Egyre szélesebb körben használja ki a gyakorlatban is az orvostudomány a növényi étrend előnyeit. Mióta tudományos bizonyítékaink vannak arra, hogy a leveles zöldekben, babfélékben, gyümölcsökben és olajos magvakban gazdag táplálkozás milyen jó hatással van az egészségre, a szakemberek is sokszor ezt javasolják első körben, amikor a páciensek bizonyos problémákkal fordulnak hozzájuk. Különösen az alábbi hat betegség kezelésében lehet fontos szerepe a növényi étrendnek.
Alacsony kalória és fogyás
A túlnyomóan növényi étrend segíthet az egészséges testsúly megtartásában, elérésben. Egy 2013-ban végzett kutatásban, melyben több mint 70 ezer ember adatait elemezték, azt figyelték meg, hogy a vegán étrendet folytatók közel 4,5 kilogrammal voltak könnyebbek átlagosan, mint a húsevők.
Azért segíthet a növényi étrend az egészséges súly megtartásában, mert a növényi ételeknek alapvetően alacsonyabb a kalóriatartalma, mint az állati termékeké. Egy 2022-es kutatás szerint még a mediterrán diétánál is hatásosabb volt a fogyásban a teljesen növényi étrend.
Ez annak is köszönhető, hogy a sok zöldség és gyümölcs táplálja az egészséges bélbaktériumokat, melyek szintén hozzájárulnak a fogyáshoz. Emellett a rost segít a teltségérzet megőrzésében, így nem alakulnak ki sóvárgási rohamok.
A növényi rost megelőzheti a rákot
A betegségek megelőzésében is szerepe van a növényi tápanyagoknak. A sok rost például a mellrák, bélrák és prosztatarák megelőzésében is szerepet játszik. Ha több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, a szervezetünk is több antioxidánshoz jut, így hatékonyabban veheti fel a szabad gyökökkel és gyulladásokkal.
Növényi étrend és diabéteszkockázat
Nagy előnye a növényi étrendnek, hogy a diabétesz kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenti, amiben szintén a rostok játszanak fontos szerepet. A rostok ugyanis lassítják az emésztést és a cukor felszívódását, így nem alakul ki ugrásszerű emelkedés, majd zuhanás a vércukorszintben.
Védi az agyat az öregedéstől
A vitaminok, ásványi anyagok és egyéb mikrotápanyagok, melyek a növényekben találhatók, lassítják a szellemi hanyatlást, derült ki egy 2020-as vizsgálatból. Azt figyelték meg, hogy aki több zöldséget, teljes értékű gabonát és hüvelyest fogyasztott, annál jelentősen kisebb volt az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata.
A koleszterin kizárása az étrendből
A szívünk egészsége is sokat profitálhat abból, ha az étrendünk szinte teljesen zöldségekből áll. A kutatások szerint a vegetáriánus és vegán étrendet folytatóknál a szívroham és hasonló szívbetegségek kockázata jelentősen kisebb, mint a húsevőknél. Ez annak köszönhető, hogy aki leginkább zöldségeket és gyümölcsöket eszik, azok sokkal kevesebb koleszterint és szaturált zsírt visznek be a szervezetükbe. Ezek pedig egyértelműen növelik a szívbetegségek esélyét.
Még a Covid–19 szövődményeit is csökkenti
Bár a témában még folynak a kutatások, ám egyre több bizonyíték utal arra, hogy a növényi táplálék megvédhet a koronavírus-fertőzés miatti szövődményektől, a posztcovid panaszok kialakulásától.
Forrás: Insider Fotó: Unsplash