Keloidos a heged? Így kezelheted!

2022. május 19.
A kidudorodó, vastag sebhely, ami nem vékonyodik el az évek alatt sem, jó eséllyel keloidosan gyógyuló heg. Nagyobb valószínűséggel gyógyulnak keloidosan annak hegei, akinek harmincéves kora előtt is volt már ilyen hege.

A sérülés méretétől a bőr minőségéig számos dologtól függ, mennyire gyógyul keloidosan egy seb. A vastag, bőrből kiemelkedő, csomós heg, gumiszerű textúra, lilás-pirosas-barnás szín, viszketés és fájdalom jelzi, hogy valakinek keloidos a hege

keloid-heg

Ha megsérül a bőrünk – akár baleset, akár műtét miatt –, a szervezetünk kollagént termel, hogy hegszövetet képezzen. De van, akinek a szervezete túl sok kollagént termel ilyenkor – nekik gyógyul keloidosan a hege” – magyarázta dr. Nada Elbuluk bőrgyógyász. Bármi, ami sérülést vagy gyulladást okozhat a bőrön, hegképződéshez vezethet, és a fokozott hegesedést idézhet elő a keloidos gyógyulásra hajlamos embereknél. Keloidot okozhat:

  • az akné,
  • rovarcsípés,
  • piercing, fülbevaló,
  • tetoválás,
  • műtéti beavatkozások.

„Nem mindenkinél alakul ki keloid, aki valamilyen sérülést szenved. Vannak, akik hajlamosabbak rá másoknál” – tette hozzá dr. Ida Orengo, a Baylor Orvostudományi Iskola dermatológiaprofesszora, a Bőrgyógyászati Tanszék vezetője. Hajlamosabbak a keloidos hegképződésre:

  • akik korábban is tapasztaltak keloidos heggyógyulást,
  • akiknek a családi kórtörténetében előfordult keloid,
  • a sötétebb bőrszínű emberek,
  • a fiatalabbak, harminc év alattiak.

Eltüntethető a keloid?

„Az a legjobb, ha megelőzni próbáljuk a keloidok képződését – mondta dr. Orengo. – Ehhez kellhet, hogy minél inkább próbáljuk elkerülni a sérüléseket, ne tetováltassunk, ne rakassunk be piercinget, ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a fokozott hegképződésre. Az is sokat segíthet, ha szilikonos kötést alkalmazunk a hagyományos helyett a sebeken.”

Ha viszont kialakult a keloid, akkor sincs minden veszve, számos kezelési módszerrel próbálkozhatunk, hogy kevésbé legyen látható a hegünk. „Az alkalmazott kezelés nagyban függ a heg elhelyezkedésétől és méretétől” – mondta a bőrgyógyász. 

  1. Szteroidinjekció: a szteroidot ilyenkor egyenesen a keloidos hegbe fecskendezik, ami csökkenti a gyulladást és összehúzza a sebhelyet.
  2. Krioterápia: a keloid fagyasztásához folyékony nitrogént használnak. Ezt kevésbé kényes testtájakon lehet alkalmazni.
  3. Lézeres terápia: a lézer megváltoztatja a kollagéntermelést és a keloidot tápláló vérereket célozza.
  4. Sugárterápia: a súlyos esetekben alkalmazzák a sugárterápiát, amikor a keloid nagy és kiterjedt. Ilyenkor alacsony szintű sugárzással összezsugorítható a heg.

A keloidos heg sokkal nagyobb kiterjedésű lehet, mint amekkora az eredeti trauma területe volt. Sőt, ha nem kezelik, idővel tovább nőhet. „Minél hamarabb kezdjük kezelni, annál jobb. Ha azt vesszük észre, hogy a hegünk nagyon megvastagodott, viszket vagy fájdalmas, forduljunk szakemberhez – mondta Orengo. – Minél tovább várunk ugyanis, a keloid annál vastagabbá válhat és annál nehezebb lesz kezelni.”

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!