7 dolog, amit ellenőriznünk kell, ha másodkézből vásárolunk

2020. október 13.
Másodkézből vásárolni használt, régi bútort, biciklit vagy éppen könyvet jó dolog, hiszen fenntartható és környezetbarát módon juthatunk számunkra új tárgyakhoz. Ám oda kell figyelnünk, hogy ne járjunk úgy, mint az egyszeri ember, aki szúkolóniával együtt vásárolta meg a zongorát.

Valószínűleg mindenki ismeri a történetet, vagy ismer olyat, akivel megesett, hogy nem nézte meg alaposan az antik szekrénykét, zongorát vagy íróasztalt, és csak akkor derült ki, hogy komplett szúkolónia él a bútorban, amikor már az egész otthonát elborították a rovarok. Érdemes tehát nem első felindulásból vásárolni használt tárgyakat, hiszen olyan dolgokat vihetünk velük haza, amiket jobban szeretnénk az otthonuk falain kívül tudni. Megmutatjuk, mit figyeljünk meg mindenképp, ha másodkézből vásárolunk.


Kárpitozott bútorok: ágyi poloska és penész után nyomozzunk

Az ágyi poloskák gyakran apró, fekete foltokat hagynak maguk után, különösen a varrások mentén. Az ürülékfoltok sötétek, a vérfolt pedig filctollszerűnek látszik, míg a szétnyomott bogarak pirosas foltot hagynak maguk után. Ha szeretnénk felkészülten belevágni a használt kanapé vagy fotel vásárlásába, az interneten is tanulmányozhatjuk, pontosan hogy néznek ki az ágyi poloska jelenlétét jelző nyomok.

A penész nem csak látszik, jellegzetes, dohos szagát is érezhetjük. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a sötét színű pöttyök kosz vagy penész nyomai, egy rejtett helyen fehérítővel tesztelhetjük: cseppentsünk a foltra, és ha egy-két perc elteltével nem kezd el halványodni, penésszel van dolgunk, amit szinte lehetetlen kiirtani a bútorokból.

Fabútorok és rátétek: hangya, penész és szú lehet veszélyes
A fából készült bútoroknál a penészt legjobban a szaga alapján tudjuk azonosítani. A különböző apró rovarok jelenlététnek (vagy nemlétének) ellenőrzéséhez használjunk erős fényű zseblámpát: kutassunk a gyanús lyukak, szárnymaradványok vagy apró fekete golyócskák, a rovarok ürüléke után. Ne csak kívülről nézzük át a szekrényt vagy asztalt, nyissuk ki az ajtókat és a fiókok sarkait is vizsgáljuk meg. 

Olvastad már?

Gyerekbútorok: nézzünk utána a termékvisszahívásoknak

Mielőtt megvásárolunk egy kiságyat vagy egy autósülést, esetleg csupán egy játékot, mindig célszerű előtte ellenőrizni a gyártó termékvisszahívásait. Az internet ebben nagy segítség lehet, számos adatbázis áll rendelkezésre ahhoz, hogy ellenőrizhessük, valóban biztonságos-e az a tárgy, amit szeretnénk másodkézből megvásárolni.

Hangszerek: győződjünk meg róla, hogy gondosan ápolták

A használt hangszer vásárlásával rengeteg pénzt spórolhatunk, különösen, ha nem vagyunk biztosak benne például, hogy a gyermekünk valóban hosszú távon kitart majd a gitár vagy éppen a hegedű mellett. Pont ebben rejlik a másodkézből való hangszervásárlás bonyolultsága is: a lehetséges problémák hangszerenként változhatnak. Ám ami általános szempont, minden esetben az legyen a fő vezérlőelvünk, megfelelően gondozta, ápolta-e az adott hangszert előző gazdája?

Bicikli: az elhasználódás jeleit figyeljük

A hangszerekhez hasonlóan a kerékpár is egy olyan dolog, amit érdemes akár használtan is vásárolni, ám nem árt tisztában lenni vele, melyek azok a kényes pontok, amiken nyomot hagy, ha nem megfelelően viselte gondját az előző tulajdonos. Rozsda és kopás, törések nyomai különösen az összeeresztéseknél jelentkezhetnek. Emellett a hangokat is figyeljünk, és ha valami furcsát észlelünk, legyünk óvatosak a vásárlással. 

Könyvek: a penész lehet probléma

Ha a könyv borítóján látható penészfoltok vannak, megpróbálhatjuk alkoholos vattával áttörölgetni, majd alaposan kiszárítani. Ám ha a belsejében is a jellegzetes penészszagot érezzük, ami nem múlik el azután sem, hogy a napon szárítgattuk a könyvet, valószínűleg el kell engednünk azt a kötetet.

Edények: veszélyes törések és repedések

A hajszálrepedések a tányérokon, tálakon a baktériumoknak remek táptalajt biztosíthatnak, így ezeket inkább csak díszként használjuk. Hasonlóan érdemes eljárni a régi, vintage kristálypoharakkal és festett porcelánokkal, mivel ezekhez még ólomtartalmú festéket használtak, így az nem lenne túl biztonságos, ha az ételünkkel érintkezne.

Olvass tovább!

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash

VÁLTSUNK EGYÜTT ZÖLDRE! Elindult a Marie Claire Go Green! kihívás, amely arra buzdít téged, hogy négy hét alatt négy különböző területen vigyéökotudatos változást az életedbe. Minden héten új kihíváshoz csatlakozhatsz, majd a hét végén önbevallással értékelheted az eredményedet, és izgulhatsz, hogy vajon nálad fog-e landolni a környezettudatos nyereményeink egyike. Válassz te is kihívást most a gogreen.marieclaire.hu linkre kattintva!


Kapcsolódó