Japánban ezért nem akarnak megházasodni a harmincasok

2022. június 26.
Négyből egy harmincas éveiben járó szingli azért nem kér a házasságból Japánban, mert nem akarja elveszíteni a szabadságát, nem akar a házimunkával vesződni és bizonytalannak érzi a munkahelyét.

Japánban egy kormányzati felmérés szerint minden negyedik szingli gondolja úgy, hogy egyáltalán nem akar megházasodni. A reprezentatív kutatás során húszezer harmincas éveiben járó egyedülállót kérdeztek meg 2021-ben a párkapcsolattal, házassággal kapcsolatos véleményükről. 

A szingli japán nők és férfiak hasonló arányban akarnak megházasodni: mindkét nemben 25-26 százalék azok aránya, akik örökre összekötnék hivatalosan is az életüket. A többiek azonban különböző okokból inkább nem kérnének a házasságból.

japan-szingli-hazassag

A nők többsége azért nem akar férjhez menni, mert nem akarják, hogy az egész háztartás, gyereknevelés súlya az ő vállukat nyomja. A nők egy része azért sem akarnak megházasodni, mert nem akarják a családnevüket megváltoztatni. (A japán családjogi törvények szerint a házastársakat és gyermekeiket ugyanúgy kell hívni, és olyan csak elvétve fordul elő, hogy a férfi veszi fel a feleség nevét.)

És a férfiak?

A férfiak viszont azért nem akarnak nősülni, mert nem akarják elveszíteni szabadságukat, nincs meg az anyagi hátterük vagy bizonytalan a munkájuk. A megkérdezett férfiak 36 százaléka azt is hozzátette, hogy azért sem házasodnak, mert nem találkoztak senkivel, akivel megtették volna ezt a lépést. Ennek hátterében állhat az is, hogy soha nem randevúztak. Egy másik kutatás eredményei szerint a harmincas éveikben járó egyedülálló japán férfiak 35 százaléka még soha nem ment el senkivel randizni.

Az ázsiai országokban nagyon ritka, ha valakinek házasságon kívül gyermeke születik. A japánoknál világszinten is nagyon alacsony a gyermekszületések száma, ennek egyik oka az is, hogy az emberek nem akarnak házasságot kötni. A szakértők szerint komoly gazdasági problémákat okozhat nem is olyan soká a nagyon alacsony születésszám. Nem meglepő tehát, hogy a kormány próbálja feltérképezni, mi lehet a folyamatok hátterében.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!