Jelek, hogy nem egészséges a körmöd

2022. július 22.
Nézd meg alaposan a körmeidet! Erősnek és egészségesnek tűnnek? Vagy látsz esetleg rajtuk furcsa barázdákat, szokatlan elszíneződést, netán a formájuk deformálódott el? Nyugi, nem kell rögtön kétségbe esni. A következőkben részletesen elmagyarázzuk, melyik elváltozás mit jelent.

Hogyan néz ki az egészséges köröm?

Az egészséges köröm szilárd, de rugalmas, a felszíne sima és matt fényű. Foltokról, elszíneződésektől, gödröktől, illetve barázdáktól mentes, és az úgynevezett félhold a köröm hátsó részén, a tövénél világosabb.

Fontos észben tartani, hogy nem minden elváltozás jelez súlyos problémát – a körmökön megjelenő hosszanti barázdák például az öregedés természetes jelei is lehetnek, amik az évek múlásával egyre hangsúlyosabbá válhatnak. És a fehér vonalaktól vagy foltoktól sem kell azonnal megijedni, hiszen ezek akár egy sérülés következtében is megjelenhetnek, és végül a körömmel együtt lenőnek.

korom-kez

Jelek, hogy nem egészséges a körmöd

Ha az alábbi elváltozásokat veszed észre a körmeiden, mindenképpen érdemes a háziorvosodhoz vagy egy bőrgyógyászhoz fordulnod:

  • a körmöd elszíneződése (sötét vagy fehér csíkok megjelenése, vagy az egész köröm színének megváltozása)
  • a körmöd alakja megváltozik, például elgörbül
  • a körmöd vastagsága megváltozik (megvastagodik vagy elvékonyodik)
  • a körmöd törékennyé válik
  • kis árkok jelennek meg a körmödön
  • vérzés jelentkezik a körmöd körül
  • duzzanat vagy furcsa bőrpír jelentkezik a körmöd körül
  • fájdalmassá válik a körmöd
  • a körmöd elválik a bőrtől

Ezeket a körömelváltozásokat több különböző állapot is okozhatja, ezért is fontos utána járni a problémának.

Mit tehetsz az egészséges körmökért?

Az egészséges körmök megőrzése érdekében tarts néha szünetet a lakkozásban és egyéb termékek – géllakok, zselék – használatában. Vagy, ha nagyon nem szeretnél lemondani a színes körmökről, használj gyengéd, természetes összetevőkből álló lakkokat.

A hajadhoz hasonlóan a körmeid is keratinfehérjéből épülnek fel, ugyanúgy szükségük van hát az ápolásra, kondicionálásra. Figyelj rájuk oda, és hidratáld a körmeidet rendszeresen körömágyápoló  olajokkal.

Arra is ügyelj, hogy a körmeid megkapják a szükséges tápanyagokat – ha kell, szedhetsz étrend-kiegészítőként C-vitamint, biotint, vasat és magnéziumot.

Forrás: Mayoclinic Fotó: Getty Images

Olvass tovább!