Ezek a népszerű virágok csodaszépek, de mérgezőek!

2022. július 03.
Könnyen lehet, hogy a te otthonodat vagy kertedet, teraszodat is olyan növények teszik mutatóssá, amelyek mérgezőek! Ameddig csak szemmel gyönyörködsz bennük, nincs is baj, de némelyikhez már hozzáérni is veszélyes!

Ezek a virágok igazán népszerűek, mert csodásan mutatnak és némelyik mesés illatot áraszt, ám van bennük egy cseppet sem elhanyagolható közös vonás: nemcsak az állatokra, hanem az emberekre nézve is veszélyesek. Persze nem kell rögtön végzetes mérgező hatásra gondolni, van, amelyik „csak” irritációt okoz, de ha tudunk róla, ezt is elkerülhetjük!

Mérgező virágok, hortenzia

Nárcisz

Bár a nárcisz virága és levelei szerencsére nem jelentenek komolyabb veszélyt sem az állatokra, sem az emberekre, a hagymája annál több kellemetlenséget okozhat: lenyelése után hányás, hasmenés alakulhat ki. Ha gyerekek és négylábú kedvencek is vannak a háznál, jobb vele vigyázni, mert kihúzhatják a földből a nárcisz hagymáját és megkóstolhatják.

Mérgező nárcisz

Gyöngyvirág

Az évelő gyöngyvirág illata miatt különösen „étvágygerjesztő”, ráadásul levele a medvehagymával is könnyen összetéveszthető. Rendkívül veszélyes, főleg nagyobb mennyiségben fogyasztva, ugyanis a benne lévő toxikus anyagok kedvezőtlenül befolyásolják a szívműködést. Szerencsésebb esetben „csak” hányást vagy homályos látást okoz. Jó hír, hogy viszonylag lassan szívódik fel, így fogyasztása után még kellő idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy orvosi segítséget kérjünk (amivel ennek ellenére sem szabad várni!)

Mérgező gyöngyvirág

Kála

Mindegy, hogy melyik része kerül közvetlen kapcsolatba a száj nyálkahártyájával, azon, a nyelven és a torokban gyulladást, irritációt válthat ki, emberekben és állatokban egyaránt.

Mérgező kála

Hortenzia

Nagyobb mennyiségben lenyelve sok panaszt okozhat a színpompás hortenzia, főleg akkor, ha a levélből is fogyasztott a kíváncsi érdeklődő: hányást, hasmenést és aluszékonyságot okozhat, leginkább gyerekeknél és állatoknál, ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy a felnőttek biztonsággal fogyaszthatják!

Mérgező virágok, hortenzia

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?