A lényeg, hogy valami pörgős dalt válasszunk.”

3. Keressünk edzőbarátot

Ha van valaki, akivel együtt mozgunk, kevésbé érezzük házi feladatnak és kötelező jellegűnek az edzést, ráadásul nehezebben is lógjuk el. „Vonjunk be valakit a napi sétába, futásba vagy bármilyen mozgásba, amit végzünk. A sport lehet társas tevékenység, jó társaságban pedig repül az idő.”

4. Párhuzamos tevékenységek

Az itt felsorolt tanácsokban közös, hogy mindegyik valamilyen formában átkeretezi, ahogy a sportról, mozgásról gondolkozunk. Ha összekötjük más tevékenységekkel, sokkal nagyobb eséllyel válik állandó részéve a mindennapjainknak. „Nyújtsuk a combizmokat fogmosás közben, üljünk jógapózban a kedvenc sorozatunkat nézve – javasolta a személyi edző. – Ezek segítenek, amikor legközelebb edzünk, de ami a legfontosabb, hatással vannak a testmozgásról való gondolkodásunkra anélkül, hogy észrevennénk.”

5. Legyen tíz!

Ha túl gyorsan túl sokat akarunk, könnyen kudarccal végződhet, ami elveszi a kedvünket a további edzésektől. Ezért az a reális, ha korábban soha nem mozogtunk, ha tízperces etapokat illesztünk be a mindennapjainkba. „Nem kell, hogy egyórás, vagy félórás legyen az edzésünk – mondta a személyi edző. – Célozzuk meg a tíz percet. Egy jógamatrac, gumiszalag, és már indulhat is az otthoni tréning, ami nem emészti fel az egész napunkat és a lelkesedésünket.”

Az sem mellékes, hogy a tízperces edzés lelkileg sem olyan megterhelő, mintha úgy kellene nekiállnunk, hogy az elkövetkező egy órában nekünk most mozognunk kell, ha törik, ha szakad. „Koncentráljunk a minőségre a mennyiség helyett” – javasolta az edző.

6. Fontos az alvás

Egyszerű: ha többet alszunk, több energiánk lesz. „A lehető legkevesebb időt töltsük képernyő előtt, könyvolvasással, meditációval eresszük ki a feszültséget. Ha többet és jobban alszunk, kevésbé leszünk stresszesek, energikusabbak leszünk, így az aktívabb életstílus sem lesz megterhelő számunkra.”

7. A gyaloglás legyen a mindennapok része

Egy újabb módja annak, hogy észrevétlenül csempésszük be a mozgást a mindennapjainkba, ha elkezdünk gyalogolni. „Barátokkal találkozunk, vagy csak el kell jutnunk A-ból B-be? Számoljunk rá plusz húsz percet, és menjünk gyalog – javasolta az edző. – A gyaloglás a legtermészetesebb, legkönnyebb módja annak, hogy fittebbé váljunk.”

8. Főzzünk otthon

Bár könnyű egy gombnyomással bármilyen ételt házhoz szállíttatni, mégis megéri az a plusz erőfeszítés, amellyel egészséges és finom ételeket készíthetünk magunknak. „Heti húsz perc kell csupán az előkészületekre, tervezésre, és a következő három-négy napban biztosan olyan ételeket eszünk, amelyekért a testünk és a lelkünk hálás lesz.”

Forrás: Women’s Health Fotó: Unsplash

Olvass tovább!