A sárga virágok már messziről virítanak a tavaszi–nyári réteken, fű között és kertekben. Mindenki ismeri a gyermekláncfűt, ám a tudományosan Taraxacum officinale nevű növény sokkal több üde színfoltnál: régóta használják gyógynövényként számos jótékony hatása miatt.
A gyermekláncfű nyersen is fogyasztható, vannak országok, ahol salátát készítenek belőle. Ha azonban egészségügyi előnyeit szeretnénk kihasználni, inkább teaként fogyasszuk. „A tea gyakran a növény pirított gyökeréből készül, ám az egész virágot is felhasználják a természetgyógyászatban” – mondta Jenelle Kim természetgyógyász, gyógynövényszakértő.
Annak ellenére, hogy már régóta használják gyógynövényként, kevés tanulmány született a témában, a legtöbbet állatokon végezték. Vannak azonban már olyan tények, melyeket már tudományosan is bebizonyítottak a gyermekláncfűteáról.
Csökkenti az ödémát
„A gyermekláncfűtea természetes módon segíti az emésztést, vízhajtó hatású – mondta Kim. „Mivel a felesleges víz távozik a szervezetből, a gyermekláncfűtea csökkenti a puffadásérzést is” – mondta dr. Heather Moday belgyógyász. Több kutatásra van még szükség arról, hogy a gyermekláncfű milyen mechanizmus segítségével éri el a puffadáscsökkentő hatást, ám egy 2009-es kutatás szerint valóban ígéretes vízhajtó. Ebben a vizsgálatban azt figyelték meg, hogy a tea elfogyasztása után mintegy 5 órával jelentkezett a megnövekedett vízkiválasztás.
Támogatja a máj egészségét
A távol-keleti országokban évszázadok óta használják a gyermekláncfűteát a máj működésének serkentésére. Friss kutatások tudományosan is igazolták hatásosságát: a gyermekláncfű javítja az epe áramlását, ami segíti a méreganyagok távozását a májból és csökkenti a májbetegségek panaszait.
Egy 2017-es kutatásban azt is megtalálták, hogy a poliszacharidnak nevezett szénhidrát vegyület – mely megtalálható a gyermekláncfűben – az, ami megvédi a májat a betegségekkel szemben és támogatja a működését.
Csökkenti a rák kockázatát
A gyermekláncfű antioxidánsokat is tartalmaz, köztük A-vitamint és flavonoidokat. „Ezek a növényi tápanyagok hatásosan semlegesítik a szabadgyökök káros hatásait – mondta dr. Moday. – Csökkentik a szervezetre nehezedő oxidatív stresszt, ezáltal számos krónikus betegség, így a rák kialakulásának kockázatát is.”
A rákellenes hatást egyelőre a gyermekláncfű gyökerének kivonatánál tesztelték, nem a tea esetében. Egy 2011-es vizsgálatban a gyermekláncfű gyökeréből készült kivonat megölte a melanóma sejteket, viszont nem károsította az egészséges sejteket a mintákban. 2012-ben hasnyálmirigyrák sejtekkel is hasonló eredményt értek, el, 2017-ben pedig gyomorrák sejtek esetében is ugyanez történt.
Szabályozza a vércukorszintet
A gyermekláncfű nagy mennyiségben tartalmaz vízben oldódó rostokat, melyeket inulinnak neveznek. Ez segít megelőzni a vércukorszint kiugró megemelkedését. Az inulin emellett támogatja a jó bélbaktériumok növekedését is. A megfelelő mikrobiom a bélrendszerben pedig nagyban hozzájárul a kettes típusú diabétesz megelőzéséhez és a vércukorszint egyensúlyban tartásához.
Támogatja a csontok egészségét
„A gyermekláncfű nagy mennyiségben tartalmaz olyan vitaminokat és tápanyagokat – kalciumot, A- és K-vitamint –, melyek elengedhetetlenül fontosak az egészséges csontokhoz” – magyarázta dr. Moday.
Van azonban olyan eset is, amikor a szakemberek nem javasolják a gyermekláncfűtea fogyasztását. Ha valaki allergiás a parlagfűre, könnyen kiválthatja az allergiás panaszokat a gyermekláncfű is, mivel azonos rendszertani kategóriába tartoznak a sok embernél tüneteket okozó gyomnövénnyel.
Arra is oda kell figyelnünk, honnan származik a gyermekláncfű. Ha nem megfelelően tiszta talajról gyűjtjük, növényvédő szerek, mérgek és vegyszerek kerülhetnek a szervezetünkbe, ezért a természetgyógyász mindig azt javasolja, hogy inkább a gyógynövényboltokban és gyógyszertárakban kapható teáknál maradjunk.
Forrás: Insider Fotó: Unsplash