Géllakkhorror: erre figyeljünk, ha nem akarunk bajt!

2022. június 11.
Bőrrák, vérző körömágy, töredező, repedt körmök – ezek a legnagyobb félelmeink, ha a géllakkról van szó. A szakértő elmondta, hogyan óvhatjuk meg magunkat a rossz géllakkozástól, hogy ne a miénk legyen a következő horrorsztori.

Van, aki nem szereti a géllakkot?! Megszabadít a heti körömlakkozástól, hosszan tart és a fényéből mit sem veszít. Viszont az is tény, hogy ha hónapok után tartunk egy kis szünetet, azt tapasztalhatjuk, hogy a körmünk elvesztette az erejét, töredezik, reped. Ilyenkor tolakodnak a gondolatok az agyunkba: mennyire biztonságos vajon a géllakk?!

gellakk-veszelyes

„Persze, hogy van nekem is egy géllakkozásos rémtörténetem – mondta a húszas éveiben járó fiatal nő. – 2020 volt, kezdett durvulni a Covid-járvány. Egy gimnáziumban dolgozom, és a diákok már izgatottan várták, mikor zárnak be az iskolák. Senki sem tudta, mi a helyzet. Ekkor csináltattam géllakkmanikűrt. Még két hét múlva is csak gyönyörködtem benne, aztán eljött az idő, hogy leszedjem. A manikűrösöm viszont már bezárt. Áztattam, áztattam, de ahelyett, hogy a lakk lejött volna, a körömágyam kezdett csak vérezni. Azóta sem voltam elég bátor ahhoz, hogy újra géllakkot tetessek fel. Sok ismerősömnek tette tönkre a körmét, és ellentmondásos dolgokat olvastam arról is, hogy a rendszeres UV-fénynek való kitettség sem egészséges.” 

A kérdések tehát sokak fejében ott motoszkálnak, így nem árt tisztázni, mit gondolnak a géllakkról a szakemberek.

Okozhat bőrrákot az UV-lámpa?

„Ezzel kapcsolatban ellentmondásosak a vélemények – mondta dr. Erum Ilyas bőrgyógyász. – UVA fényt használnak a géllakk szárításához, ez a tudományos kutatások szerint a bőr idő előtti öregedésével bizony kapcsolatban hozható, ám nem feltétlenül növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az UVB-sugárzás az, ami inkább ezt okozza.” Ugyanakkor a szakértők azt is hozzáteszik, hogy a géllakk technológiája még nagyon új, így a hosszú távú hatásokról egyelőre nem készíthettek vizsgálatokat, az az elkövetkező évtizedekben derül ki, vajon megnő-e a kézfejen a melanómás esetek száma.

Mikor kell szünetet tartani a géllakkal?

„Akik rendszeresen géllakkoztatnak, azoknak erősen ajánlott időnként némi szünetet beiktatni, mert az tény, hogy a géllaktól gyengülhetnek a körmök – mondta egy manikűrös. – Ha azt látjuk a lakk eltávolítása után, hogy a köröm károsodott, muszáj tápláló olajokkal erősíteni, rövidre vágni, mivel ez a legegészségesebb. Tehát legközelebb kérjünk tiszta, rövid körmöket a manikűrösünktől.” Ha ezeket tudjuk, valószínűleg bátrabban és kétségek nélkül nyújtjuk a kezünket legközelebb géllakkozásra.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!