Milyen gyakran kell(ene) feltakarítanunk a padlót?

2022. június 06.
A padló tisztasága meghatározza az egész lakásunk tisztaságát. Ha a szőnyegek piszkosak, jó eséllyel a levegő is poros, sőt, a kanapét, ágyneműt is beszennyezi az onnan felszálló por és egyéb szennyeződés. A padló maga is lehet koszforrás, így az allergiát táplálhatja, ha nem takarítjuk megfelelően azt, amin járunk. De mit jelent a megfelelően? Milyen gyakran és hogyan kellene a padlónkat tisztítani?

Minden otthon más, hiszen különböző az életmódunk, ahányan egy lakásban élünk, és a házi kedvencek is nagy szerepet játszanak abban, milyen gyakran és hogyan kellene takarítanunk a padlónkat. Vannak azonban olyan általános szabályok, melyek minden esetben érvényesek.

padlo-takaritas

Szőnyegek

A szőnyegek igazi por- és koszcsapdaként működnek. Minél hosszabbak a szőnyeg szálai, annál mélyebben megülhetnek a szálak között a szennyeződések. Hogy ezt eltávolítsuk, hetente kétszer mindenképp szükséges lenne kiporszívózni a szőnyegeinket. 

Parketta és járólap

A jó hír, hogy a fa- és kőpadló nem vonzza úgy a szennyeződéseket, mint egy szőnyeg, így a lakás legtöbb helyiségében elég lehet hetente egyszer porszívózni (hacsak nincs egy szőrhullató kutyánk vagy macskánk). Ilyenkor azonban a sarkokban is legyünk alaposak. 

Bár a konyhában is kemény padlóburkolat van, nem jelenti azt, hogy itt is elegendő a heti egy porszívózás. A gyakran használt helyiségekben ezt felmosással is egészítsük ki.

Mi van, ha háziállatunk van?

A szakértők szerint minden nap fel kellene porszívóznunk, ha kutyával vagy macskával élünk. Sőt, a kutyák és a kijárós macskák kintről ugyanúgy beviszik a szennyeződést, mint mi a cipőnkkel, így különösen ügyeljünk azokra a területekre, ahol kedvenceink is járhatnak a lakásban.

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash

Olvass tovább!