Ékszerallergia? Lehet, hogy ennél sokkal banálisabb a magyarázat!

2022. április 26.
Az alapos kézmosás és kézfertőtlenítés rutinja, amit a járvány évei alatt magunkévá tettünk, maradandó nyomokat hagyott a bőrünkön. Sok ember tapasztalt bőrgyulladást, irritatív ekcémát a kezén az elmúlt hónapokban, ami nemcsak attól jöhet elő, hogy túl gyakran és túl erősen fertőtlenítjük a kezünket, hanem akár régen hordott ékszereinktől is.

„Ezúttal nem a kézfertőtlenítés miatt érkezik több beteg kontakt dermatitisz a bőrgyógyászati rendelésekre – kezdte dr. Justine Hextall bőrgyógyász, – hanem a gyűrűk, karperecek, órák, fitneszórák váltják ki a fájdalmas bőrgyulladást.” Az ékszerallergia persze nem csak a járvány alatt létezett, de úgy tűnhet, hogy a járvány óta igencsak megszaporodott azok száma, akiknél úgy tűnhet, hogy az olyan fémek – nikkel, arany, platina, ródium, titán, ezüst vagy éppen a szilikon – is ékszerallergiát váltanak ki, melyek egyébként igen ritkán okoznak ilyen problémát. A szakember szerint a gyakori kézmosás tehet mindenről.

ekszerallergia-kontakt-dermatitisz-kezfertotlenito

„Bár az alkoholos kézfertőtlenítő gélek kiszárítják a bőrt és néha irritálhatják is, a legfrissebb kutatások azt támasztják alá, hogy ritkábban okoznak kontakt dermatitiszt, mint a víz és a szappan” – mondta dr. Hextall, hogy mégse legyen olyan egyszerű az életünk, hiszen most dilemmázhatunk azon, mit is használjunk: a szappant, ami hatásosabb a vírusokkal szemben, vagy a kézfertőtlenítőt, amitől a bőrgyulladás kisebb eséllyel lángol fel (bár más kutatások szerint a várandós nőknek például jobb a fertőtlenítőket messziről elkerülni).

A csapdába esett nedvesség

Amikor visszateszünk a kezünkre egy gyűrűt vagy karperecet, a gyakori kézmosás miatt esélye sincs megszáradni a bőrnek az ékszerek alatt, mielőtt újra a csap alá tennénk a kezünket. Az ottragadt szappanos víz pedig dolgozni kezd. Ezért van az is, hogy olyan sok rendszeresen edző ember, aki a sportórájában zuhanyzik, szintén hasonló allergiá(nak tűnő) jelenséget tapasztal a szíj vonalában. Persze lehetséges, hogy valóban allergiás bőrtünetről van szó, de a bőrgyógyász szerint sokkal gyakoribb, hogy az ott ragadt izzadtság, szappan, víz és baktériumok egyvelege okozza a gyulladást. 

Egyszerű megoldás

A legjobb, ha levesszük az ékszereinket, és alaposan áttöröljük őket antibakteriális kendővel, és csak akkor tesszük vissza, ha teljesen rendbe jött az érintett terület. Ilyenkor is próbáljuk ne megszorítani a csuklónkon a pántot, hagyjunk egy kis teret a levegőzésre a bőrnek. 

Kézmosás vagy zuhanyzás után ellenőrizzük, hogy tényleg tökéletesen száraz-e az óránk szíja, a gyűrű vagy a karperec bőrrel érintkező felülete. Ezután pedig segítsünk helyreállítani a bőrünk barrierrétegét illatanyagmentes, glicerinben gazdag kézkrémmel.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!