10 dolog a konyhádban, amit ideje kidobni 

2022. augusztus 05.
A konyha minden otthon szíve. Annyi időt töltesz ott, hogy több tárgyat rejtettél el benne az idők során, mint gondolnád.

Nem kell tavaszig várni a rendrakásra! Íme, egy lista azokról a dolgokról, amelyeknek akár azonnal búcsút inthetsz.

Régi szivacsok

A konyhai szivacsok élettartamát meghosszabbíthatja, ha szappanos vízzel tisztítjuk, mosogatógépben vagy mikrohullámú sütőben fertőtlenítjük őket (persze csak, ha nem tartalmaznak fémet). Egy 2017-es, a Nature-ben megjelent tanulmány bebizonyítja, hogy a használt szivacsok a Moraxella osloensis nevű baktériumot hordozzák. Annak ellenére, hogy nem jelentenek komoly egészségügyi veszélyt, ezek a kis lények növelhetik a fertőzések kockázatát a legyengült immunrendszerű embereknél.
Tanácsunk: rendszeresen cseréld ki a szivacsokat, és szabadulj meg tőlük, ha kellemetlen szagot érzel!

Elhasználódott vágódeszkák

A keresztszennyeződés elkerülése érdekében biztonságos gyakorlat, ha külön vágódeszkát tartunk – egyet a nyers húsokhoz és a tenger gyümölcseihez, egyet pedig a zöldségekhez, a kenyérhez és minden máshoz. Az idő múlásával a táblán megjelenő barázdák az elhasználódás jelei lehetnek, és foglalkozni kell velük. Ezeket a réseket nehéz alaposan megtisztítani, így táptalajává válhatnak a baktériumoknak.

Kedvenc régi edényeid

A kicsit törött, kicsit repedt edényeid egykor nagy segítségek lehettek, de most veszélyt jelentenek. „A gumidarabok, fa- vagy műanyag forgácsok leválhatnak, bekerülhetnek az ételbe, ami fulladásveszélyt jelenthet” – mondja Sylvia Fountaine, a Feasting at Home alapítója. Az elhasználódott vágódeszkákhoz hasonlóan az elöregedett edényeken lévő repedések megnehezítik a tisztításukat, és olyan helyeket jelentenek, ahol baktériumok telepedhetnek meg. Ha szeretsz egy bizonyos márkát vagy típusú edényt, vegyél egyszerre többet belőle, és tegyél félre néhányat későbbi használatra!

Nem használt készülékek és használati útmutatójuk

A konyhák többsége tele van mindenféle készülékkel és eszközzel, amelyeket az idők során felhalmoztunk, de sosem használjuk őket, csak a port gyűjtik. Egyesek közülük persze sok időt takarítanak meg, vagy megoldást jelentenek bizonyos ételek elkészítésére, de lehet, hogy ma már nincs szükséged mindenre. Készíts (őszintén!) leltárt, és fontold meg, hogy eladd vagy eladományozd azokat, amelyeket már nem használsz. Ha kidobsz egy konyhai készüléket, dobd ki a hozzá kapott használati útmutatót is. „A már nem birtokolt tárgyakhoz tartozó, régi használati útmutatók csak felesleges felfordulást keltenek – mondja Stacey Agin Murray, az Organized Artistry professzionális szervezője. – Annak ellenére, hogy laposak, ezek a dokumentumok értékes helyet foglalnak el a konyhában.”

Fel nem használt ételízesítők, szívószálak és evőeszközök

Az ételrendelésekkel néha túl sok szószos csomag, szívószál és evőeszköz is érkezik. A szemétbe dobás pazarlónak tűnik, de ha nem használjuk ezeket, így csak rendetlenséggé válnak. Valószínű, hogy idővel elveszítik ízüket és színüket is, szóval felesleges tartogatni őket. Murray azt javasolja, hogy rendszeresen tisztítsuk meg ezeket, és időnként ellenőrizzük a lejárati dátumukat, valamint dobjuk ki azokat, amelyek lejártak. Ha nincs lejárati dátumuk, dobd ki azokat, amelyek réginek tűnnek, és azokat, amelyeket valószínűleg soha nem fogsz használni. És feltétlen nézd meg, hogy lemondhatsz-e ezekről, amikor legközelebb elvitelre rendelsz!

Hűtőmágnesek

Sokan, akik mágneseket vesznek emléktárgyként utazás közben, általában gazdagon díszített hűtővel rendelkeznek. Vedd számba kedvenc darabjaidat, időnként forgasd meg őket, és csak azokat tartsd meg, amikhez valóban fontos élmények kötődnek. Ne feledd, kell a hely az újabb úti céloknak!

Régi fűszerek

Ha hobbiszakácsként szeretsz fűszerekkel kísérletezni, biztosan lesznek köztük olyanok, amelyeket csak egyetlen fogás kedvéért vettél meg, kicsi hiányzik belőlük, de amúgy elfeledve és kiszáradva hányódnak a polcok hátulján – ki tudja, mióta. Az egész fűszerek kettő-négy évig, míg az őröltek szobahőmérsékleten két-három évig állnak el. Ennek ellenére közben veszítenek az ízükből, színükből, aromáikból. Az élelmiszer-pazarlás elkerülése érdekében mindig kis mennyiségben vásárold ezeket, és figyeld a lejárati dátumukat!

Kávé

Kávéimádó vagy? Akkor a kamrádban bizonyára van raktározott kávébab vagy őrölt kávé. A teljes szemes vagy frissen őrölt kávét legfeljebb két hétig tárolhatod lezárt edényben, hűvös, száraz, sötét helyen. „A kávé sokkal gyorsabban elhasználódik, mint más száraz élelmiszerek a szekrényben, ezért a legjobb, ha ráírjuk a tárolóedényre a kinyitás dátumát” – mondja Anna Silver, a CookForFolks alapítója.

Étolaj

Az olajok nem állnak el olyan sokáig, mint gondolnád. Állottá és avassá válnak, idővel elveszítik aromáikat. Egy üveg olívaolaj például csak néhány hónapig tart ki, miután kinyitják.

Fagyasztott élelmiszer

Ne feledkezzünk meg a fagyasztóról sem! A fagyasztás kiváló tartósítás, de csak egy darabig. Idővel az itt tárolt élelmiszerek minősége is romlik. Szabadíts fel helyet a következő adagnak! És persze mindig tégy címkét az itt tárolt dolgokra: nemcsak dátummal, de azzal az információval is, hogy tulajdonképpen mit fagyasztasz le – fagyott állapotukban ugyanis már nehezebben lesznek felismerhetők például a húsféleségek vagy a főtt ételek.

Forrás: Eatingwell, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!