7 pattanásűző TikTok-trend, amiről lebeszélnek a bőrgyógyászok

2021. december 05.
Bár a TikTok a bőrápolási tanácsok aranybányájának tűnhet, a szakemberek óva intenek, hogy gondolkodás nélkül bármit kipróbáljunk, mivel sok trükk, trend és inspiráció nemcsak hatástalan, de akár veszélyes is lehet.

“Mindig fontos óvatosnak lenni azzal, amit a TikTok-on hallunk, látunk. Mielőtt a saját bőrünkön próbálnánk ki, beszéljünk egy bőrgyógyásszal, nézzük meg, a mi bőrünknek vajon jót tenne-e” – mondta Dr. Marisa Garshick New York-i bőrgyógyász. “Csak azért, mert láttuk a TikTok-on, nem jelenti azt, hogy biztonságos vagy éppen szükséges valami.” Ez különösen az akné kezelésére igaz, így a szakember lerántotta a leplet hét olyan pattanás elleni TikTok-módszerről, melyet jobb, ha nem próbálunk ki. 

pattanas-tiktok-borgyogyasz

Fogkrémet a gyulladt pattanásra

Nem a TikTok találta ki, már húsz évvel ezelőtt is sok tinédzser próbálta az éjszaka megjelent ragyát mentolos fogkrémmel csillapítani. “A fogkrém tartalmaz bizonyos antibakteriális hatóanyagot, ez lehetett az ok, amiért először próbálták a pattanások gyulladását is csillapítani vele. Ekkor még tartalmaztak ugyanis triklozánt a fogkrémek, illetve olyan szárító hatású anyagokat, mint a szódabikarbóna és a hidrogén-peroxid”  magyarázta Dr. Garshick. “Jó ha tudjuk azonban most, amikor a közösségi oldalnak köszönhetően ismét reneszánszát éli ez a házi praktika, hogy a mai fogkrémekben már nem használhatnak triklozánt a gyártók, másrészt ha száraz és pattanásos a bőrünk, tovább irritálhatja az amúgy is érzékeny területet, így még rosszabb lesz a helyzet, mint volt.”

Amit pedig a TikTok-on szintén láthattunk, hogy arcpakolásként az egész arcát bekeni valaki fogkrémmel, értelemszerűen abszolút ellenjavallt. “Sokkal hatásosabb, kifejezetten akné elleni termékeink vannak már, melyek szalicilsavat, benzoil-peroxidot vagy retinolt tartalmaznak például, így semmi szükség rá, hogy fogkrémmel próbáljuk kezelni a pattanásokat” – tette hozzá a bőrgyógyász.

A krumpli trükk

Egy másik trükk, melyet valószínűleg egyszerűsége és olcsósága tett népszerűvé, amikor nyers krumplidarabokat tesznek a pattanásokra, hogy így tüntessék el. “Annyi igazság van benne, hogy a burgonyában található egy egészen kevés szalicilsav, ám a súlyosan aknés bőrre nyers krumplit tenni nem csak hatástalan, de butaság is” – mondta Dr. Melanie D. Palm kaliforniai dermatológus, aki szintén arra utalt, hogy vannak valóban hatásos és kifejezetten pattanás ellen kifejlesztett szerek. A szakember azt is hozzátette, hogy bár a burgonya allergia ritka, ám súlyos tüneteket okozhat. Különösen annak kell óvatosnak lennie, aki a latexre és a nyírfa pollenjére allergiás, mivel ezekkel gyakori a burgonya keresztallergia. 

A bőr fagyasztása

“Jeget tenni a pattanásokra és a puffadt arcra nem veszélyes, egészen addig, míg helyesen csinálja valaki” – mondta Dr. Annie Gonzalez, miami bőrgyógyász. “Nagyon gyakori, hogy a pattanások, ciszták begyulladnak. A hűtés kétségtelenül csökkenti a gyulladást. Nem szabad azonban jégkockával a csupasz bőrt jegelni” – figyelmeztetett a szakember. Tekerjük konyharuhába a jeget, és így helyezzük az érintett területre, mozgassuk folyamatosan, ám ne dörzsöljük. “Emellett ne hanyagoljuk a bőrgyógyász által javasolt kezelési rutint sem az aknéra” – tette hozzá Dr. Gonzalez. 

“Ha az arc duzzadtságát szeretnénk csökkenteni, tartsuk inkább az arckrémünket a hűtőszekrényben, így megfelelően hideg lesz, ám nem túl hideg ahhoz, hogy egyből használjuk. Ehhez olyan krémet válasszunk, aminek nem változik a textúrája a hűtéstől. A különböző rollerek is hasznosak lehetnek, lehűtve a jégkocka remek alternatívái lehetnek.”

