Célegyenesben a szülés utáni depresszió elleni gyógyszer

2021. július 14.
Az újdonsült anyák közel felét érinti a szülés utáni depresszió. Nekik jelenthet esélyt az a gyógyszer, mely a klinikai kísérletek utolsó fázisában is hatásosnak bizonyult.

Talán nincs messze már az idő, amikor a szülés utáni depresszióban szenvedő édesanyáknak elegendő lesz bevenni néhány tablettát, és napokon belül jobban érezhetik magukat. A kísérletek szerint hetekkel a 14 napos kúra befejezése után is tartós maradt a javulás a Feinstein Institutes gyógyszerkutató intézet legfrissebb tanulmánya szerint, így a szülés utáni depresszió elleni szájon át szedhető gyógyszer még közelebb jutott az engedélyezéshez Amerikában.

szules-utani-depresszio-gyogyszer

Lyukak a terápiában

A fejlett világ országaiban nyolcból egy nőt érint a kedélyhullámzással, reménytelenségérzéssel, családtól és barátoktól való elzárkózással és többek között pánikrohamokkal járó szülés utáni depresszió. Ha a betegséget nem kezelik, komoly hatással lehet az édesanyák fizikai és mentális egészségére, a kisbaba fejlődésére és az anya-gyermek kapcsolat alakulására. Arról nem is beszélve, hogy az öngyilkosság a leggyakoribb oka az anyai halálozásnak a nyugati világban.

A szülés utáni depresszió kezelési módszerei nem feltétlenül hatásosak: az antidepresszánsok és a pszichoterápia működhet ugyan az újdonsült anyáknál, ám nem túl gyorsan. Egy már alkalmazott terápiás gyógyszer pedig gyorsan hat ugyan, ám kórházi bentfekvés és hatvan órányi infúziókúra szükséges hozzá. 

Az új, zuranolone hatóanyagú gyógyszer ennek az infúziónak a tabletta változata, így az anyáknak nem kell kórházba vonulnia, otthon is kivitelezhető a kéthetes kúra, a hatások pedig a klinikai tesztek szerint tartósak. 

“Sokkal nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé az újdonsült anyák mindennapjaiban” – mondta Kay Matthews, a Feinstein Institutes szóvivője, aki maga is megjárta a gyermekágyi depresszió poklát.

Helyrehozza az agy rosszul működő pályáit

A traumatikus szülésélmény vagy a nem elégséges támogatás a hozzátartozók részéről mind növeli a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát. “Emellett a hormonok is nagy szerepet játszanak: szülés után hirtelen lezuhan bizonyos hormonok szintje a nők szervezetében, az agynak pedig át kell rendeződnie ahhoz, hogy a szülői feladatokra fókuszáljon” – mondta Dr. Kristina Deligiannidis kutató. “Miután valaki anya lett, az agya máshogy kezd működni.”

Néhány újdonsült szülőnél azonban hiba csúszik ebbe a folyamatba, ami elősegíti a szülés utáni hangulati zavarok kialakulását. Az új gyógyszer egy hormont, az allopregnanolont tartalmazza szintetikus formában, mely segít kijavítani az agyi folyamatokat. 

A nők felén segített

A JAMA Psychiatry című orvosi szaklapban megjelent tanulmány a szigorú dupla vakteszt eredményeit írta le. A hármas fázisú klinikai vizsgálatokba 151 újdonsült anyát vontak be, akik mind a vizsgálatokat megelőző hat hónapban szültek és súlyos szülés utáni depresszióval diagnosztizálták őket. A résztvevők vagy 30 milligramm gyógyszert vagy placebót kaptak 14 napon át, miközben a kutatók folyamatosan monitorozták depressziós tüneteiket és működésüket.

Már a harmadik napon látszott, hogy akik nem a placebót kapták, azoknak javultak a tüneteik. A tizenötödik napra a gyógyszert kapók 45 százalékánál csökkentek a szülés utáni depresszió tünetei, szemben a placebót szedő csoporttal: itt az anyák 23 százalékánál javultak csak a panaszok. A 45. napon (egy hónappal azután, hogy befejeződött a kéthetes kúra) a hatásos gyógyszert szedők 53 százalékánál javultak a panaszok, szemben a placebós csoport 30 százalékával. Még azoknál is, akiknél nem múltak el teljesen a tünetek, jelentős csökkenés volt tapasztalható. 

“Mindannyian nagyon reménytelennek érezték magukat, akik nem számíthatnak segítségre. Értéktelennek érezték magukat, mint anya, a gyógyszer pedig elsöpörte ezt az érzést” – mondta a kutató. “A kúra után teljes értékű nőnek, anyának érezték magukat, akik képesek gondoskodni a családjukról, dolgozni és megtenni bármit, amit csak akarnak.”

Szoptatás mellett is szedhető?

Ami a mellékhatásokat illeti, a kutatók nem tapasztaltak komolyabb panaszokat, csupán fáradtságérzet és fejfájás lépett fel a kutatásban résztvevő alanyoknál. Egy anya érzett zavartságot és teljes levertséget a gyógyszert szedve, míg egyvalakinél meg is kellett szakítani a kúrát a szedatív hatás miatt. 

Az további kutatásokat és megfigyelést igényel, hogy érzik magukat a nők 45 napon túl a kúra után, illetve még azt sem tisztázták, szoptatás mellett szedhető-e a gyógyszer. A mostani klinikai tesztek résztvevői abbahagyták a szoptatást a gyógyszerkúra előtt és csak egy héttel utána folytatták. 

Deligiannidis szerint fontos lenne, hogy a nők merjenek bátran beszélni a szülés utáni hangulati zavarokról. “Nem szabadna stigmának érezni a nőknek, nem szabadna egyedül érezniük magukat és nem szabadna magukat hibáztatni. Nem az anyák tehetnek a szülés utáni depresszióról.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!