Bébikukorica – de mi is ez, és honnan származik?

2022. augusztus 06.
Mindannyian kóstoltuk már savanyítva vagy lében ázva – esetleg köretnek. De tulajdonképpen mi is ez a zöldség, mióta ismerjük, és mi mindent lehet még kezdeni vele?

A bébikukorica lényegében a kukorica éretlen változata, amelyet a gazdálkodók korán takarítanak be.
A normál érett kukoricával ellentétben a bébikukoricát teljes egészében, csutkával és mindennel meg lehet enni. A thai konyha szívesen használja, de szinte bármilyen főzési stílushoz illeszthető ezt a sokoldalú, enyhe ízű növény.

Tulajdonképpen úgy néz ki, mint a hagyományos kukorica miniatűr változata. Egészben is fogyasztható, és teljesen más állagú, mint a teljes, kifejlett növény.
Bár vannak olyan speciális kukoricafajták, amelyeket kifejezetten a bébiváltozat termesztésére nemesítettek, a termelők bármilyen fajtát használhatnak – legyen az csemegekukorica vagy szántóföldi kukorica. Az éretlen kukorica íze ugyanis nemigen függ fajtától, azonban ami az állagot illeti: annál keményebb lesz, minél tovább várnak a betakarítással.

Honnan származik és hogyan termesztik?

A nálunk kapható bébikukorica nagy része Thaiföldről származik. Termesztése nem sokban különbözik a hagyományos kukoricáétól, amely meleg évszakos növény, vagyis sok napsütést igényel.
A bébikukoricának jó vízellátásra van szüksége a rövid termelési időszak miatt. A betakarítás általában körülbelül hatvan nappal a magok elültetése után történik.
Az Európába és az Egyesült Államokba exportált bébikukorica nagy részét konzervdobozban értékesítik, hogy elkerüljék a romlást. De a friss termény iránt is van kereslet.

Miben különbözik a bébikukorica a hagyományos kukoricától?

Tehát a méret, az állag és az íz jelentik a fő különbségeket a bébikukorica és a hagyományos verzió között. Termesztése során a termelők hajlamosak a hosszú, karcsú formájú, krémsárga színű kukoricafajtákat előnyben részesíteni.

Milyen ízű a bébikukorica?

Sokkal enyhébb, mint a teljesen kifejlett. Sokan a friss bébikukorica ízét enyhén édesnek és füvesnek írják le. Ennek az az oka, hogy a termést még a cukrok felhalmozódása előtt takarítják be. Persze konzerv esetén nehezebb lehet felismerni a réteges ízjegyeket.

Hogyan kell használni a bébikukoricát?

Ropogós, kellemes állagának és enyhe ízének köszönhetően a bébikukorica számos étel remek kiegészítője. Tudsz például:

  • friss, apróra vágott darabokat adni salátákhoz
  • krémes, kókusztejalapú levesekbe dobni
  • előételként tempuratésztában megsütni
  • fűszeres sült krumplihoz adni
  • köretként felszolgálni grillhúsokhoz
  • currybe belefőzni

Forrás: Insider, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!