Szállodai szarkák akcióban: mit szabad és mit nem szabad ellopni egy hotelből?

2022. július 08.
A szállodai vendégek a világ minden táján előszeretettel lopkodnak: a törölközők és fürdőköpenyek mellett még a távirányítók elemei is rendszeresen el szoktak tünedezni a hotelszobákból. Na, de mit szoktak a táskájukba csomagolni a marieclaire.hu szerkesztőségének enyveskezű újságírói?

Tedd a szívedre a kezed, ugye veled is megesett már legalább egyszer az életedben, hogy a nyaralás végeztével, szuvenír gyanánt hazavittél magaddal valamit a szállodából. Akárcsak egy kósza tollat vagy egy illatos mini tusfürdőt. Nyugi, nincs ebben semmi kirívó vagy megbotránkoztató. A szállodai vendégek a világ minden táján előszeretettel lopkodnak: a törölközők és fürdőköpenyek mellett még a távirányítók elemei is rendszeresen el szoktak tünedezni a hotelszobákból.

A Wellnes Heaven nevű cég néhány éve készített felmérésében több száz ötcsillagos szállodát kérdezett meg arról, hogy milyen tárgyakat szoktak a leggyakrabban hazavinni tőlük a vendégek. A hotelek listáján nem egy megdöbbentő tétel is helyet kapott… Az eredmény szerint az ötcsillagos hotelekből előszeretettel lopkodnak a vendégek olyan nagyobb tárgyakat, mint az ágymatrac, a tévé vagy éppen a kávéfőző. A hoteltulajdonosok állítása szerint a matracokat leginkább az esti órákban nyúlják le, amikor nincsen recepciós. És bár a a szállodák könnyedén ki tudnák deríteni, hogy melyik vendég vitte magával ezeket a  nagy értékű tárgyakat, a luxushotelek általában mégsem szokták jelenteni a lopásokat, mivel nem akarják a nevüket bűncselekményekkel összekapcsolni.

szallodai-lopas

Lopni vagy nem lopni?

A legtöbb szálloda azt szeretné, ha a vendégeik otthon éreznék magukat a szobájukban a nyaralásuk során. Az ingyenes tollaktól kezdve a szappanokig és samponokig, egy rakás praktikus és szép dolgokkal töltik meg helyiségeket, hogy ezzel tegyék még kényelmesebbé az ottlétet. De mi van akkor, ha egy vendég kísértésbe esik, és úgy dönt, szeretne magával haza vinni pár luxi holmit a szállodából? Jó hír, hogy bizonyos tárgyak elcsomagolása még nem számít lopásnak: az ingyenes sampont például a szálloda gyakorlatilag ajándékba adja, teljesen rendben van, ha kicsekkoláskor azt is magaddal viszed. Más tárgyak viszont a szálloda tulajdonát képezik – ha rajta kapnak az ellopásukon, akár pénzbírságot is kiszabhatnak.

Mielőtt tehát elkezdenéd az szállodai szobád teljes berendezését beleszuszakolni a bőröndödbe, érdemes átbogarásznod a következő listát.

Mit vihetsz el egy szállodai szobából?

Bármit, ami ingyen kapsz az ott tartózkodásod alatt: ide tartoznak a mini méretű samponok, kondicionálók, testápolók, egyéb fürdőszobai pipereholmik vagy éppen a kávé. A papucsokat távozásod után kidobnák, tehát az sem jelent problémát, ha inkább ezeket is magaddal vinnéd. Az írószereket, tollakat, a papírt, képeslapokokat és borítékokat szintén ajándékba kapod – és mivel ezeken általában a hely logója is szerepel, a szállodák leginkább ingyenes reklámként tekintenek rájuk.

Amit nem vihetsz el a szállodai szobából

A londoni Hilton Kingston személyzetének elmondása szerint a vendégeik gyakran viszik magukkal a törölközőket, a párnákat, a takarókat, de még a vasalót és a hajszárítót is a nyaralásuk végeztével. Sőt, akadnak olyan elvetemültek, akik még a festményt is lekapják a falról, kicsavarják a villanykörtéket, elcsomagolják a hamutartókat, a tévé távirányítóját és a szobákba kihelyezett Bibliát. Holott ezek a tárgyak mind a szálloda tulajdonát képezik, és nem azért vannak a szobákban, hogy a vendégek haza vigyék őket.

