A puffadástól a csontokig: a gyermekláncfűtea egészségesebb, mint gondolnánk

2021. december 12.
Egyvalamire kell nagyon odafigyelnünk: ha allergiásak vagyunk a parlagfűre, inkább ne kísérletezzünk a gyermekláncfűteával, mivel keresztallergiát válthat ki.

A sárga virágok már messziről virítanak a tavaszi–nyári réteken, fű között és kertekben. Mindenki ismeri a gyermekláncfűt, ám a tudományosan Taraxacum officinale nevű növény sokkal több üde színfoltnál: régóta használják gyógynövényként számos jótékony hatása miatt. 

A gyermekláncfű nyersen is fogyasztható, vannak országok, ahol salátát készítenek belőle. Ha azonban egészségügyi előnyeit szeretnénk kihasználni, inkább teaként fogyasszuk. „A tea gyakran a növény pirított gyökeréből készül, ám az egész virágot is felhasználják a természetgyógyászatban” – mondta Jenelle Kim természetgyógyász, gyógynövényszakértő. 

Annak ellenére, hogy már régóta használják gyógynövényként, kevés tanulmány született a témában, a legtöbbet állatokon végezték. Vannak azonban már olyan tények, melyeket már tudományosan is bebizonyítottak a gyermekláncfűteáról.

gyermeklancfu-tea

Csökkenti az ödémát

„A gyermekláncfűtea természetes módon segíti az emésztést, vízhajtó hatású – mondta Kim. „Mivel a felesleges víz távozik a szervezetből, a gyermekláncfűtea csökkenti a puffadásérzést is” – mondta dr. Heather Moday belgyógyász. Több kutatásra van még szükség arról, hogy a gyermekláncfű milyen mechanizmus segítségével éri el a puffadáscsökkentő hatást, ám egy 2009-es kutatás szerint valóban ígéretes vízhajtó. Ebben a vizsgálatban azt figyelték meg, hogy a tea elfogyasztása után mintegy 5 órával jelentkezett a megnövekedett vízkiválasztás. 

Támogatja a máj egészségét

A távol-keleti országokban évszázadok óta használják a gyermekláncfűteát a máj működésének serkentésére. Friss kutatások tudományosan is igazolták hatásosságát: a gyermekláncfű javítja az epe áramlását, ami segíti a méreganyagok távozását a májból és csökkenti a májbetegségek panaszait. 

Egy 2017-es kutatásban azt is megtalálták, hogy a poliszacharidnak nevezett szénhidrát vegyület – mely megtalálható a gyermekláncfűben – az, ami megvédi a májat a betegségekkel szemben és támogatja a működését. 

Csökkenti a rák kockázatát

A gyermekláncfű antioxidánsokat is tartalmaz, köztük A-vitamint és flavonoidokat. „Ezek a növényi tápanyagok hatásosan semlegesítik a szabadgyökök káros hatásait – mondta dr. Moday. – Csökkentik a szervezetre nehezedő oxidatív stresszt, ezáltal számos krónikus betegség, így a rák kialakulásának kockázatát is.”

A rákellenes hatást egyelőre a gyermekláncfű gyökerének kivonatánál tesztelték, nem a tea esetében. Egy 2011-es vizsgálatban a gyermekláncfű gyökeréből készült kivonat megölte a melanóma sejteket, viszont nem károsította az egészséges sejteket a mintákban. 2012-ben hasnyálmirigyrák sejtekkel is hasonló eredményt értek, el, 2017-ben pedig gyomorrák sejtek esetében is ugyanez történt.

Szabályozza a vércukorszintet

A gyermekláncfű nagy mennyiségben tartalmaz vízben oldódó rostokat, melyeket inulinnak neveznek. Ez segít megelőzni a vércukorszint kiugró megemelkedését. Az inulin emellett támogatja a jó bélbaktériumok növekedését is. A megfelelő mikrobiom a bélrendszerben pedig nagyban hozzájárul a kettes típusú diabétesz megelőzéséhez és a vércukorszint egyensúlyban tartásához. 

Támogatja a csontok egészségét

„A gyermekláncfű nagy mennyiségben tartalmaz olyan vitaminokat és tápanyagokat – kalciumot, A- és K-vitamint –, melyek elengedhetetlenül fontosak az egészséges csontokhoz” – magyarázta dr. Moday.

Van azonban olyan eset is, amikor a szakemberek nem javasolják a gyermekláncfűtea fogyasztását. Ha valaki allergiás a parlagfűre, könnyen kiválthatja az allergiás panaszokat a gyermekláncfű is, mivel azonos rendszertani kategóriába tartoznak a sok embernél tüneteket okozó gyomnövénnyel. 

Arra is oda kell figyelnünk, honnan származik a gyermekláncfű. Ha nem megfelelően tiszta talajról gyűjtjük, növényvédő szerek, mérgek és vegyszerek kerülhetnek a szervezetünkbe, ezért a természetgyógyász mindig azt javasolja, hogy inkább a gyógynövényboltokban és gyógyszertárakban kapható teáknál maradjunk.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!