A varázsgomba segíthet a súlyos depresszión

2022. július 08.
Új kutatások szerint a pszilocibinnel, az úgynevezett varázsgombákban található pszichedelikus vegyülettel végzett kezelés egy évig, de akár tovább is enyhítheti a súlyos depresszió tüneteit.

Elhúzódó depresszióban szenvedő felnőttekkel végeztek kutatást a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának Pszichedelikus és Tudatkutatási Központjának kutatói. A kutatás során a páciensek két dózis pszilocibint kaptak, amit a szakemberek támogató pszichoterápiával egészítettek ki.

A kutatók szerint a páciensek többségénél stabil és tartós javulást eredményezett az innovatív terápiás módszer. 12 hónap után azt találták, hogy a vizsgálatban részt vevők mintegy háromnegyede reagált valamiképpen az antidepresszánsra, és a résztvevők több mint fele kifejezetten a depresszió remissziós szakaszába került ez idő alatt.

varazsgomba-depresszio

„A pszilocibin nemcsak jelentős és azonnali hatásokat fejt ki, hanem hosszú ideig is tart, ami arra utal, hogy idővel egyedülállóan hasznos új kezelési módszerré válhat a depresszió kezelésében – mondta Roland Griffiths PhD, a tanulmány kutatója és a központ alapító igazgatója. – A hagyományos antidepresszánsokhoz képest, amelyeket hosszú ideig kell szedni, a pszilocibin egy vagy két kezeléssel tartósan enyhítheti a depresszió tüneteit.”

A kutatók azt is hangsúlyozzák, hogy az általuk tapasztalt eredmények kutatási környezetben, sok felkészülés után, szakemberek támogatása mellett születtek, így semmiképpen nem szabad otthon, egyénileg próbálkozni a varázsgombákkal.

Forrás:WebMD Fotó: Unsplash

Ezt már olvastad?