Ezek a leghatékonyabb szúnyogirtó illóolajok, amelyek megóvnak a kellemetlen csípésektől

2022. augusztus 02.
Bár szívesen töltöd a szabadidődet kirándulással vagy a teraszon ülve, a vérszívó rovarok sajnos sokszor okoznak kellemetlen perceket? Néhány apró, természetes csodaszer segítségével könnyedén megfeledkezhetsz róluk.

Kétségtelen, hogy a nyár az egyik legkedvesebb évszakunk, ám még a leghangulatosabb, szabadban töltött estéket is megzavarhatják a szúnyogok – pontosabban a csípéseik. Sajnos ezeket a vérszívókat különösen vonzza az emberi izzadtság, a fény, a hőség és a páratartalom kombinációja, így a forró éjszakákon gyakorlatilag mágnesként vonzzuk magunkhoz őket. Pedig néhány apró trükk segítségével láthatatlan pajzsot emelhetünk magunk köré, ami megvédhet minket a támadásuktól – ráadásul ehhez nincs szükségünk mesterséges anyagokkal teli bolti termékekre sem. Akad ugyanis néhány illóolaj, amelyet bátran bevehetsz a szúnyogok természetes riasztójaként. (Ha azonban olyan helyre látogatsz el, ahol magas az esélye a Zika-vírusfertőzésnek, ezek a házi megoldások nem nyújthatnak kellő biztonságot.)

Szúnyogriasztó

Úgyhogy, ha éppen egy kis borozgatásra készülsz a kertben a barátaiddal, bátran vesd be az alábbi tippeket. De még mielőtt magadra csepegtetnéd a következő olajokat, fel kell hívnunk a figyelmedet arra, hogy az illóolajoknak nem szabad tisztán, hígítatlanul érintkeznie a bőröddel – mindig használj hozzá valamilyen „vivőanyagot”, például vizet vagy (napraforgó)olajat: 30 ml esetén 3 vagy 5 csepp arányban. Amint kész a mixed, hints vagy fújj egy picit magadra belőle, majd várj legalább egy órát, hogy meglásd, előfordul-e valamilyen allergiás reakció vagy irritáció.

Citromos eukaliptuszolaj

Kutatások is bizonyítják, hogy a legalább 32 százalékban citrom-eukaliptuszolajt tartalmazó termékek közel 95 százalékos hatékonysággal elijesztik a közelünkből a szúnyogokat. Sőt, valójában az 1940-es évek óta ez az egyik legismertebb természetes riasztószer ellenük. Mindössze annyi a dolgod, hogy keverj össze 1:10 arányban citromos eukaliptuszolajat és napraforgóolajat. (Figyelem! Három év alatti gyerekeknek nem ajánlott ez a keverék.)

Levendulaolaj

Egy 2002-ben elvégzett kísérlet igazolta, hogy a levendulaolaj erőteljes illata elrettentette a szúnyogokat attól, hogy megtámadják a szőrtelen egereket. Ha mindez nem lenne elég, a levendula (tea formájában is) fájdalomcsillapító és fertőtlenítő tulajdonságokkal is rendelkezik, tehát – amellett, hogy megakadályozza a csípéseket – megnyugtatja a bőrt. Egyszóval, ha eddig még nem ültettél levendulát az udvarodra, érdemes megtenned és a lakásban sem árt párologtatnod ezt az illóolajat. De megteheted azt is, hogy a ruhádat fújod be vele, esetleg egy tiszta rongydarabra cseppentesz az olajból, majd azzal átdörzsölöd a szúnyogmágnes testrészeidet – mint például a könyökhajlatodat vagy a bokádat.

Fahéjolaj

Fogj egy szórófejes flakont, majd önts bele 120 ml vizet, és adj hozzá 24 csepp fahéjolajat. Rázd össze alaposan, aztán fújhatod is a ruhádra, a bőrödre vagy akár a bútorok kárpitjára is. De vigyázz, mert ha túl sok kerül a bőrödre, irritációt válthat ki.

Teafaolaj

Az Ausztráliából származó teafaolajat fertőtlenítő, gombaellenes és gyulladáscsökkentő hatásai miatt tartják csodaszernek (sokan például pattanások ellen is bevetik) és a kutatások szerint a szúnyogokat, a legyeket és a muslincákat is távol tartja tőlünk.

Forrás: Healthline Fotó: Getty Images

Erről hallottál már?