Hűségteszt? Bajt jelez, ha eszedbe jut!

2022. július 17.
Még az egészséges, bizalommal teli kapcsolatokban is felüti néha a fejét a kétség. A TikTokon terjedő hűségteszt azonban biztosan nem a megfelelő válasz, ha kételyeink merülnek fel a párunk megbízhatóságával kapcsolatban.

„Egy manipulatív tett annak megállapítására, vajon megbízhatunk-e a társunkban, leggyakrabban annak kiderítésére, hűtlenségen vagy megcsaláson gondolkodik-e” – foglalta össze tömören dr. Lee Phillips pszichológus, szexuálterapeuta és párkapcsolati tanácsadó, mi is egy hűségteszt. Egyik legújabb példája a TikTokon terjedő módszer, mely szerint álnéven üzeneteket kell küldeni a közösségi oldalon keresztül a párunknak, flörtölni vele, és megnézni, mi történik. 

A cél természetesen az, hogy megállapítsuk, vajon hűséges-e a párunk vagy sem. Ha a partnerünk folytatja a csevegést és való életbeli találkozót javasol, egyértelműen ez utóbbiról van szó, megállapíthatjuk, hogy nem köteleződött el a kapcsolatunkban, ami a hűségtesztből ki is derült.

husegteszt

Nem csak a TikTokon lehet hasonló módon tesztelni a másik hűségét, de hasonlóan rosszul végződhet, bárhol tegyük is. „A hűség ellenőrzése nem ilyen egyszerű, és konfliktust generálhat egy egyébként harmonikus kapcsolatban – figyelmeztetett dr. Phillips. – Nem egyszer láttam, amikor egy hűségteszt miatt ért véget egy kapcsolat.”

Tehát ha eltántoríthatatlanok vagyunk és feltett szándékunk, hogy ilyesfajta csapdát állítsunk a párunknak, azért gondoljuk át, mi miatt szeretnénk ezt, és mit jelezhet valójában, hogy az ötlet egyáltalán felmerült, a párkapcsolatunk valódi dinamikájáról. Ha nem tudunk az érzéseinkben megbízni egy ilyesfajta teszt nélkül, az csak megmérgezi a kapcsolatot. 

Miért akarhatjuk ellenőrizni a párunk hűségét?

„Nézzünk mélyen magunkba és legyünk őszinték – mondta dr. Phillips. – Ha azon gondolkozunk, hogyan ellenőrizhetnénk a párunk hűségét és elkötelezettségét, azt jelenti, hogy nem érezzük magunkat biztonságban a kapcsolatban.” Ennek hátterében számos ok állhat, és a legtöbbnek semmi köze a párunkhoz. „Az a fél, aki hűségtesztet akar csinálni, talán olyan családban nőtt fel, ahol jelen volt az elkerülés, a trauma vagy a törődés hiánya. Nem kapták meg a megfelelő szeretetet a szüleiktől, amit most teljes egészében a párjukra vetítenek ki, szorongó kapcsolódási mintázatot létrehozva ezzel” – magyarázta a pszichológus. 

Az is lehetséges, hogy a bizonytalanságok a jelenlegi kapcsolat bizonyos részletei miatt ütik fel a fejüket. „Ez lehet múltbeli hűtlenség vagy hűtlenség egy korábbi kapcsolatban. De az is lehet, hogy látta már, amint a párja valaki mással flörtöl” – folytatta dr. Phillips. Más szóval, ha hűségtesztet szeretnénk végezni, ez azért lehet, mert egy korábbi kapcsolat vagy a múlt miatt már eleve bizonytalanok vagyunk. De gondoljunk csak bele: valóban megoldja egy ilyen teszt a bizonytalanság valódi okát? Valószínűleg nem, viszont a kapcsolatunk jó eséllyel véget ér. 

„Egy hűségteszt megmérgezi a kapcsolatot, mivel törésvonalak keletkeznek a nyomán a két ember között, amikor kiderül, hogy az egyik fél nem bízik a másikban, aki valójában nem adott okot arra, hogy ne bízzanak benne. Megalázó és sértő, ha ilyennek vet alá valakit a párja  mondta dr. Phillips. – Ez a fajta manipuláció okozhatja azt, hogy valaki kilép a kapcsolatból.” A szakember szerint inkább arra kellene fordítani az energiát, hogy megtudjuk, mi táplálja a bizonytalanságunkat, hiszen enélkül egyetlen kapcsolatunk sem fog működni.

Mit tegyünk hűségteszt helyett?

Ahelyett, hogy a partnerünk háta mögött hűségteszttel tesszük próbára a kapcsolatunkat, inkább kommunikáljunk nyíltan az érzéseinkről. „Azt javaslom, legyünk őszinték a párunkkal a bizonytalanságainkkal kapcsolatban, és mondjuk el, miért nehéz megbíznunk benne” – mondta a pszichológus. Ha járunk terápiára, az nagyszerű terep az érzéseink kibogozására és rendszerezésére, mielőtt a párunkkal beszélnénk. 

Jó eséllyel megoldható a problémánk hátterében álló nehézség, így érdemes ezeknek utána járni, mielőtt valami visszafordíthatatlant tennénk. 

Forrás: Well+Good Fotó: Unsplash

Olvass tovább!