Sebtapasszal borítani az arcunkat

A TikTok másik népszerű aknékezelési trendje a hidrokolloid tapasz ragasztása az arcra. “Ez teljesen biztosan hatástalan és egyszerűen csak lezárja a gyulladt, aknés területet a környező bőrfelületektől. Ez esetleg akkor működhet, ha egyetlen, különálló pattanásunk van, ám aktív akné esetén ez a terápia nem hatásos” – jelentette ki a bőrgyógyász, hozzátéve, hogy bár a bőr általában jól tolerálja a hidrogél tapaszokat, ám akkor is fennáll az allergiás reakció lehetősége bármikor. Ha pedig túl sokáig hagyjuk az arcunkon, felülfertőződés alakulhat ki. 

Klorofilles víz

A klorofilles víz diadalútja a Twitterről indult, ám a TikTok-on tett szert világhírre. A szakemberek a tudományos kutatások hiányában azonban mégsem mernék ajánlani jó szívvel a pattanások kezelésére. “A klorofill biztonságos emberi fogyasztásra, ám hogy jó-e a gyulladt, pattanásos bőrre, az nem bizonyított. Jelen tudásunk szerint továbbra is hasznosabb, ha a napi klorofilladagunkat nyers zöldségekből vesszük magunkhoz, mint táplálékkiegészítőben” – mondta Dr. Hadley King New York-i bőrgyógyász. “Vannak futó vizsgálatok a témában, mivel akár működhet is az akné kezelésére gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt. Ám ha tényszerűek akarunk lenni, akkor azt jelenthetjük csak ki, hogy nincsenek adataink arra vonatkozóan, hogy a táplálékkiegészítőben bevitt klorofill hatásos-e aknés problémára.”

Citromlé a sebhelyek csökkentésére

Ártalmatlannak tűnhet a módszer, ám a bőrgyógyászok sírva könyörögnek, hogy ne próbáljuk meg halványítani vagy eltávolítani a pattanások okozta hegeket az arcunkról citromlével. “Mindannyian különbözőek vagyunk, így a bőrápolásban és kezelésben is, ami működik az egyik embernek, a másiknak akár ártalmas is lehet” – mondta Dr. James Ralston bőrgógyász. “A citromlé például erősen savas kémhatású, és ha ezt a bőrünkre kenjük, irritációt okozhat, különösen érzékeny bőr esetén. Emellett elszíneződést is eredményezhet, ez főként a sötétebb, pigmentáltabb bőrnél merülhet fel.” Csak mert valami teljesen természetes módszer vagy gyors és hatékony megoldásnak tűnik a TikTok-on, nem biztos, hogy jó tanács tehát. 

Sós vizet permetezni az arcra

“Alapvetően veszélytelen sós vizet spriccelni az arcunkra, ám azt jó, ha tudjuk, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nincs rá, hogy haszna is van” – jegyezte meg Dr. King. “A só kiszáríthatja a pattanásokat és van némi gyulladáscsökkentő hatása. Ám sokkal hasznosabb, ha olyan módszereket választunk, melyekről tudományosan is bebizonyították már, hogy működnek.”

“Vannak olyan TikTok-os influenszerek, akik azt próbálják elmagyarázni, hogy a sós víz egyensúlyba hozza a bőr pH-értékét és megöli a baktériumokat. Ez egyszerűen így, ebben a formában nem igaz” – folytatta a bőrgyógyász. “Az aknéra hajlamos bőrnek lúgos a pH-ja, a sós víznek is lúgos a pH-ja, olyan 8 körüli. Ahhoz, hogy a semleges felé mozdítsuk el az aknés bőr pH-ját, savas kémhatású anyagokra van szükségünk, például szalicilsavra vagy glikol-savra. És ugyan a sós víznek valóban van némi antibakteriális hatása, ez nem elég ahhoz, hogy meggyógyítsa az aknét.”

A szakemberek a legnagyobb veszélyt abban látják az ilyen TikTok-os és hasonló, szájról szájra – videóról videóra – terjedő házi praktikákban, hogy az emberek hanyagolhatják a szakember által meghatározott kezeléseket, melyeket valóban hatásosnak találtak már korábbi tudományos vizsgálatokban. Ezzel pedig csak azt érjük el, hogy tovább tart az akné, bőrelszíneződés vagy a sebhelyek kúrája ahelyett, hogy megszabadulnánk tőlük.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!