Meglepő dolog történik a növényekkel, ha aszpirines vízzel locsolod őket

2022. július 27.
Itt is vannak kockázatok és mellékhatások, de ha ezeket szem előtt tartod, tényleg lenyűgöző dolgok történhetnek a szobanövényeiddel az aszpirin hatására!

Az aszpirin legfőbb hatóanyaga, az acetilszalicilsav természetesen is jelen van többek között a fűzfa kérgében, ezért cseppet sem idegen a növények számára. Ennek fényében talán már nem is hangzik olyan hajmeresztően az az ötlet, hogy időnként megkínáld ezzel a gyógyszerrel a szobanövényeidet. Mutatjuk is, milyen pozitív hatásokra számíthatsz, ha így teszel.

Meglepő dolog történik a növényekkel, ha aszpirines vízzel locsolod azokat

A növények az esetek többségében csak kis mennyiségben termelnek acetilszalicilsavat, ez pedig tovább csökken akkor, ha sok stressznek (például rossz tartási körülményeknek) vannak kitéve. Pedig ez az anyag igazán hasznos számukra ahhoz, hogy megvédjék magukat az élősködőkkel szemben, ellenállóbbak legyenek, ha nem jutnak elegendő vízhez vagy ha netán megbetegszenek.

Akárcsak az emberek, úgy a növények természetes védelmi vonalát is erősítheti ez a hatóanyag, hígitott formában tehát kimondottan jót tehet a szobanövényekkel. A Rhode Island Egyetem munkatársai például a saját veteményeskertjüket vették kezelésbe aszpirines vízzel, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kontrollcsoportban lévő növényekkel ellentétben az aszpirinnel itatott növények gyorsabban növekedtek és dúsabban is virágoztak.

Úgy találták ezen felül, hogy az aszpirinnel öntözgetett szobanövények egészségesebbek voltak a sima vízzel locsolt zöld lakótársaknál. A kísérlet során 3 tablettát oldottak fel 11,5 liter vízben és háromhetente ezzel permetezték a növényeiket a növekedési fázisban.

Megnöveli a virágok élettartamát

Ennek egyik oka, hogy az acetilszalicilsav lassítja a virágok elhervadását okozó etilén hatását, ami nemcsak a cserepes növényeknél mutatkozhat meg, hanem a vágott virágok esetében is. Ha ezt szeretnéd kiaknázni, 1 liter vízhez adj fél tablettát és állítsd ebbe a növényeket! 

Távol tartja az élősködőket és a gombákat

Fontos kiemelni, hogy az aszpirin sokat segíthet a megelőzésében, ha viszont már megjelentek ezek a tipikus „növénybajok”, a megszüntetésükért már nem tehet sokat ez a gyógyszer sem. Szerencsésebb folyamatosan és rendszeresen alkalmazni az aszpirines öntözést, nem pedig csak „tűzoltásképp”, amikor már megvan a baj!

Ellenállóbbá teszi a növényeket

A paraziták és gombák mellett az olyan kellemetlenségekkel szemben is ellenállóbbá teheti a növényeket az acetilszalicilsav, mint például a nem megfelelő öntözésből fakadó kiszáradás. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, nem elegendő vízben feloldott aszpirinnel locsolni a növényeket, hanem fontos az is, hogy lecsipkedd az elszáradt leveleket, virágokat és ágakat.

Virágöntözés

Amire mindenképp figyelj:

  • Ha túl tömény lesz az aszpirines oldatod vagy a kelleténél gyakrabban használod, barnás foltok csúfíthatják el a növények leveleit, amelyek ennek következtében úgy festenek, mintha megégették volna azokat.
  • A legjobb, ha az aszpirines locsolgatást reggelre időzíted, így a növénynek van ideje magához venni, a levelekre fújkált aszpirines keverék pedig meg tud száradni a tűző napsütés érkezéséig.
  • Kár lenne elhallgatni, hogy a növényekre spriccelt aszpirines víz negatív hatással lehet a méhekre és más, a beporzásban segédkező rovarokra. Emiatt a legjobb, ha csak a szobában lévő növényekre használod, a kertben vagy a teraszon lévőket pedig természetanya gondoskodására bízod!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?