Eddig rosszul takarítottad a kenyérpirítót? Megmutatjuk, hogyan tedd helyesen!

2022. május 31.
Bár hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla, a pirítós sütőt valójában heti rendszerességgel alaposan ki kell takarítani, különben a reggelire fogyasztott kenyérszeletek íze kellemetlenné válhat az odaégett morzsáktól.

Azt mondják, a takarítás stresszoldó hatású, de a többségnek ilyenkor a portörlés, az ablakmosás vagy a felmosás jut eszébe. Pedig van valami, amit igazából hetente fel kellene vennünk a teendőink listájára, ez pedig a kenyérpirító kitisztítása. Ha a reggeleidet mindig a készülék mellett indítod egy kávéval a kezedben, akkor nem is lehet kérdés, hogy hétnaponta ezt is „rendbe kell tenned”, ám amennyiben égett szagot érzel a bekapcsoláskor, úgy tényleg nem halogathatod tovább a dolgot, mert akkor bizony felhalmozódtak a morzsák a fűtőszálakon vagy a készülék alján.

Kenyérpirító

Ha nem vigyázol, a gép füstölhet is, ráadásul a kenyér ízét is alaposan elrontja. A jó hír az, hogy mindössze néhány apróság szükséges a kenyérpirító tisztításához.

  1. Először is, húzd ki a vezetéket a konnektorból! Csak egy gyors mozdulat, mégis hatalmas veszélyektől megóvhat, ha leválasztod a készüléket az áramforrásról. A modellek többségének alján található egy kivehető morzsatálca, így azt könnyedén leválaszthatod, és letakaríthatod. Rázd meg finoman, aztán egy puha sörtéjű kefével (ez lehet akár egy fogkefe is) távolítsd el a makacsabb ételmaradékot. Ezután mosd le meleg, mosószeres vízzel, majd tedd félre száradni!
  2. Ha ezzel kész vagy, fordítsd fejjel lefelé a pirítós sütőt, és óvatosan rázd meg újra – különösen akkor, ha a készülékednek nincs morzsatálcája, mert ebben az esetben kizárólag így szabadulhatsz meg a kenyérdaraboktól. A puha fejű kefével ebben az esetben is rásegíthetsz a műveletre!
  3. Amennyiben a belső rész már tiszta, jöhet a kenyérpirító külseje! Márts be egy szivacsot egy kis mosogatószeres meleg vízbe, és ezzel töröld át alaposan a háztartási géped. Ne használj durva vegyszereket és dörzsölőszivacsot se. A legjobb megoldás az, ha meleg vizet és fehér ecetet öntetsz össze egyenlő arányban, és ehhez hozzáadsz egy csepp mosogatószert is. Ha szeretnéd, hogy a készüléked sokáig megőrizze a régi fényét, akkor vess be egy mikroszálás kendőt is a törléskor.
  4. Hiába sikálod a sütő alját, még mindig látszanak rajta az „égési nyomok”? A szódabikarbóna és a KEVÉS víz kombója éppen ezen segít. Ezt a csodaszert a fogkefe fejével tudod felvinni a makacs foltokra, majd egy tiszta, puha ruhával le tudod törölni a maradványokat. Ám arra nagyon oda kell figyelned, hogy a paszta ne csöpögjön bele a pirítós sütő nyílásába, mert onnan nehéz lenne kitisztítanod.
  5. Ezek után pedig nem maradt más hátra, mint a morzsatálca (esetleges) visszahelyezése és a gép szárítása, amelyre rá kell szánnod néhány órát! Éppen ezért érdemes inkább este túlesned ezen a folyamaton, mert akkor reggel már egészen biztosan újra üzembe helyezheted a készülékedet.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Na és ezekről te is hajlamos vagy elfelejtkezni?