Így meríthetsz erőt a kritikus belső hangodból

2022. június 15.
Mindannyian ismerjük azt a bizonyos belső hangot, amelyik folyamatosan kritizál és leszól minket, és még a legörömtelibb pillanatokat is képes elrontani. Látszólag az a legfőbb célja, hogy megkeserítse az életünket – de vajon ez tényleg így van? Honnan jön ez a hang, miért csinálja ezt, és vajon hogy érdemes bánni vele? Nagy Anikó pszichológus és coach új bejegyzésében a kritikus belső hangunkról mesél.

Az előző bejegyzésemben a bizonytalanság érzéséről és ennek a kezeléséről írtam. Azt javasoltam, hogy „biztosítsd a bizonytalanságot”, azaz egyszerűen csak fogadd el ezt az érzést, éld át magadban és engedd meg neki, hogy jelen legyen benned. Ez az érzés ugyanis egy nagyon fontos dologra szeretné felhívni a figyelmedet: első körben a saját biztonságvágyadra, második körben pedig arra a tényre, hogy ezt a biztonságot te is képes vagy megadni saját magadnak. Most egy kicsit hasonló, de mégis más témáról lesz szó: ez pedig az a bizonyos belső kritikus hang a fejünkben.

onkritika-belso-hang-onbizalom-magabiztossag-lelek

Mindannyian ismerjük ezt a hangot. Ő az, aki folyton kritizál minket, aki mindig mindennel elégedetlen, akinek semmi sem jó, amit csinálunk. Ilyeneket mond például:

„Béna vagy.”
„Már megint hogy nézel ki?”
„Hát ezt elszúrtad. Már megint. Te mindig mindent elrontasz.”
„Tényleg ebbe akarsz belekezdeni? Elment az eszed?? Ez neked úgysem fog menni!”
„Ennél jobbat te nem is érdemelsz.”

Ismerős mondatok? Milyennek találod őket? Csak úgy árad belőlük a kedvesség és az együttérzés, nem igaz?

Mit szólnál hozzá, ha ezeket egy másik ember mondaná neked? Barátodnak tartanád az illetőt? Úgy éreznéd, hogy az, aki ilyeneket mond neked, az bátorít téged és igazán törődik veled? Gyanítom, hogy nem.

Akkor te miért mondasz ilyeneket saját magadnak? Miért bánsz ilyen durván saját magaddal?

Amíg ezen gondolkozol, ajánlok neked egy gyakorlatot.

1) Azt javaslom, hogy egy kicsit beszélgess el ezzel a belső kritikus hanggal. De ne indulatból, ahogy sokan mások javasolják. Sokan ugyanis azt tanácsolják ilyenkor, hogy kiabálj rá erre a hangra és zavard el, vagy vágd pofon, rúgd fenéken, azaz valahogyan hallgattasd el. Én ezt nem javaslom. A durvaságból nem születik semmi jó – különösen ha az egyik énrészeddel bánsz ilyen durván. Szóval ennek a belső kritikusodnak ne vágj vissza haraggal, és ne próbáld meg bántani vagy elhallgattatni őt. Egyszerűen csak vedd őt észre, és csendesen mondd ezt neki:

„Köszönöm, hogy ezt megosztottad velem.”

2) Majd kérdezd meg tőle: Mit szeretnél, mit tegyek? Vagy: Mit szeretnél, milyen legyek?

A válasz nagyon gyorsan meg fog érkezni. Csak figyelj továbbra is erre a belső hangra. Lehet, hogy valami ilyesmit fog mondani: „Azt szeretném, hogy legyél ügyesebb! Nézz ki jobban! Viselkedj érettebben! Beszélj okosabban! Dolgozz keményebben!”…

3) Ezután pedig kérdezd meg tőle: És akkor mi lesz? – és megint figyelj befelé, figyelj a válaszra. Milyen érzés vagy milyen gondolat ugrik be először? Érkezhet például olyan válasz belülről, hogy: „Ha mindezeket megteszed, akkor végre sikeres leszel, és jól fogod érezni magad! Akkor mások is elégedettek lesznek veled, és te is büszke leszel magadra! Akkor végre elismernek majd, és komolyan vesznek! Akkor végre elfogadnak majd, és szeretni fognak! Magasabb státuszba kerülsz majd, gazdag leszel, kapós leszel! És akkor végre boldog leszel!”

Szerző: Nagy Anikó (pszichológus, coach) Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd Anikó oldalán!

Olvass tovább!