Ez az 5 növény még az árnyékos teraszon is ontja a virágokat

2022. május 22.
Tévedés azt hinni, hogy csak annak borulhat virágba a terasza, akihez szinte egész nap odasüt a nap! Vannak olyan növények, amik kimondottan jól érzik magukat árnyékos, félárnyékos helyen is, ilyeneket mutatunk most!

Ahhoz, hogy a növények szeressenek nálad lakni, nem elég a helyes gondozás: legalább ilyen lényeges az is, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol annyi fény éri őket, amennyire vágynak. Az árnyékos vagy félárnyékos teraszokon nem szerencsés nagy fényigényű növényeket nevelni, azok viszont, amelyek kevesebb napsütéssel is beérik, csodaszép virágokkal köszönhetik meg azt, amit értük teszel!

Virágültetés a teraszon

1. Szagosmüge

Ahogy neve is mutatja, jellegzetes és intenzív illatú virágokat hoz, fittyet hányva arra, hogy kevés napfény éri. Könnyen és gyorsan szaporítható, kis igényű és igazán ellenálló növény: még a szárazság (= ritka öntözés) sem szegi kedvét, így akkor is okozhat sikerélményt, ha nem vagy túl ügyes vagy gyakorlott kertész.

Szagosmüge

2. Körömvirág

Ez a narancsszínű, kozmetikumokban is előszeretettel használt gyógynövény igazán hálás a gondoskodásért: szereti ugyan a napfényt, de akkor is megörvendeztet a virágaival, ha ritkán vagy csak kevés ideig úszik fényárban a terasz. Magról ültetve sem nagy kunszt virágzásra bírni, és ha egyszer rákezdett, szinte egész nyáron, sőt ősszel is folytatja! Nincs erős illata, látványa azonban tökéletesen ellensúlyozza ezt a hiányosságot!

Körömvirág

3. Kisvirágú hunyor

A hunyor kifejezetten kedveli az árnyékos helyeket, ebből adódóan virágait is tél végén, kora tavasszal hozza. Nagyon változatos színekkel lephet meg, amikor szirmot bont, virágai lehetnek pirosak, fehérek, rózsaszínek, sárgák, de akár zöldek, cirmosak, sőt feketék is! Nem nő túl magasra, 25-30 cm-nél általában megáll, így a kisebb méretű teraszokon sem tűnik tolakodónak!

Kisvirágú hunyor

4. Hortenzia

A hortenziák családjába több növényvariáció is tartozik, amelyek között található olyan is, amelyik nem igényel túl sok napfényt. A kerti hortenziák egyik típusa az Endless Summer, amelyik jól tűri az alacsony hőmérsékletet és napfényből sincs szüksége túl sokra ahhoz, hogy virágba boruljon. Sokak szívébe belopta magát azzal is, hogy hosszú ideig virágzik, a színpompás hortenzialabdák átmérője pedig akár a 20-25 centimétert is elérheti!

Hortenzia

5. Tűzeső

A tűzeső egy félig örökzöld növény, melynek színpompás levelei csodás látványt nyújtanak: ezüst, bronz, mélypiros és lila árnyalatúak is lehetnek még akkor is, ha árnyékos helyre kerülnek. Sőt, kifejezetten igényli az árnyas, párás környezetet, vagyis csak jót teszel vele, ha nem túl napos teraszon adsz neki otthont! Rózsaszínes-fehéres virágokat is hoz, de az igazi attrakciót látványos levelei szolgáltatják! 

Tűzeső növény

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?