Horkol a párod? Ez az 5 módszer segíthet!

2022. június 06.
Ha nem vagyunk valami jó alvók, szinte fizikai fájdalmat okoz egy horkoló alvótárs. Ha valaki mindig horkolt, könnyen rávágja, hogy ezzel nincs mit tenni, el kell fogadni. Pedig nem kellene, hogy úgy fűrészeljen egész éjszaka, mint egy fűnyíró. Speciális eszközök, életmódváltás és a testünk rendbetétele is segíthet, hogy boldog, nyugodt éjszakája legyen a házunk egész népének.

Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, amikor valakinek a horkolását szeretnénk megszüntetni, hogy végre csend legyen és aludhassunk. Egészen banális változtatások is hatalmas javulást eredményezhetnek addig is, míg a megfelelő kivizsgálásra eljut az illető, és kiderül, mi okozza a horkolást, és szükség van-e orvosi beavatkozásra vagy gyógyszerre. 

horkolas-ellen-5-modszer

1. Oldalt alvás

Az egyik legegyszerűbb vészmegoldás, ha alvási pozíciót vált a horkoló személy. A háton alvásnál a nyelv, a lágy szájpadlás és a torok közötti tér lecsökkenhet, ami a légzést nehezítve reszelő hangot eredményez, azaz horkolást. Oldalra fordulva felszabadul a légút és speciális eszközök nélkül is megszűnhet a zaj.

2. Horkolás elleni fogvédő

Szintén a légutak szabadon tartásával segíthet megelőzni a horkolást a fogvédő. Ebből lehet beszerezni előre gyártottat, de a minél jobb illeszkedés érdekében személyre szabottat is készíttethetünk egy fogtechnikussal.

3. Kevesebb alkohol

Ha csak olyankor horkolunk, amikor több alkoholt iszunk, nagyon egyszerű a megoldás: nem kell annyit inni. Az alkohol ugyanis ellazítja a nyelvizmokat, ami az alapvetően csendesen alvókat is horkolókká változtatja. 

4. Tiszta párna

Van, amikor a környezetünk okozza a horkolást. Ha azt figyeltük meg, hogy éjszaka támadnak légzési nehézségeink, bedugul az orrunk, könnyen lehet, hogy allergiáról van szó, amit a párnánkban lakó atkák okoznak. Mossuk akár hetente többször a huzatot, és válasszunk antiallergén, mosógépben mosható párnát, hogy legalább havonta a belsejét is alaposan kitisztíthassuk.

5. Orrtapasz

A felragasztás után az orrtapasz enyhe nyomást fejt ki, hogy megtisztítsa a légutakat. Ez kényelmesebb is lehet, mint a fogvédő, ám az orron használható eszközök csupán a horkolás bizonyos típusainál hatásosak. 

Forrás: Mental Floss Fotó: Getty Images

Olvass tovább!