Eláztatott a felső szomszéd? Így tüntesd el a vízfoltot!

2022. július 20.
A plafonon visszamaradt csúnya, barna foltok sem a vendégek, sem a potenciális vásárlók, bérlők előtt nem mutatnak túl jól. Ha a beázás okát már meg is oldották, a folttal még akkor is van dolgunk. Szerencsére ehhez nem feltétlenül kell az egész lakást felújítanunk.

Első lépésként használjunk fehérítőt a beázás után visszamaradt folton. Keverjünk össze egy rész fehérítőt három rész vízzel (a fehérítőt sose vegyítsük más vegyszerekkel, mert mérgező gázok szabadulhatnak fel). Tegyük szórófejes flakonba vagy vigyük fel szivaccsal a barnás részekre, de csak azután, hogy a lecsöpögő mosószer alá terítettünk valamit, ami felfogja a folyadékot. Arra is vigyázzunk, hogy a szemünkbe ne kerüljön a vegyszeres vízből. Miután végeztünk, töröljük át tiszta vízzel is a falfelületet.

plafon-vizfolt-beazas

A fehérítős lemosás célja nem a folt eltávolítása, hanem a plafon előkészítése a tapétázásra, festésre, a penészcsírák kiirtása, melyek egy beázás után gyakran lendülnek növekedésnek. Várjunk 24 órát, majd vigyük fel az alapozó festéket. Válasszunk olyan fajtát, amit kifejezetten olyan falfelületre fejlesztettek ki, ahol vízfolt volt korábban. Erre jöhet a kívánt szín.

Rossz hír, hogy ha nehéz pont ugyanazt a színt megtalálni, vagy az új festés elüt a régitől, lehet, hogy végül az egész plafont újra kell festenünk. Akkor is szükség lehet festés előtt egy alaposabb glettelésre, ha a beázás nemcsak foltot, de repedést is hagyott a plafonon. 

A folt megszüntetésének első és legfontosabb lépése azonban az, hogy megtaláljuk, mi okozta a beázást. Mielőtt nekiállunk a festésnek, győződjünk meg róla, hogy tényleg sikerült elhárítanunk a hibát, mert könnyen lehet, hogy pár hét múlva újra ugyanott tartunk majd.

Forrás: Simplemost Fotó: Getty Images

Olvass tovább!