Az év, amikor a minimalizmus ismét (hátba)támad

2022. január 05.
Az új év mindig hoz magával új lakberendezési trendeket. Aki figyelemmel kíséri ezeket évről évre, észreveheti azonban, hogy nincs mindig teljesen új a nap alatt. Idén például ismét visszatér – és nagyobb lendülettel, mint valaha – a semleges színek, minimalizmus és lehető legkevesebb kiegészítő korszaka. Akár szeretjük, akár nem, úgy tűnik, ettől a trendtől már sosem szabadulhatunk.

Eden Morrison, a Graber tervezőiroda dizájnere azt jósolja 2022-re, hogy a minimalizmus még erőteljesebb trend lesz, mint amilyen akár az irányzat csúcsán, 4-5 évvel ezelőtt volt. Ha mégis valami újat szeretnénk kihozni ebből a dizájntrendből, szerencsére arra is van néhány jó ötlete. 

minimalizmus-lakberendezes-visszater

Bent is legyen kint

Ismét a skandinávoktól lesték el a belsőépítészek és lakberendezők az év egyik leginspirálóbb irányzatát, a friluftslivet. Ez nagyjából úgy fordíthatnánk, hogy éltető friss levegő. A koncepció lényege, hogy tegyük lehetővé a szabadlevegő és a természet élvezetét egész évben. „Dizájnszempontból a friluftsliv azt jelenti, hogy a szabad tér elemeit vigyük be otthonunk falai közé – mondta Morrison. – Mi mással lehetne ezt kezdeni, mint az ablakokkal, ahol a kint és a bent találkozik?! Engedjünk be minél több természetes fényt, használjunk minél kevesebb árnyékolót. Több rétegben helyezzük fel a függönyöket, hogy mindig a lehető legtöbb napfény áramoljon a szobákba – folytatta a dizájner. – Használjunk minél több természet inspirálta mintát a párnákon, huzatokon, falakon, ahova csak lehet helyezzünk szobanövényeket.”

Fenntartható anyagok

Nemcsak gyönyörködünk idén a természetben, de arra is egyre többen tesznek erőfeszítéseket, hogy megóvják. „Ez azt jelenti, hogy a terek funkciója éppen olyan fontos, mint a stílus – jegyezte meg a dizájner. – Megújuló, természetes anyagokkal alakítunk ki különböző textúrákat, ami mind vizuális, mind taktilis szempontból gyönyörködtető. Gondoljunk azokra a textúrákra, amik nagy örömet okoznak a természetben, és dekoráljunk fenntartható bambusz-, fű-, juta- és szalmaelemekkel.”

A kevesebb több

„A minimalizmus élhetőbbé teheti a tereket. Ez fontos szempont az új, otthonról dolgozós korszakban. Tiszta vonalak és nyitott, légies helyiségek teszik lehetővé, hogy még jobban kihasználjuk a szobáinkat. Az egyszerűség emellett modern, friss hatást kelt. Ilyenek a könnyű, len anyagú árnyékolók és térelválasztók segítségével pillanatok alatt meghitt zugokat varázsolhatunk, finoman szűrik a fényt, miközben luxust árasztanak.”

Egészséges otthonok

Az egészség megőrzése sokkal fontosabbá vált az elmúlt években. Még mindig több időt töltünk otthonunk falai között, mint korábban, így az is fontosabb, hogy a lakásunk a lehető legegészségesebb legyen mind dizájn, mind gyakorlati szempontból. „Ha valami, hát az kiderült 2021-ben, hogy mindent megtennénk azért, hogy egészségesek maradjunk. Nem is a trendek határozzák meg az otthonok berendezését, hanem a családok biztonsága – mondta Morrison. – Az újrahasznosított és újrahasznosítható alapanyagok, melyek nem tartalmaznak veszélyes vegyszereket, a penészmentesség és a jó tisztíthatóság legalább olyan fontos lesz 2022-ben is, mint az előző évben. Ez pedig akkor a legegyszerűbb, ha a lehető legkevesebb dísz, zavaró tényező és dizájnelem szakítja meg a terek folytonosságát. Tehát a minimalizmus nemcsak vizuális, de praktikus okokból is meghatározó lesz az előttünk álló évben.”

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!