Csendes szalonok: miért nem akarnak az emberek beszélgetni a fodrásznál?

2022. május 23.
Egyre gyakoribb, hogy az emberek nem akarnak beszélgetni, miközben készül a frizurájuk. A fodrászszalonok ehhez a növekvő igényhez igazodva egyre több helyen érdeklődnek már a hajvágás előtt, szeretné-e a kedves vendég, hogy a fodrásza csendben maradjon a hajvágás alatt.

„Szeretne beszélgetni velünk, vagy inkább csendben lenne?” – ezzel a kérdéssel fogadják a csendes szalonokban a vendégeket a fodrászok. „Alapvetően tetszik, hogy minden alkalommal felteszik a kérdést – mondta az egyik, kissé introvertált vendég, aki nagyon szereti, hogy nem kell feltétlenül semmitmondó csevellyel töltenie a hajvágás idejét. – Így nem érzem kínosan magam, hogy előveszem a lapotopom, és dolgozom, míg a fodrászatban vagyok.”

fodrasz-beszelgetes

Ash Boughton, az AB Colour nevű szalon vezetője Sydney-ben. Azt tapasztalja, hogy egyre több vendég igényli, hogy inkább csendben tölthesse a fodrászkodás idejét. „Még ahhoz képest is hatalmas a növekedés, amennyien a múlt hónapban jelezték, hogy inkább nem beszélgetnének a fodrászukkal. A megnyugtató, lecsendesítő élményekre való igény mindenkiben menőtt – mondta Boughton. – Vannak, akik egyszerűen nem szeretnének beszélgetni. Ez az ő zen idejük.”

Boughton azt is elmondta, hogy most van igazán szükség a fodrászok érzelmi intelligenciájára, amikor a kuncsaft beül a székbe. „Sokkal egyszerűbb, amikor folyamatos interakcióban lehetünk a vendéggel. Folyamatos visszajelzést kapunk a készülő frizuráról, a színről, a hosszról.”

„A fodrászat nagyon kommunikatív szakma, ám a szalonnak egy elfogadó helynek kell lennie, ami azt jelenti, hogy tisztelni kell, ha valaki szeretne csendben relaxálni, beszélgetés nélkül” – tette hozzá Redmond Cliff szalonmenedzser is. 

Nem csak azok szeretnének csendben üldögélni a fodrásznál, akik maguk is inkább intovertált emberek. A harmincas éveiben járó nő kifejezetten extrovertáltnak tartja magát, ám számára a fodrászat az a hely, ami felér egy terápiával, csendben relaxálva. „Nem is érezném jól magam, ha mindent a fodrászra zúdítanék, aki amellett, hogy tehetséges fodrász, még terapeutának is kell lennie minden vendég számára – mondta a fiatal nő, hozzátéve, hogy szerinte a fodrásza így jobban is tud koncentrálni az alkotásra, hiszen ez egy olyan szakma, ahol precíznek és türelmesnek kell lennie a fodrásznak. – Néha egy kis csend és béke a fodrásznak is jól jön. Mindenki jól jár.”

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!