Melyik a legjobb és a legrosszabb alvópóz?

2021. augusztus 22.
Háton fekve, oldalra fordulva vagy hason szeretsz a legjobban aludni? Most megtudhatod, helyesen teszed-e!

Az alvásszakértők szerint a háton fekvés a legegészségesebb és a legkevésbé rizikós alvópóz, ezért az lenne a legklasszabb, ha mindannyian átszoknánk erre a testhelyzetre. Ha oldalra fordulva hajtod álomra a fejedet, növelheted a reflux kialakulásának esélyét, és fokozódhat a hátfájás. Mivel igencsak megterheli a belső szerveket, a hason alvást tartják a legkevésbé ideálisnak, ezért ezt szerencsésebb lenne mindenkinek elkerülni. 

Ezek a legjobb alvópózok

A pihentető alvás nemcsak azt szolgálja, hogy búcsút intsünk a fáradtságnak, hanem számos egyéb regenerációs folyamat megy végbe közben a szervezetben: hozzájárul például az izmok ellazulásához és javítja a memóriát. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen pozitúrában térünk nyugovóra: ha kényelmetlenül helyezkedünk el, napokig húzódó fájdalom alakulhat ki, rosszabb esetben pedig – a nem megfelelő alvási szokások miatt – nőhet a szívroham, az elhízás és a fertőzésekre való fogékonyság veszélye.

Tippek háton alváshoz

Napközben állás és ülés közben is terheled a gerincedet és a csigolyáidat, ha viszont éjszaka hanyatt fekve pihensz, jelentősen csökkentheted a rájuk nehezedő terhelést. Gerinckímélő hatása miatt a háton fekvés kifejezetten ajánlott azoknak, akiknek mindennapjait hát- vagy derékfájás árnyékolja be.

  • Sose emeld túl magasra a fejed, az egész éjjel át tartó kényelemért használj inkább laposabb párnát alvás során.
  • Azoknak viszont, akik horkolással vagy refluxszal küzdenek, érdemes megpróbálni a félig ülő helyzetben történő alvást.
  • Tovább csökkenthető a gerincre és a csípőre nehezedő terhelés, ha alvás közben a térded alá egy kispárnát teszel. Ha pedig derékfájás gyötör, próbáld meg alvás közben lapos párnával alátámasztani a hát alsó szakaszát!

Tippek oldalt fekvéshez

Az oldalra fekvést igen kényelmes alvópózként tartják számon, aminek jótékony hatása lehet emésztési problémák esetén. Gyomor- és bélbajok fennállásakor a legjobb, amit tehetsz, ha a bal oldaladra fordulva térsz nyugovóra. Ha állás vagy séta közben hátfájás kínoz, aludj éjjel oldalra fordulva, térdben hajlított és a mellkas felé húzott lábakkal. Az oldalra fordulás hasznos és pihentető póz lehet akkor is, ha babát vársz, és az egyre gömbölyödő pocakoddal nehezen megy az alvás. Érdemes azonban óvatosan kísérletezgetni, mert vannak olyanok, akikéknél ez az alvópóz kifejezetten rossz hatással van a hátfájásra!

  • Hogy igazán kényelmes legyen az oldalt fekvő alvópóz, válassz félkemény matracot – ez tehermentesítheti a gerincet és a csigolyákat a rájuk nehezedő súlytól.
  • Mindig ügyelj arra, hogy a nyakad ne essen előre és ne is “csússzon hátra”. Használj kimondottan oldalt fekvőknek kifejlesztett párnát a korrekt tartásért!
  • Ha a matracod túlzottan puha, kerüljön lapos és puha párna a csípőd alá vagy a két térded közé!

Ezek a legjobb alvópózok

Tippek hason alvóknak

A hason alvást a szakértők szerint a legjobb lenne egyszer s mindenkorra elfelejteni, ugyanis meglehetősen lehetetlen pozitúrába kényszeríti a nyakat és a fejet is. A hozzáértők szerint, ha képtelen vagy lemondani erről a testhelyzetről, érdemes kispárnát tenni a térded és/vagy a csípőd alá, így valamelyest csökkenthető a nyakra összpontosuló terhelés.

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?