A Victoria’s Secret parfümje a titkos fegyver szúnyogok ellen

2022. augusztus 07.
Akit szeretnek a szúnyogok, bármit kipróbálna, csak távol maradjanak tőle a vérszívók egy kerti partin vagy alkonyatkor egy vízparti sétán. Az interneten bőven találunk tippeket és trükköket arra, hogyan űzzük el a szúnyogokat a közelünkből, ezek vagy működnek, vagy nem. A legújabb csodafegyver az internet és a TikTok népe szerint a Victoria’s Secret két ikonikus parfümje, a Bombshell és az Amber Romance.

Mielőtt nagyot sóhajtanánk, hogy ez megint csak valami TikTokon keringő szépségtipp, jó, ha tudjuk, hogy nem minden tudományos alapot nélkülöző, légből kapott ötletről van szó. Egy 2015-ös tanulmány szerint a Victoria’s Secret Bombshell illata legalább 120 percig képes távol tartani a szúnyogokat. A kommentelők ezt azzal egészítették ki, hogy az Amber Romance is legalább olyan hatásos, mint a drogériákban kapható szúnyogriasztó spray-k. 

victorias-secret-parfum-szunyog

„Akár valóban működhet is a szúnyogriasztó helyett” – fogalmazott dr. Floyd W. Shackley, a Smithsonian Intézet rovarkutatója. A Bombshell fő jegyei a lila maracuja, Shangri-La bazsarózsa és a vaníliás orchidea, míg az Amber Romance jellegzetes jegyeit az ámbra, cseresznye és vanília adja. Shockley azért óvatos az idézett kutatással eredményeivel kapcsolatban, ugyanakkor az kijelenthető, hogy a tiszta vaníliakivonat hatásosan tartja távol rövid ideig (nagyjából 30 percig) a szúnyogokat. Vaníliát pedig a Victoria’s Secret mindkét parfümje tartalmaz. „Az összetevők között nem nagyon látni olyan hatóanyagot, ami hosszabb távon működne a szúnyogok ellen” – mondta dr. Shackley. 

Az egyik ok, ami miatt a Bombshell mégis működhet szúnyogriasztóként, az illat mennyisége. Ez lehet a magyarázat arra is, hogy a 2015-ös kutatásban hatásosnak bizonyult: a tipikus adag, amit az emberek használnak a parfümből, 0,1 milliliter. Az önkéntesek viszont 0,5 millilitert fújtak magukra a kutatás során. Ha bizonyos időközönként ugyanennyit spriccelünk magunkra, a szúnyogok a közelünkbe sem mernek jönni. 

A másik ok, hogy a parfüm elrejti a testünk természetes illatát, így a szúnyogok nem érzékelik azokat a feromonokat, melyek hozzánk vonzanák őket. „A nőstény szúnyogok a szén-dioxid-kibocsátás, testhő és illat alapján választják ki az áldozatukat – mondta dr. Shockley. – Ha elég parfümöt használunk, a szúnyog nem látja a potenciális lakomát bennünk, mert az illat nem stimmel.”

Dr. Shockley ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a virágos illatokkal – mint amilyen a Victoria’s Secret két parfümje is – nem árt óvatosnak lenni: lehet, hogy a nőstény szúnyogok messzire elkerülnek, a hímek viszont, bár nem csípnek, de valószínűleg lelkesen repkednek majd körülöttünk, mert ők viszont kifejezetten vonzódnak ezekhez az aromákhoz.

Forrás: Allure Fotó: Victoria’s Secret

Olvass tovább!