Ugyanígy a fürdőköpenyeket sem szabadna ellopni, sok szálloda ugyanis kimosás után a következő vendégek szolgálatára bocsátja ezeket. De persze az is igaz, hogy bizonyos magasabb kategóriájú hotelekben a vendégeknek ajándékba adják a monogramos köntösöket.

Mit lopnak el a leggyakrabban a szállodákból?

A Wellnes Heaven már említett felmérése alapján mutatjuk a top 12-es listát:

  • törölközők
  • fürdőköpenyek
  • akasztók
  • tollak
  • evőeszközök
  • kozmetikumok
  • elemek
  • műalkotások
  • takarók
  • párnák
  • edények
  • tabletek

Milyen következményekkel járhat a lopkodás?

Ha olyan holmit vittél magaddal, ami a szálloda tulajdonát képezi, ne lepődj meg, ha a hotel plusz díjat fog felszámolni. A köntösöket és a törölközőket olyan gyakran szokták ellopni, hogy sok szállodában már közvetlenül az akasztón feltüntetik azok árát, majd automatikusan kiszámlázzák a vendég bankkártyájára a cserével járó többlettköltségeket.

Nem árt tudni, hogy egyes országokban, köztük Nigériában, a szállodai vendégek akár börtönbüntetés is szembe nézhetnek egy törölköző ellopásáért. A legjobb tehát az óvatosság: ha nem vagy biztos benne, hogy mi számít ajándéknak, mit lehet ingyen, gond nélkül elpakolni, inkább kérdezd meg előre a recepción. Főleg, ha olyan országba utazol, ahol nem igen vagy tisztában a törvényekkel.

És akkor jöjjenek a mi vallomásaink…

Töredelmesen bevalljuk, hogy a marieclaire.hu szerkesztőségében sincs hiány szállodai szarkákból. De mindenki megnyugodhat, az esetek többségében azért mi is olyan holmikat szoktunk lenyúlni, amiket a policy szerint egyébként is haza szabadna vinni. Következzen két őszinte vallomás szerkesztőségünk anonimitásba burkolózó tagjaitól.

A szappanmániás

Én nagy szappanrajongó vagyok, azokat mindig ellopom. A kicsi méretű szappan tök jól jön utazáshoz, kondizás után… Imádom a hotelben fellelhető gagyi tollakat is, amiket azért hozok el mindig, mert minden írószerszámomat elhagyom. Nagyon szeretem a kis kiszerelésű mézet és Nutellát is, ezt megindokolni már nem annyira tudom.

A nagypályás

Annak idején, amikor még az IKEA-ban nem lehetett vendégpapucsokat vásárolni, a hotelekben epekedve vizsgáltattam a szobába bekészített fehér wellnesspapucsot. Sok éven át szemezgettem csak velük, aztán egyszer vettem a bátorságot is: 2 pár papucsot bedobtam hazafele a bőröndömbe. Nagyon boldog voltam, hogy majd otthon lesz szuper vendégpapucsunk. Nem sokkal ezután jöttek divatba itthon is a vendégpapucsok, így a papucs, amit eloroztam a hotelből, sosem lett használva. Akkor már nekem is színes kellett otthonra. 10 évvel később, amikor költöztünk, akkor találtam meg a 2 lopott papucsot egy doboz mélyén. Sosem használtuk.

Név nélkül be merem vallani, hogy a wellnesshotelekből mi az, ami a legtöbbször „véletlenül” bekerült a táskámba hazafele. A szaunában adott lepedők, természetesen szigorúan csak a hotel logójával nem ellátott darabok, gyakran hazajöttek velem. Kiválóan megfeleltek, amikor vendégek jöttek hozzánk, és kevés volt a lepedő.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!