Ha jót akarsz, ne aludj bekapcsolt ventilátor mellett

2022. június 19.
Azok a nők, akik az alábbi három probléma közül bármelyikkel küzdenek, jobb, ha a hűsölés más módját választják az éjszakai pihenéshez.

Közeledik az első valódi hőhullám, forrósodnak az éjszakák. Tudjuk, hogy ez egyre kényelmetlenebb, ám az emberek egy kis százalékának egyáltalán nem ajánlatos légkondicionáló vagy ventilátor mellett aludni. Mutatjuk, milyen problémákat okozhatnak. 

ventilator-alvas-allergia

Allergia, asztma, szénanátha

Érthető igény, hogy hűvösebb, szellősebb legyen a szobánk alváshoz. A ventilátor azonban nem csak a levegőt, hanem a port és a polleneket is felkavarja. Ezért nem célszerű az allergiában, asztmában vagy szénanáthában szenvedőknek a hűtéshez ventilátort választani. 

Eleve nézzük meg közelebbről a ventilátor lapátjait és legyünk őszinték magunkhoz: mikor töröltük le a port róla legutóbb? Ezek az apró porrészecskék mind a levegőbe kerülnek, amikor beindítjuk a szerkezetet. 

A másik ok, amiért nem szerencsés ventilátort indítani éjszakára: kiszárítja a bőrt és az orr nyálkahártyáját, így a szénanátha tünetei súlyosbodhatnak, bedugulhat az orrunk. 

Ha még ez sem lenne elég, a ventilátor fokozza az izomgörcsökre való hajlamot. Sajgó, merev izmokkal és izületekkel ébredhetünk, ha a ventilátor pont ránk fújta egész éjszaka a levegőt. Ez különösen azoknál fordul elő, akik oldalt vagy hason alszanak. Ők azt tapasztalhatják, hogy beállt a nyakuk, nehezen fordul a fejük és fáj a csuklyásizmuk. 

Mit tegyünk helyette?

Helyettesítheti a ventilátort, ha egy pamutanyagot teszünk egy tál vízbe az ágy közelében, vagy nyitott ablaknál alszunk inkább. (A szénanáthában szenvedőknek azonban ez sem jó megoldás.) Ha mégis maradnánk a ventilátornál, helyezzük el úgy, hogy ne egyenesen ránk fújja a levegőt, és mielőtt bekapcsolnánk, alaposan portalanítsuk a lapátjait.

Forrás: Women’s Health Fotó: Unsplash

Olvass tovább!