Így gondozd a levendulát, hogy szeressen nálad lakni

2022. június 16.
Ahol a levendula jól érzi magát, ott lelkesen hozza a csodás színű és mesés illatú virágait, amiket a lepkék is nagyon szeretnek, a szúnyogok viszont ki nem állhatnak!

Ez a növény a mediterrán országokban olykor az út szélén is megterem különösebb gondoskodás nélkül, ami jól mutatja, hogy nincsenek óriási elvárásai ahhoz, hogy nálad is virágba boruljon. Akár magról is ültetheted, ha szeretnéd „babakorától” kezdve a gondját viselni, igaz, ezt jobb őszre vagy koratavaszra időzíteni. Ha most kaptál kedvet ahhoz, hogy szorosabb barátságot kössetek, tanácsosabb cserépben nevelt palántaként hazavinned a levendulát.

Levendula ültetése

Hol lakjon a levendula?

Nem nő különösebben magasra, maximum félméteres lesz, széltében viszont boldogan terjeszkedik, ha jól érzi magát. A virágzást nyár elején kezdi, miután a lila virágok szirmot bontanak, intenzív illata lengi be a levegőt magas illóolaj-tartalmának köszönhetően. A levendula szárítva is megőrzi az illatát, ezért érdemes összegyűjteni, és kis vászonzsákba tenni.

A meleget és a hideget is jól tűri, igaz, a fagy neki sem kedvére való. Kedveli a napfényt, de azt sem veszi zokon, ha félárnyékos helyre kerül. Lényeges, hogy ne ültesd túl közel más növényekhez, mert azok útját állhatják a terjeszkedésének, ami nem szerencsés.

Tavasszal érdemes mindig nagyobb cserépbe költöztetni és a földjét frissre cserélni. Nagyon jót teszel vele, ha agyagot tartalmazó talajjal töltöd meg a cserepet, de már az is nagy segítség neki, ha csak a cserép aljába lapátolsz némi agyagot, ez ugyanis kedvez a megfelelő vízáteresztésnek.

Így öntözd a levendulát

Fontos, hogy rendszeresen, de mindig mértéktartóan locsold, nem szabad hagyni, hogy tocsogjon alatta a víz. Onnan tudhatod, hogy eljött az idő az öntözésre, ha azt látod, hogy a földje 1-2 napja száraz. A legjobb, ha olyan talajba kerül, ami jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, ebben a körültekintő locsolásnak és a napfénynek köszönhetően biztos dús és illatos virágokat fog hozni akár a teraszon is. A hozzáértők szerint ahhoz, hogy a levendulád sok virággal lepjen meg, fényből adj neki többet, mint vízből! Ha ezt szem előtt tartod, elégedetten gyönyörködhetsz ebben a gyógynövényben!

Kell-e metszeni a levendulát?

Ahhoz hogy szép és egészséges legyen, virágzás után érdemes visszavágni a levendulát. Lehet, hogy nehéz megbarátkozni a látvánnyal, hogy a virágba borult növény helyén csak metszett szárak ágaskodnak, de hidd el, ez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a következő évben még több, még dúsabb virágú legyen! Az elszáradt részektől mindenképpen érdemes megszabadítani a levendulát, arra azonban ügyelj, hogy a szárak hosszának 2/3-át ne haladd meg a visszavágás során!

Cserépben nevelt levendula

Mi legyen a virággal?

Több okból is szuper dolog levendulát nevelgetni, csodásan dekorálhatsz vele, készülhet belőle szekrényillatosító, de fürdősót, szörpöt és még levendulateát is fabrikálhatsz belőle! Ezek megvalósításához azonban fontos tudni, hogy mikor és hogyan kell begyűjteni a levendulát!

Szárral együtt szedd le a virágokat (legjobb ezt egy metszőollóval megtenni, nem pedig kézzel leszakítani!), és jól szellőző, száraz, hűvös, sötét helyen tárold – vagy összekötve és fejjel lefelé lógatva, vagy egyenletesen eloszlatva vízszintes felületen.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?