A folteltávolítás 9 fő bűne

2022. május 18.
Ha ruhánk van, munkánk is van vele. Nemcsak, hogy ki kell mosnunk, szárítanunk, hajtogatnunk, elpakolnunk, de ott van a még ennél is láthatatlanabb feladatsor: megkeresni, mikor megvásárolod. Kiválasztani, felpróbálni, sorban állni, visszaküldeni, ha nem jó… ez jó sok minden.

Amikor a ruha foltossá válik, az olyan, mintha ez a sok munka mind hiábavaló lett volna. A sikeres folteltávolítás művészetének elsajátítása azt jelenti, hogy megmentjük azokat a tárgyakat, amelyekbe időt, pénzt és energiát fektettünk. De ahhoz ismerni kell annak helyes módját.

folttisztítás

Annak, hogy valamit jól csinálunk, az a nagy része, hogy elkerüljük a rossz cselekvés buktatóit. Ha megpróbáljuk eltávolítani a foltokat anélkül, hogy tudnánk, mely technikákat kell elkerülnünk, az a legjobb szándékot is tönkreteszi, ahogyan magát a ruhát is persze. Íme, a kilenc legfontosabb lépés, amelyet ne tégy meg!

Túl sokáig vársz a folt kezelésével

A folt azonnali kezelésével van a legjobb esélyed a sikerre – legyen szó egy folt hideg vízzel történő kiöblítéséről a konyhában egy főzési hiba után, vagy mosószeres előkezelésről, amint a gyerekek visszatérnek az edzésről. A foltok mielőbbi kezelése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a tárgyak tiszták maradjanak.

Hagyod, hogy a folteltávolító túl sokáig álljon a szöveten

Ironikus módon egyes folteltávolítók nagyobb károkat okozhatnak a szövetben, ha ülni hagyják őket egy folton. Feltétlenül olvasd el és kövesd az utasításokat, különösen azt a részt, hogy a folteltávolítónak mennyi ideig kell kezelnie a foltot. Érdemes közvetlenül azelőtt rátenni, mielőtt betennénk a ruhát a mosógépbe.

Erősen dörzsölöd

Csábító lehet egy folt erőteljes dörzsölése, de ez két problémát okozhat. Először is a folt szétterjedését eredményezheti, másodszor, túlzott igénybevételt okozhat az anyagon, és károsíthatja azt. Dörzsölés helyett inkább gyengéden itasd fel, nyomogasd újra és újra.

Túl forró vizet használsz

Ösztönösen úgy gondolnánk, hogy a forró víz szinte felolvasztja a foltokat, de ennek az ellenkezője igaz, különösen akkor, ha a foltok fehérjealapúak (például vér, babás foltok vagy vaj). Ahelyett, hogy ezt megkockáztatnád, mindig öblítsd ki hideg vízzel a szennyeződést!

Nem megfelelő folteltávolítót választasz

Győződj meg arról, hogy a folteltávolító módszer illeszkedik a folt természetéhez. A dobozon legtöbbször találsz erről korrekt leírást.

Megszárítod, mielőtt a folt eltűnik

Nagyszerű munka, ha a foltosodás után nem sokkal a foltos ruha már a szárítóban landol. De ne kapkodd el a dolgot! Akárcsak a forró víz, a szárítógép hője is tartósan megköti, szinte „belefőzi” az anyagba a foltot.

A folt közepénél kezded

Ha folton dolgozunk, sokszor a közepétől kezdjük az „irtást”, de ez valójában szétterítheti a foltot. Ehelyett dolgozzunk a széleitől a közepe felé, hogy megakadályozzuk a terjedést.

Enzim-folteltávolítót használsz természetes szálakon

Az enzimatikus folteltávolítók kiválóan alkalmasak a fehérjealapú foltok – például vér-, csecsemőtápszer- vagy fűfoltok – kezelésére, de ha természetes szálakon, például selymen vagy gyapjún használják ezeket, az anyag rostjait is lebontják. Nyúljunk itt másféle szerekhez.

Kevered a szereket

A termékek összekeverése tisztításkor soha nem jó ötlet, mert veszélyes vegyi anyagok keletkezhetnek, amiket belélegzel. Ugyanez a helyzet a folttisztítókkal is. Keresd meg a munkához megfelelő eltávolítót, és kezdd azzal! Ha szükséges más módszert kipróbálnod, tedd azt az első teljes kimosása után!

Forrás: apartmenttherapy.com, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!