7 lenyűgöző tény egy legendás New York-i hotelről

2022. augusztus 04.
Hírességek otthona volt, nem is akármilyen!

Miután 2011-es bezárása óta leromlott és komoly felújításokon esett át, a New York-i híres-hírhedt Hotel Chelsea végre újra megnyitott. A vendégek olyan új kényelmi szolgáltatásokra számíthatnak, mint egy francia stílusú bisztró, egy elegáns lobbibár, egy luxus rendezvénytér valamint egy tetőtéri fitneszközpont és gyógyfürdő. Az El Quijote, a szálloda ikonikus, 1930-as évekbeli éttermének frissített változata már meg is nyílt, és spanyol ihletésű ételeket és koktélokat szolgál fel.

Íme, néhány érdekesebb tény a legendás manhattani nevezetességről.

1. Ez az egyik leginkább kísértetjárta hotel

A Hotel Chelsea folyamatosan szerepel a kísértetjárta épületek toplistáján, és ennek jó oka van. A The Living with Legends: Chelsea Hotel Blog nyomon követi a kísérteties találkozásokat az ingatlanban, beleértve a The Sopranos sztárjának, Michael Imperiolinak az esetét Maryvel, a Titanic túlélőjével, aki öngyilkos lett a szobájában, miután meghallotta, hogy férje meghalt; őt gyakran látják tükrökben megjelenni. Egy másik szellem, Larry beszédes típus, aki arról ismert, hogy félbeszakítja a többi szellemet, amikor megpróbálják elmesélni történeteiket a látogatóknak.

2. Számos furcsa haláleset történt a szállodában

Talán a Hotel Chelsea kísértetiességének fő oka az, hogy az évek során sok bizarr haláleset történt itt. A híres walesi költő, Dylan Thomas a 205-ös szobában halt meg, miután tizennyolc pohár whiskyt ivott meg (bár haláláért tüdőgyulladás-okozta agyduzzanat felelős), míg Nancy Spungent a Sex Pistolsból Sid Vicious késelte halálra a 100-as szobában (négy hónappal később ő is ott halt meg kábítószer-túladagolás következtében).

3.  Sok híresség otthonának nevezte

A gyakran „The Last Bohemian Haven”-ként emlegetett hírességek listája hosszú énekesekkel – Bob Dylan, Bette Midler, Jim Morrison, Patti Smith, Madonna, Rufus Wainwright, a Pink Floyd tagjai és Jimi Hendrix – valamint olyan művészekkel, mint Andy Warhol és Jackson Pollock. Az évek során irodalmi hírességek, köztük Mark Twain, Tennessee Williams, Allen Ginsberg, Charles Bukowski, Jean Paul Sartre, Thomas Wolfe, Dylan Thomas és O. Henry is megszálltak a hotelben. Itt folytatta viszonyát Janis Joplin és Leonard Cohen, Arthur Miller itt élt Marylin Monroe-val kötött házassága után, Sir Arthur C. Clarke a 2001 Űrodüsszeia forgatókönyvét a szálloda falain belül írta, Jack Kerouac pedig állítólag három hét alatt készítette el remekművét, Az útont, miközben itt élt.

4. Jimi Hendrixet egyszer a személyzet tagjának nézték

A Hotel Chelsea története szerint a legendás gitárost, Jimi Hendrixet – aki régóta itt lakott – egy idős női vendég egyszer véletlenül összetévesztette a londinerrel. Hendrix, aki mindig is az úriember volt (és látszólag mulatott is a kavarodáson), természetesen felcipelte a nő poggyászát a szobájába.

5. Orgiák helyszíne volt

Az egyik dolog, amiről a Hotel Chelsea leginkább ismert volt, a szabályok hiánya és a teljes gátlástalanság a vendégek és a lakók körében egyaránt. Itt semmit sem tekintettek szégyenteljesnek. Az 1970-es években az első emeleten gyakran megfordultak szexmunkások, miközben a szexpartik királynője, Ms. Palagia több mint egy évtizeden keresztül havonta adott otthont nevezetes One Leg Up összejövetelének, amelyre hírességeket, lakókat és még a szálloda vezetőit is meghívta, hogy csatlakozzanak az erotikus szórakozáshoz. Csak 2011-ben szűntek meg ezek, miután új menedzsment vette át a vezetést.

6. Könyvek, filmek és videóklipek háttere

Madonna 1992-ben itt készítette el botrányos fotóit, miután az 1980-as években itt élt. Andy Warhol Chelsea Girls című filmjének egy részét a szálloda megszentelt termeiben forgatták, és ez szolgált hátterül Bon Jovi Midnight in Chelsea című klipjéhez is. Az ingatlan a Kilenc és fél hét, a The Interpreter, a House of D és a Hotel Chelsea című filmekben is feltűnik.

7. Különc bérlői érdekes háziállatokat tartottak

Az olyan tipikus háziállatok mellett, mint a macskák és a kutyák, egy bérlő arról volt ismert, hogy egy sor érdekes lényt tart az apartmanjában. George Kleinsinger amerikai zeneszerzőnek – aki az 1940-es évekbeli Tubby the Tuba című gyerekdaláról vált ismertté – több teknőse, egy majma, egy nagyra becsült patagóniai gyíkja és egy kígyója is volt, utóbbiak időnként csótányokra vadásztak a szálloda lépcsőházában.

Forrás: Mentalfloss, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!