Mi a Ramsay-Hunt-szindróma, amitől Justin Bieber fél arca lebénult?

2022. június 14.
A ritka neurológiai betegséget ugyanaz a vírus okozza, mint a bárányhimlőt és az övsömört. Justin Biebernek is Ramsay-Hunt-szindrómája van, aminek legjellegzetesebb tünete az arcideg bénulása, de társulhat hozzá hallásvesztés, kiütés és más tünetek is. Szerencsére megfelelő kezeléssel ez az állapot csupán átmeneti.

A 28 éves kanadai énekes azt nyilatkozta, a félelmetesen hangzó Ramsay-Hunt-szindróma miatt bénult le a fél arca. Nem tud az egyik szemével pislogni, mosolyogni azon az oldalon, és csak az egyik oldalon képes mozgatni az orrcimpáját. A betegség teljes természete még a tudósok előtt sem tisztázott, de néhány dolgot azért már tudunk róla.

ramsay-hunt-szindroma-justin-bieber

A bárányhimlőtől sosem szabadulunk

A Ramsay-Hunt-szindrómát ugyanaz a vírus – a Varicella zoster, másnével humán alfaherpeszvírus 3 – okozza, mint a bárányhimlőt és az övsömört. Ha valaki valaha volt bárányhimlős, a vírus örökre a szervezetében marad az idegdúcokban megbújva, és évekig szunnyad. Néha azonban előfordul, hogy a vírus újra aktiválódik. Ilyenkor már nem bárányhimlőt okoz, hanem a legtöbb esetben övsömört. És vannak – ennél lényegesen kevesebben –, akiknek arcidegbénulása, azaz Ramsay-Hunt-szindrómája lesz. 

A Ramsay-Hunt-szindróma tulajdonképpen hasonlít a Bell-féle arcidegbénuláshoz. Ez szintén egy hirtelen bekövetkező arcbénulás, és szintén úgy vélik, hogy a szervezetünkben megbújó, ám inaktív fertőzés hirtelen aktiválódása válthatja ki. A kettő abban különbözik, hogy a Ramsay-Hunt-szindróma általában súlyosabb tünetekkel jár és hosszabb ideig tart, mire elmúlik. 

Szerencsére a Ramsay-Hunt-szindróma ritkább is, mint a Bell-féle arcidegbénulás. 100 ezer emberből 5-nél alakul ki évente, míg a Bell-féle arcidegbénulás 100 ezer emberből 15-30-at érint egy év alatt az Egészségügyi Világszervezet adatbázisa szerint. Bármelyik életkorban előfordulhat a Ramsay-Hunt-szindróma, ám felnőttkorban gyakoribb a statisztikák szerint. Nőket és férfiakat egyenlő arányban érint az orvosszakértők szerint, ám a kutatások szerint némileg gyakoribb nőknél. 

Mik a tünetek?

A Ramsay-Hunt-szindróma legtöbbször az arc fél oldalának bénulását okozza. De előjöhetnek kiütések, a hallás csökkenése, fülfájás, hangokra való túlérzékenység és egyensúlyproblémák is felléphetnek. Ritka esetben olyan súlyos lehet a beteg állapota, hogy hányás és erős hányinger is jelentkezik. Hetekbe, sőt, akár hónapokba telhet, mire a panaszok elmúlnak. 

Ritkán a hallásvesztés és más szövődmények akár meg is maradhatnak, mint amilyen például a szinkinézis, ami akaratlan izomösszehúzódásokat jelent bizonyos testrészeken. Ez a Ramsay-Hunt-szindróma esetében leggyakrabban az arcot érinti, és megakadályozza, hogy a beteg mosolyogjon vagy grimaszoljon.

Kezelhető a Ramsay-Hunt-szindróma?

A betegek általában szteroid lökésterápiát kapnak, ami egy nagy dózisú intravénás szteroidkúra, akár 10-14 napig, vírus elleni készítményekkel kiegészítve. Akinél szinkinézis is fellép, a fizioterápia és a botox segíthet ellazítani az arcizmokat és enyhíteni a tüneteket. Nagyon súlyos esetekben sebészeti beavatkozásra is szükség lehet, melyben helyreállítják a sérült arcideget.

Mit tudunk Justin Bieber diagnózisáról?

A fél arc lebénulásán kívül nem számolt be más tünetekről az énekes. „A testem üzent, hogy lassítsak” – utalt arra Justin Bieber, hogy a bárányhimlő vírusának fellángolása legtöbbször olyan esetekben okoz panaszokat ismét, ha valamiért legyengül az immunrendszer, akár a stressz és kimerültség miatt. Az énekes annyit árult még el, hogy sokat pihen és az arc izmait átmozgató gyakorlatokat végez, hogy javuljanak a tünetei. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber)

Koncertjeit lemondta, világ körüli turnéját pedig határozatlan időre elhalasztotta, bár Justin Bieber honlapján még láthatók az elkövetkező hetek turnéidőpontjai. Ezek valószínűleg az énekes állapotától függően változhatnak.

Forrás: Wall Street Journal Fotó: Getty Images

Olvass tovább!