Eddig rosszul takarítottad a kenyérpirítót? Megmutatjuk, hogyan tedd helyesen!

2022. május 31. |

Bár hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla, a pirítós sütőt valójában heti rendszerességgel alaposan ki kell takarítani, különben a reggelire fogyasztott kenyérszeletek íze kellemetlenné válhat az odaégett morzsáktól.

Azt mondják, a takarítás stresszoldó hatású, de a többségnek ilyenkor a portörlés, az ablakmosás vagy a felmosás jut eszébe. Pedig van valami, amit igazából hetente fel kellene vennünk a teendőink listájára, ez pedig a kenyérpirító kitisztítása. Ha a reggeleidet mindig a készülék mellett indítod egy kávéval a kezedben, akkor nem is lehet kérdés, hogy hétnaponta ezt is „rendbe kell tenned”, ám amennyiben égett szagot érzel a bekapcsoláskor, úgy tényleg nem halogathatod tovább a dolgot, mert akkor bizony felhalmozódtak a morzsák a fűtőszálakon vagy a készülék alján.

Kenyérpirító

Ha nem vigyázol, a gép füstölhet is, ráadásul a kenyér ízét is alaposan elrontja. A jó hír az, hogy mindössze néhány apróság szükséges a kenyérpirító tisztításához.

Így keltheted életre a megszáradt kenyeret

Így keltheted életre a megszáradt kenyeret

A legrosszabb, amit a szikkadt kenyérrel tehetsz, az az, hogy kidobod. Sokkal hasznosabb, ha néhány egyszerű konyhai trükkel visszapuhítod, vagy ha ezzel nem vacakolnál, akkor reszeld vagy daráld le, hogy házi zsemlemorzsaként használhasd.

  1. Először is, húzd ki a vezetéket a konnektorból! Csak egy gyors mozdulat, mégis hatalmas veszélyektől megóvhat, ha leválasztod a készüléket az áramforrásról. A modellek többségének alján található egy kivehető morzsatálca, így azt könnyedén leválaszthatod, és letakaríthatod. Rázd meg finoman, aztán egy puha sörtéjű kefével (ez lehet akár egy fogkefe is) távolítsd el a makacsabb ételmaradékot. Ezután mosd le meleg, mosószeres vízzel, majd tedd félre száradni!
  2. Ha ezzel kész vagy, fordítsd fejjel lefelé a pirítós sütőt, és óvatosan rázd meg újra – különösen akkor, ha a készülékednek nincs morzsatálcája, mert ebben az esetben kizárólag így szabadulhatsz meg a kenyérdaraboktól. A puha fejű kefével ebben az esetben is rásegíthetsz a műveletre!
  3. Amennyiben a belső rész már tiszta, jöhet a kenyérpirító külseje! Márts be egy szivacsot egy kis mosogatószeres meleg vízbe, és ezzel töröld át alaposan a háztartási géped. Ne használj durva vegyszereket és dörzsölőszivacsot se. A legjobb megoldás az, ha meleg vizet és fehér ecetet öntetsz össze egyenlő arányban, és ehhez hozzáadsz egy csepp mosogatószert is. Ha szeretnéd, hogy a készüléked sokáig megőrizze a régi fényét, akkor vess be egy mikroszálás kendőt is a törléskor.
  4. Hiába sikálod a sütő alját, még mindig látszanak rajta az „égési nyomok”? A szódabikarbóna és a KEVÉS víz kombója éppen ezen segít. Ezt a csodaszert a fogkefe fejével tudod felvinni a makacs foltokra, majd egy tiszta, puha ruhával le tudod törölni a maradványokat. Ám arra nagyon oda kell figyelned, hogy a paszta ne csöpögjön bele a pirítós sütő nyílásába, mert onnan nehéz lenne kitisztítanod.
  5. Ezek után pedig nem maradt más hátra, mint a morzsatálca (esetleges) visszahelyezése és a gép szárítása, amelyre rá kell szánnod néhány órát! Éppen ezért érdemes inkább este túlesned ezen a folyamaton, mert akkor reggel már egészen biztosan újra üzembe helyezheted a készülékedet.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Na és ezekről te is hajlamos vagy elfelejtkezni?

9 hely, amit mindig elfelejtesz kitakarítani a konyhádban

9 hely, amit mindig elfelejtesz kitakarítani a konyhádban

A takarítás valamilyen formában a mindennapjaink része, amelyet rutinszerűen végzünk. Van, aki hétvégére időzíti, míg mások minden napra tartogatnak egy-egy kisebb feladatot. Azonban akad néhány olyan pontja az otthonunkat, melyet csak 1-2 havonta kellene megtisztítani, így a mindennapok során kevésbé foglalkozunk velük. Ha pedig eljön a takarításuk ideje, könnyen elfeledkezünk róluk.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód