7 dolog, amit még sosem porszívóztál ki

2022. április 23.
Pedig nagyon is kellett volna. De még most sem késő! Ha egy kicsit taktikusabban gondolkozunk a porszívóval és porszívózással kapcsolatban, az egész takarítási folyamat sokkal könnyebbé és gyorsabbá válhat.

Az összes takarítóeszköz közül a porszívót becsüljük alá legjobban. Persze, elővesszük néhány naponta – de legalább hetente, igaz? –, hogy portalanítsuk és szösztelenítsük a szőnyegeinket, és talán még a kanapé kárpitját is. De végiggondoltuk már valaha, mennyi más helyen bevethetnénk még a szívóerejét a lakásban? Mutatjuk, mi az a hét dolog, amit biztosan kiporszívózhatunk, sőt, erősen javasolt rendszeresen végigmenni rajtuk a porszívóval!

porszivozas-takaritas

A mosdó padlója

Sokan gondolják azt, hogy a porszívóra nincs szükség a fürdőszobában, de mi szedné össze hatékonyabban a kósza hajszálakat és törölközőkből kihullott szöszöket? Nyúljunk be a porszívóval a vécé mögé is, így sokkal egyszerűbbé válik majd a felmosás!

A szőnyegek hátsó fele

Bár a szőnyegeket gyakran felporszívózzuk, a hátsó oldalra ritkán gondolunk. Pedig itt is pompásan felgyűlik a por, állatszőr és egyéb kosz, így érdemes legalább havonta egyszer átfordítanunk a szőnyegeket, és alaposan végigszívni.

A tűzhely teteje

Miért söpörnénk le a konyhapadlóra a morzsákat, ha fentről ugyanúgy leporszívózhatjuk? Akár a hagyományos porszívóval is leszívhatjuk a morzsákat és darabkákat, ha levesszük a hosszú csövet róla, így még külön morzsaporszívóra sincs szükség.

A sütő

A pultról és a konyhai felületekről még nem is hangzik olyan elvetemült dolognak leporszívózni a morzsákat, na de a sütő belsejéből?! De ha kivesszük a rácsokat, ott is pillanatok alatt morzsamentesíthetünk.

Az árnyékolók

Persze leporolhatunk minden egyes lapot külön külön, vagy feleannyi idő alatt kiporszívózhatjuk az árnyékolókat. Használjuk a kicsi, kefés fejet, hogy ne tegyünk kárt a lamellákban. Sőt, ha már itt vagyunk, akár a függönyök alját is kiporszívózhatjuk, el sem hinnénk, mennyi port és hajat szednek össze a padlóról vagy az ablakpárkányról.

A söprű

Mi értelme van felsöpörni a padlót, ha a söprűnk tele van hajjal és porcicákkal?! Ha már régen poroltuk ki a seprűt és a partvist, szupergyors megoldás, ha a porszívó csövét végighúzzuk rajta. 

A matracok

Az ágyneműnket rendszeresen mossuk, így megvan az az érzés, hogy tiszta ágyba fekszünk, ám jó, ha tudjuk: a matracunk is tele van porral, melyen vígan éldegélnek az allergiát is okozó poratkák. Minden alkalommal, mikor áthúzzuk az ágyakat, porszívózzuk is ki a matracokat, és csak ezután tegyük fel a friss ágyneműt.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Canva

Olvass tovább!