Intimitás az online térben

2020. április 09.
Az egyedülálló emberek, akik eddig aktív társasági életet éltek, különböző társkereső oldalak segítségével randevúztak, munkájuknak, barátaiknak köszönhetően lehetőségük nyílt az ismerkedésre, most a négy fal közé zárva, az online térbe menekülve próbálják fenntartani kapcsolataikat. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus néhány gondolata segít abban, hogy ne legyen csalódás az online ismerkedés.

Nincsenek könnyű helyzetben. A karantén idején lehet, hogy hónapokig esélyük sincs személyesen találkozni a régi ismerősökkel, megismerkedni újakkal, kialakítani egy reményteli párkapcsolatot. Sokan esténként a neten beszélgetnek egymással, és az is előfordulhat, hogy egy-egy éjszakába nyúló beszélgetés érzelmi húrokat is megpendít bennük – és a másik félben.

online-randi-karanten

Ha az interneten elkezdődik az ismerkedés, érdemes olyan csatornát választani, amelyen a kezdetektől a lehető legtöbb érzékszervünkkel le tudjuk „tapogatni” a másikat. Sajnos pont a legfontosabb csatornák: a szaglás, az ízlelés, a tapintás még nem áttehetők az online térbe. De a másik látványa és hangja nagyon fontos, ezekkel tudjuk a fizikai síkot becsempészni az internetes randiba. Ha nem csak egy vetített képbe, egy felépített fantáziába akarunk beleszerelmesedni, akkor a kezdetektől kell, hogy lássuk és halljuk a másikat. Nyilván felmerülhet a gondolat, hogy ezáltal nem az igazi énje, a lelke mélyben rejlő szépsége kerül előtérbe, a fizikai vonzerő fontosabb lesz.

Ezt olvastad már?

Van ebben igazság, de hányan voltak már olyan helyzetben, hogy hónapokig tartó csetelgetés után végre rászánták magukat az élő randira, és azonnal kiderült, nincs semmilyen kémia, semmi fizikai vonzódás közöttük. Ha kihagyjuk a csetelés egyébként is személytelen, frusztráló, sokszor gátlástalanul hazug szakaszát az ismerkedésben, és az első bemutatkozás után kép-hang kapcsolatba kerülünk, azonnal felfedezhetjük a másikat. Rájöhetünk arra, hogy kedveljük-e a hangját, izgatnak-e a gödröcskék az arcán, vicces-e a füle, vagy inkább taszító. És ha ebben a folyamatban is időt adunk egymásnak, akkor a második videohívásnál észrevehetjük, már sokkal oldottabbak vagyunk. A másik esetleges szótlansága vagy zavaró hadarása az első randi izgalmának volt csak köszönhető. Hasonlóan fedezhetjük fel egymást, ahogyan az a valóságos, személyes, fokozatos kapcsolatteremtésekben történhet, amelyek sajnos egyre inkább kezdenek eltűnni a kapcsolatok teréből.

Milyen lesz az első személyes találkozás a karantén után?

Ha a karantén alatt mélyebb kapcsolat alakul ki két ember között az online térben, rendszeresen beszélgetnek arról, ami velük és bennük történik. Kiderül, hogy miben értenek egyet, és miben különbözőek. Erre alapulva érzelmi és intellektuális intimitás jön létre közöttük, ami nem egy fantáziaszemélyhez kötődik, hanem egy hús-vér emberhez. Láttuk az arcát, hallottuk a hangját, esetleg megismertük már a környezetét a webkamerán keresztül. Az első valós randi olyan lesz, mintha egy rég nem látott barátunkkal találkoznánk újra. Természetesen itt is érhetnek meglepetések, de sokkal kevesebb, mintha pár nap csetelés után mennénk el az első személyes találkozóra.

Ezt olvastad már?

Mint minden randi előtt, ilyenkor is izgulhatunk, de ez sokkal kevésbé lesz első randi. Már nem kell, mert már nem is tudnánk jó első benyomást kelteni, hiszen ez a sokadik „találkozás” lesz. Csak annyi fog kiderülni, hogy milyen, amikor a másik hozzám ér, milyen az illata. Ha továbbra is kölcsönös a vonzalom, ha működik a kémia, akkor minden megy a maga útján. Mint minden egyéb helyzetben, itt sem lehet általános, mindenkire érvényes tanácsot adni. Add önmagad, légy bátor, ne játszmázz és ne taktikázz, ne ronts be ajtóstól a házba, legyél fokozatos! Ha meg tudod találni az egyensúlyt a bizalom és a biztonságkeresés között, ha úgy tudsz kedves és odaadó lenni, hogy közben nem veszíted el magadat a másikra figyelésben, akkor online és offline is sikeresebb lehetsz az ismerkedésben.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images