Az Alíz Csodaországban-szindróma egy létező és rémisztő betegség

2022. június 30.
A mesebeli elnevezés egy nagyon is ijesztő idegrendszeri problémát takar, ami életkortól függetlenül bárkinél kialakulhat. Ezek a tünetei!

Az Alíz Csodaországban-szindrómát angol neve (Alice in Wonderland Syndrome) után AIWS-nek rövidítik, ami egy felettébb különös, érzékszervi csalódással együttjáró neurológiai eltérést jelent. Az érintettek a valóságosnál jóval nagyobbnak vagy épp sokkal kisebbnek láthatják a környezetükben lévő tárgyakat és személyeket, de hallástorzulás, egyensúlyprobléma és az időérzék elveszítése is a tünetei közé tartozhat.

Mit lát egy Alíz Csodaországban szindrómás?

Hogy jön a képbe Alíz?

Az Alíz Csodaországban című mesében több olyan jelenetet is részletesen leírt az alkotója, Lewis Carroll, ami arra enged következtetni, hogy ő maga is átélte ezt a zavart, ami sok esetben összefügg a migrénes rohamokkal és az epilepsziával, de természetesen ezek nélkül is kialakulhat.

Akiknek volt már részük benne, azt mesélték, hogy egy nap akár többször is bevillanhatnak az eltorzult képek, de az is megeshet, hogy több napon vagy akár heteken át is elkísérik őket a furcsa érzetek. Cseppet sem meglepő, hogy az AIWS tünetei nagy ijedtséget váltanak ki azokból, akik testközelből ismerik a betegséget, a jó hír azonban az, hogy az orvosok hatékony segítséget tudnak nyújtani, ha valaki ilyen panaszokkal fordul hozzájuk.

Mi állhat a hátterében?

A zavaró neurológiai, azaz idegrendszeri problémának hátterében a fent említett migrén és epilepszia mellett állhat fokozott stressz, erőteljes alváshiány vagy Epstein-Barr vírusfertőzés is, de sokaknál a Covid-fertőzés lezajlása után jelentkezett. Meglepően sok gyerek érintett az Alíz Csodaországban-szindrómában, ami legtöbbször szerencsére csak egy átmeneti állapot.

Azt, hogy hányan lehetnek érintettek ebben a problémában, a szakemberek szerint nehéz megsaccolni, sokan ugyanis úgy tesznek, mintha mi sem történt volna, mert a rémisztő jelenségről senkinek nem mernek beszámolni.

Rózsaszín pulcsis nő eltakarja a szemét

Kiút a káoszból

Az Alíz Csodaországban-szindrómának nincs jól bevett kezelési módja, a hozzáértők szerint azonban nagyon sokat lendíthet a helyzeten, ha egy kis időre elvonulnak a világ zajától, extrafigyelmet fordítanak a folyadékbevitelre, kerülik az erőteljes hanghatásokat és kellő időt szánnak a pihentető alvásra. 

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?