Takaríts sütőporral! – 10 tipp, hogyan használd

2022. augusztus 20.
Rosszul tetted, ha eddig csak a magas sütik elkészítéséhez hívtad segítségül a sütőport, ugyanis padlótól a plafonig kitakaríthatod vele a lakást, azt is mutatjuk, hogyan!

Sütögetés során kiválthatod a sütőport szódabikarbónával, ami a vegyszermentes takarítás során fordítva is működik: a rendkívül sokoldalúan használható szódabikarbóna feladatait a sütőpor is tökéletesen teljesíti, csak épp a legtöbben nem is hallottak még arról, hogyan lehet ragyogó a lakás ezzel a szuper hozzávalóval.

Takaríts sütőporral! – 10 tipp, hogyan használd
Mivel mentes a káros anyagoktól, akkor is biztonságosan dolgozhatsz vele, ha érzékeny a bőröd és a hagyományos tisztítószerek irritációt váltanak ki az érintkezést követően. Bevetheted folttisztításhoz, felmosáshoz, mosáshoz és szagtalanításhoz, vagyis jóval több lehetőség rejlik benne, mint azt elsőre hinnéd.

Ha szívesen próbára tennéd, érdemes nagyobb csomagban beszerezni és nem a kisebb kiszereléssel bajlódni: így még az ára is kifizetődőbb és jóval tovább kitart, mintha kis tasakonként kellene kibontogatni.

1. A sütőpor tökéletes választás a kellemetlen szagok semlegesítésére. Tölts meg vele egy kis tálkát, és tedd a hűtőbe, hogy búcsút inthess az ételszagnak! Ugyanígy rakhatsz belőle a cipősszekrénybe is, sőt egyenesen a cipőbe is szórhatod. Ilyenkor érdemes egy éjszakán át állni hagyni, majd reggel alaposan kirázni és ha kell, kiporszívózni.

2. Ragyogóan tiszta lesz a padló, ha egy felmosóvödörnyi meleg vízbe 10-15 dkg sütőport öntesz, jól elkevered és megtisztítod vele a földet. Ezután töröld át még egyszer a felületet tiszta vízbe mártott felmosóronggyal, és a végeredmény nem fog csalódást okozni!

3. A szőnyegekkel is csodát tehet! Szórj rájuk vékony rétegben sütőport, partvissal vagy kefével oszlasd el egyenletesen, majd porszívózd át alaposan. Búcsút inthetsz így a kellemetlen szagoknak, vízzel keverve pedig folttisztítóként is jó szolgálatot tesz.

4. Törölközők, köntösök, ágyneműk, függönyök mosásához is érdemes sütőport adni, felfrissíti a színüket és megszabadítja azokat a kellemetlen illatoktól. Sőt, az esetleges foltokkal is leszámol, ha legalább 10 dkg sütőport adagolsz a mosógép dobjába.

5. Ha felfrissítenéd a konyharuhákat vagy a takarításhoz használt törlőrongyokat, 1 liter forró vízben keverj el 4 evőkanál sütőport, cseppents hozzá pár csepp citromlevet, és áztasd ebbe 30-40 percre a megtisztítandó textileket. Utána öblítsd át tiszta vízzel és napon szárítsd meg.

Takaríts sütőporral! – 10 tipp, hogyan használd

6. Ha véletlenül odaég az étel vagy az edények oldalán keletkezik fekete, odakozmált réteg, szintén segítségül hívhatod a sütőport. Elég, ha sütőport szórsz rá, kevés meleg vizet adsz hozzá, és hagyod állni néhány orán át. Ennek köszönhetően nem kell olyan erőteljesen súrolnod, mintha sima mosogatószerrel próbálkoznál.

7. Általános konyhai felülettisztítót is keverhetsz belőle, ha egy pumpás flakont megtöltesz vízzel, hozzáadsz 2 evőkanál sütőport és cseppentesz bele néhány cseppet kedvenc illóolajodból. Ezt szivacsra vagy törlőrongyra is használhatod, szebb lesz tőle a tűzhely, a konyhapult, de még a mosogató is.

8. Vízkőoldóként sem utolsó a sütőpor: tegyél egy kiskanálnyit nedves szivacsra vagy törlőrongyra, és menj végig ezzel a fehér vízkőlerakódásokon. Hagyd egy picit állni, majd szivaccsal ismét tisztítsd meg! Érdemes tiszta vizes ronggyal, majd egy száraz ruhával is áttörölni.

9. Ha zsírfoltok tarkítják a kedvenc ruhádat, kevés vízből és sütőporból készíts sűrű pasztát. Ezt dörzsöld bele a szennyeződés helyébe, hagyd állni 10-15 percig, majd mosd ki a megszokott módon.

10. Ha eldugult a lefolyó a fürdőszobában vagy a konyhában, ecettel keverve nagyszerű tetteket vihetsz véghez sütőporral! Önts belőle 10 dkg-t egyenesen a lefolyóba, locsolj rá 100 ml ecetet, és hagyd hatni 15 percig. Addig egy edényben forralj vizet, és öntsd ezt a sütőpor és az ecet után! Megelőzésként is szuper ez a művelet, 1-2 havonta érdemes ismételni.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?